Mrt 172019
 

IMG_7827Op zaterdag 16 maart werd in het Erasmiaans gymnasium het Erasmiaans Schaakfestijn gehouden. Er waren 50 schoolteams van basisscholen uit onze hele regio aanwezig. Dat betekent, dat er meer dan 200 deelnemers waren. Een groot succes dus! Wethouder van onderwijs, cultuur en toerisme, de heer Kasmi, opende het toernooi. Daarin zei hij o.a., dat schoolschaaklessen kunnen bijdragen tot betere schoolprestaties. Iets wat ik al 47 jaar weet, want zo lang geef ik al schaaklessen.
Het werd een drukke, maar geslaagde schaakdag. Het was tevens een KNSB-dag. Dat betekende, dat veel schakers, wedstrijdleiders en indelingsdeskundigen niet beschikbaar waren. Gelukkig waren Rik, vader van Manixia en Rawi en Jan-Dirk, vader van Jannes en Joep, bereid om achter de computers te gaan zitten voor de indeling. Jan-Dirk werd ook nog door bestuursvoorzitter Angelo bijgestaan. Jeugdleider Hans van den Beukel en Poulien Knipscheer waren de wedstrijdleiders.
De 50 teams waren in 4 groepen onderverdeeld. Groep A was de kampioenspoule, groep B waren de groepen 7 en 8, groep C de groepen 5 en 6 en groep D de groepen 2, 3 en 4.
In de kantine konden de kinderen gratis drinken, fruit en snoep krijgen en de ouders en begeleiders gratis koffie en thee. “Schaken tegen de beer” deden we ook weer. Cedric was de beer en hij was van 10 uur tot half 5 druk bezig met vele snelschaakpartijen. Hij had 2 minuten en de tegenstander 5 minuten. Voor kinderen, die een goede prestatie leverden, had de beer een leuk prijsje. Cedric vertelde mij, dat hij alleen van Saad had verloren, maar die hielp als vrijwilliger mee!
In de 4 groepen werd sportief om de punten gestreden. Jammer was, dat een paar teams in de verkeerde groep zaten. Dat maakte het werk voor Rik, Jan-Dirk en Angelo als indelers achter de computer er niet makkelijker op. Het werd echter prima opgelost!
In de A-groep werd om twee tickets voor het NK gestreden. Het waren maar 4 teams en daarom werd deze groep samengevoegd met groep B. Ze speelden 7 ronden met 20 min. p.p.p.p. Her A-team van De Pijler uit Rotterdam met Yiming en Anthony won zijn 7 ronden en werd dus overtuigend kampioen! Yiming en Anthony, gefeliciteerd! Tweede in de A werd de Dr.H.Bavinckschool uit Dordrecht. Deze twee schoolteams gaan naar het NK. De B-groep werd gewonnen door De Rank uit Spijkenisse. Zij werden in de eindstand tweede, maar hadden zich niet voor de A-groep opgegeven.
De C-groep werd gewonnen door De Schaakmatties van Talma-qudratum uit Rotterdam. Tweede werd het team van De Piramide uit Rotterdam met Saeed op bord 1, die zijn 9 ronden keurig wist te winnen! Knap, Saeed!
De D-groep werd een prooi voor de Van Oldenbarneveltschool uit Rotterdam. Leuk was, dat ik oud-leerlingen zag, waarvan de kinderen mee deden. Zo zag ik Saskia van Assendelft, vroegere meisjeskampioene, die haar dochter bij zich had en al dezelfde concentratie had als haar moeder. Zo rolt het balletje verder en heb ik eer van mijn werk.
Andere Klim-Oppers buiten Yiming, Anthony en Saeed waren Rawi en Manixia. Zij vielen helaas niet in de prijzen.
Het was een mooie schaakdag in het Erasmiaans! Vrijwilligers, ontzettend bedankt voor de hulp! Bep en Ingrid, moeder van Yiming, ook erg bedankt voor jullie toezicht bij het drinken, fruit en snoep. Javeria en Saad ook bedankt voor de hand- en spandiensten. En natuurlijk Cedric, die waarschijnlijk de zondag erna geen schaakstuk meer wilde zien! IMG_7775

IMG_7776

IMG_7777

IMG_7778

IMG_7781

IMG_7782

IMG_7783

IMG_7786

IMG_7789

IMG_7805

Sorry, the comment form is closed at this time.