Mrt 272015
 

CARLSEN EN KASPAROV PROMOTEN SCHOOLSCHAAK IN HET NOORSE PARLEMENT

Carlsen met Kasparov 269436_184cec55_200x200o_0948a46baeacNa zijn bezoek aan Nederland, waar de politiek op de agenda stond, reisde Garry Kasparov af naar Noorwegen. Daar deed hij samen met wereldkampioen Magnus Carlsen een beroep op het Noorse parlement het schoolschaken te promoten. Carlsen gaf ook een simultaan aan schoolkinderen en parlementsleden (zie foto’s).   Carlsen phpE0FlvX                                                                                                           Op maandagochtend 23 maart werden schaken en politiek samen gebracht in de Noorse hoofdstad Oslo. De Noorse minister van Onderwijs Isaksen was ook aanwezig. Het doel was om het schoolschaken in Noorwegen te promoten. De Noorse schaakbond wil graag, dat derde en vierde klas leerlingen een uur schaakles per week krijgen.

Ook in Noorwegen is men er achter, dat schaken een positieve invloed heeft op kinderen. Kasparov noemde een aantal argumenten om de Noorse politici  te overtuigen van het belang van schaken op school. Hier een paar delen uit zijn commentaar: “Het schaken stimuleert de geest van een kind op vele manieren met concrete positieve academische resultaten. Schaken zou een onderdeel moeten worden van een nieuwe generatie dynamische leermiddelen, waarin interactiviteit, gamificatie en technologie een grote rol spelen, dit om te kunnen voorzien in de behoeften van de 21e eeuw. Natuurlijk blijven rekenen en taal van fundamenteel belang, maar kinderen moeten ook creatief problemen kunnen oplossen. En om een bijdrage te kunnen leveren aan onze digitale wereld hebben ze complexe vaardigheden nodig, die niet meer kunnen worden opgebouwd in het voortgezet en hoger onderwijs. Als scholen die cognitieve bouwstenen niet bieden en dat overlaten aan de thuissituatie, zal dat de ongelijkheid in de samenleving verhogen.”

Schoolschaak is een hot  item in steeds meer Europese landen. Bijvoorbeeld Hongarije, waar Judith Polgar erg succesvol is om het schaken in scholen te krijgen. Een ander voorbeeld is Spanje, waar plannen bestaan om schaken als verplicht vak in te voeren op scholen. Dit komt vooral voort uit een recent onderzoek door de universiteiten van Girona en Lleida. Uit dat onderzoek  bleek, dat leerlingen, die schaakles hebben op school, zich op allerlei gebieden beter ontwikkelen.  Het Spaanse initiatief komt ook voort uit het “Chess in Schools program” van de Europese Unie. In maart 2012 heeft het Europese parlement dit programma goedgekeurd.

Het wordt tijd, dat ook Nederland wat met deze verklaring van het Europese parlement doet!?                                                                                                                                                                                                                                                                                              Carlsen phpfFHScX

 

Sorry, the comment form is closed at this time.