Het Eijgenbrood-toernooi: Jannes beste jeugdspeler en Joep beste aspirantspeler.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Het Eijgenbrood-toernooi: Jannes beste jeugdspeler en Joep beste aspirantspeler.
Okt 302017
 

20171029_181123Vrijdag 27 tot en met zondag 29 oktober 2017 vond de 31e editie van het Eijgenbrood-toernooi plaats. Er werd gespeeld in het Multifunctioneel Centrum Coenen-Lydia in hartje Amsterdam. Er waren 2 groepen, Groep A is voor spelers met een rating van 1700 en hoger, groep B is voor spelers met een rating van 1800 en lager. Voor Jannes en Joep was dit de eerste keer dat ze meededen met een volwassenen-toernooi, waarbij het speeltempo is 1 uur en 30 minuten voor de hele partij ( vanaf het begin 15 seconden per zet increment). In groep B deden in totaal 58 spelers mee, naast Jannes en Joep waren er nog meer jeugdspelers: Sam van Dongen, Olivier Zanoli, Rufus Ang, Charles Molin.
Dag 1 ronde 1: Joep zorgde gelijk voor een verrassing waarvoor zelfs door de organisatie gelijk een speciale vermelding kwam op de website! “Ook groep B liet de nodige verrassingen zien……..de remise van de in 2008 geboren Joep Westerhof (jeugdrating 750) tegen Marcel Kusse (1578) mag ik niet onvermeld laten……”. Jannes begon gelijk met een lange partij. Helaas verloor hij deze en vertrokken we om 23:30 weer naar Rotterdam?!
Dag 2 ronde 2 en 3: Ondanks dat het heel laat was geworden, waren we er weer om 9:30 en Jannes speelde geconcentreerd en behaalde heel netjes 2 remises op een rij. Joep verloor de tweede en in zijn derde partij stond hij heel knap voor, echter de vermoeidheid sloeg toe en hij verloor. De vierde ronde (‘s avonds) hadden we een bye (=reglementaire remise). Tussenstand na 4 rondes: Jannes 1,5 punt en Joep 1 punt.
Laatste dag: Ronde 5 en 6: Joep speelde met zwart en opende solide, vrij vlot ging hij in de aanval, loperoffer op h3 en 4 zetten later had hij zijn tegenstander in een aftrekschaak waarmee hij de dame won! De tegenstander gaf op! Jannes ging de vijfde ronde er tegenaan en zijn tegenstander ging in 34 zetten mat. De zesde ronde was voor Joep te veel en hij verloor. Jannes dacht er anders over en had een lange partij. Na 2,45 uur schaken had hij zijn tegenstander op de knieën. Zijn tegenstander deed wel een remise-verzoek maar Jannes zag dat hij kon winnen en dat deed hij ook.
Er waren verschillende prijzen te winnen. Zo was er de spektakelprijs, beste aspirant (geboren in of na 2007), beste jeugdspeler (geboren in of na 2000) ,ratingprijs t/m 1925 (groep A), ratingprijs t/m 1550 (groep B).
Jannes had in totaal 3,5 punt, (2 gewonnen, 2 remises, 1 bye remise en maar 1 verloren). Hiermee werd hij overduidelijk beste jeugdspeler en mocht een dikke enveloppe in ontvangst nemen. En om het feest compleet te maken Joep was met 2 punten, beste aspirantspeler en kreeg ook een enveloppe. Leuk om te vermelden is dat Sam van Dongen groepswinnaar werd met 5 punten
Hieronder de cijfers:
Joep 41e plaats 2 punten rating: 750 TPR: 1342 W-We: +1,48
Jannes 21e plaats 3,5 punt rating: 1085 TPR: 1581 W-We: +2,61 20171029_18014920171029_18005520171029_13535920171029_janneswint20171029_samen20171028_rond3jenj20171027_ronde1joep

Klim-Op-team tweede op OKK.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Klim-Op-team tweede op OKK.
Okt 292017
 

IMG_6186Op zaterdag 28 oktober werd in “De Pannenkoe” in Krimpen a/d IJssel het Open Kampioenschap van Krimpen a/d IJssel gehouden. Naast een individueel toernooi was er ook een toernooi voor jeugdteams. Ons jeugdteam was daar ook bij aanwezig. Het team bestond uit Dominggus, Lucas, Alan en Dana. Er waren 5 teams aanwezig. Spijkenisse had zich op het allerlaatste moment afgemeld. Als we het eerder hadden geweten, hadden we een tweede Klim-Op-team kunnen inzetten.
In de eerste 5 ronden werden rapidpartijen met een bedenktijd van 15 min. p.p.p.p. + 5 sec. per zet gespeeld. Promotie uit Zoetermeer was wat te sterk voor onze denkhoofden, maar we wonnen wel van Leiderdorp, RSR Ivoren Toren en Voorschoten. ‘S Middags werden 5 ronden snelschaak gespeeld met een bedenktijd van 3 min. p.p.p.p. + 2 sec. per zet. Ook daar waren de krachtsverhoudingen hetzelfde. We verloren van Promotie, maar wonnen van de andere verenigingen. Een tweede plaats was het resultaat en dat was best goed. Lucas was de topscorer met 8 uit 8! Dominggus kwam tot 2,5 uit 8, Alan tot 4 uit 8 en Dana tot 6 uit 8. Goed gespeeld, denkhoofden.
In het individuele toernooi wist Kevin een mooie derde prijs te behalen. Arne scoorde hier 7 uit 10, Wiggert 6 uit 10, Cedric, Sebastiaan en Cedric kwamen tot 5,5 uit 10 en Meri tot 4,5 uit 10. IMG_6184

IMG_6185

Het Lytje Willem toernooi op Schiermonnikoog met Joep als beste speler!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Het Lytje Willem toernooi op Schiermonnikoog met Joep als beste speler!
Okt 232017
 

IMG_6176Op 21 oktober werd het 2de Lytje Willem schaaktoernooi georganiseerd. Dit toernooi werd georganiseerd door de NOSBO en gehouden in het Hotel van der Werff te Schiermonnikoog!.
Aangezien het heel mooi in de herfstvakantie viel, verbleven Jannes en Joep er een paar dagen. Er waren verrassend veel deelnemers, 55. Ook de bezetting was sterk. De A poel bestond uit 6 denkhoofden met rating vanaf 1200!
Jannes deed mee in de B poel, Joep in de C poel.

De omgeving en de organisatie was heel goed verzorgd. Alle denkhoofden kregen gratis drinken en ook werd er na elke ronde een groot bord met bittergarnituur en andere “lekker” eten rond gebracht.
We waren niet als enige uit het “verre” Rotterdam gekomen, ook Lizzy van Anrooij uit Spijkenisse was afgereisd naar het hoge Noorden. Daarnaast was er GM Jan Werle aanwezig. Op vrijdag kon je al simultaan schaak tegen hem spelen.
Op de dag zelf kon je je partij met hem analyseren!

Joep speelde vanaf het begin zeer actief en rustig. Hij won partij achter partij en ook een paar “bekende” denkhoofden van de NOSBO en NK gangers waren niet tegen hem opgewassen. Met een klinkende 6 uit 6 werd hij eerste in groep C.
Jannes speelde in de groep B. Hier was de denktijd 35 min p.p. en 6 deelnemers. Ook Jannes behaalde de punten consequent binnen. Alleen in de 4de ronde verrekende hij zich, maar met 4 uit 5 was hij nog steeds de nummer 1 van de groepl.
Beide kregen de mooie rode vuurtoren. Het toernooi had echter ook nog een prijs voor “de beste speler van het toernooi”… en jawel. Met bijzondere vermelding mocht Joep weer naar het podium komen en ontving de grote wisselbeker!

Leuk om te vermelden is dat Jurre ook zijn eerste partijtje heeft gespeeld. Hij speelde heel geconcentreerd tegen …… de klok. Hij opende met Pc3 en dit paard “sloeg” heel veel stukken van het bord, ook de zwarte koning, Hij mocht zijn eerst winstpartij noteren:-)

We bleven nog een dag en zondag vertrokken we weer naar het Westen. Volgend jaar gaan we zeker weer. Hopelijk met meer uit het Westen.

Bedankt, Jan-Dirk, voor het verslag en de foto’s! Er staat ook wat op Schaken.nl: https://www.schaken.nl/nieuws/torenbekertjes-en-bitterballen-op-schiermonnikoog IMG_6175

IMG_6177

IMG_6178

IMG_6179

IMG_6180

IMG_6181

IMG_6182

Huttontoernooi: Hij is binnen!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Huttontoernooi: Hij is binnen!
Okt 152017
 

IMG_6133Op zaterdag 14 oktober werd in het sportcentrum van de Erasmus-universiteit in Rotterdam het 58e Huttontoernooi gehouden. Het is het Nederlands kampioenschap van de onderbonden. Dit jaar was het voor de RSB dus een thuiswedstrijd. De laatste jaren was de RSB steeds de sterkste. Zou dat dit jaar weer zo zijn?
Er werd in de vijf leeftijdscategorieën met teams van vier gestreden om de grote wisselbeker, die al een paar jaar “zoek” was. Dit jaar kwam hij ineens weer te voorschijn!
Er werden 5 ronden met een bedenktijd van 15 min. p.p.p.p.+ 10 sec.per zet gespeeld. Acht onderbonden waren aanwezig.
In de A hadden we Liam Vrolijk, Kevin Nguyen, Arne Pols en Wang Yang uitgenodigd. Van de vijf ronden wonnen zij er vier, maar de Leidse Schaakbond was te sterk en zij wonnen deze categorie dan ook met de RSB op de tweede plaats.
Wiggert Pols, Jorik Klein, William Gijsen en Ting Ting Lu vertegenwoordigden de RSB in de B-categorie. Ze deden erg hun best en eindigden met drie overwinningen, een gelijkspel en een nederlaag op de tweede plaats.
De C-categorie werd een duidelijke prooi voor onze denkhoofden. Lucas Nguyen, Dominggus Paays, Liqin Lu en Cedric Kerkmeester stonden een gelijkspel toe, maar de vier overwinningen waren genoeg voor de eerste prijs.
De D-categorie had het moeilijk en werd met 5 matchpunten (twee overwinningen, een gelijkspel en twee nederlagen) vijfde. Dylan Achuthan, Daniel Franke, Luana Mensing en Jannes Westerhof vormden ons D-team. Luana won een medaille voor de beste score van het team.
Ons E-team deed het prima en al moest er een nederlaag toegestaan worden, toch eiste dit team de eerste prijs op. Vooral de overwinning in de laatste ronde bleek cruciaal te zijn en niet alleen om deze categorie te winnen! Ansh Jakhari, Alan Bakija, Dana Verheij, Collin Halkes en Joep Westerhof zorgden voor deze mooie prestatie.
Er moest hard gerekend worden, welke onderbond de grote wisselbeker een jaar in zijn bezit mag houden! Dat het spannend was, had ik als teamleider goed in de gaten. Voor het begin van de laatste ronde leek het, dat het ons dit jaar niet zou lukken om eerste te worden! Een korte, rustige peptalk hielp echter enorm, want in de laatste ronde verloren onze vijf teams niet! Dat hielp, want nu eindigden onze denkhoofden met een matchpunt meer dan de Noord-Hollandse Schaakbond op de eerste plaats! Ja, de wisselbeker kon nu dan eindelijk aan ons uitgereikt worden. Alle 21 denkhoofden, gefeliciteerd met dit fraaie resultaat!
Na afloop was er in de bar van het sportcentrum een etentje, waar de spelers, speelsters, ouders en begeleiders niet alleen van het eten, maar ook van de overwinning konden genieten. Daarna werd de speelzaal weer in orde gemaakt en moesten stoelen en tafels naar beneden gesjouwd worden. Veel handen maken licht werk. Hartelijk dank voor de hulp daarbij, spelers en ouders!
De wisselbeker staat nu in mijn kelder en een ieder weet nu, waar hij is. Volgend jaar gaan we hem weer verdedigen.
De Klim-Oppers waren dus ruim vertegenwoordigd. Lucas op bord 1 van het C-team was met 4,5 uit 5 de topscorer, Alan, Kevin, Arne, Wang, Wiggert, Dominggus en Luana kwamen tot 4 uit 5 en Dana, Cedric en Jorik tot 3,5 uit 5. IMG_6139

IMG_6140

IMG_6142

IMG_6145

IMG_6148

IMG_6149

IMG_6150

IMG_6152

IMG_6153

IMG_6154

IMG_6155

IMG_6156

IMG_6158

IMG_6159

IMG_6160 IMG_6122

IMG_6123

IMG_6124

IMG_6125

IMG_6136

IMG_6137

IMG_6138

Rawi slaagt voor Stap 3!

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor Rawi slaagt voor Stap 3!
Okt 112017
 

IMG_6116Op dinsdagavond 10 oktober deed Rawi examen voor Stap 3. Zijn proefexamens waren al ruim voldoende en ook het echte examen maakte hij goed. Rawi slaagde met een mooie 8! Gefeliciteerd en nu op naar de volgende Stap!

Grand Prix in de HSB en de Super-Grand Prix.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Grand Prix in de HSB en de Super-Grand Prix.
Okt 112017
 

IMG_6114Op zondag 8 oktober werd in Den Haag de tweede Grand Prix van de HSB van dit seizoen gehouden. Tegelijkertijd werd er ook een zogenaamde Super-GP gehouden. Die Super-GP is voor de sterkere schakers en schaaksters. Daar hebben ze een bedenktijd van 40 minuten + 10 sec. per zet en je speelt in een vierkamp. Van ons deden Kathleen, Daniel, Cedric en Dana mee. Er werd goed nagedacht en de partijen moesten genoteerd worden. Zo konden alle partijen ook nog eens nagespeeld worden. Kathleen en Dana deden het prima. Ze wonnen hun groep en vulden zo hun spaargeld aan. Kathleen scoorde 2,5 uit 3 en Dana 2 uit 3. Cedric kwam tot 1 uit 3 en Daniel tot een half uit 3.
In de gewone Grand Prix hadden we ook deelnemers. Zo wonnen Yuhao en Yiming hun groep. Yuhao kwam tot 5 uit 5 en Yiming tot 4 uit 5. Denis deed het met 8 uit 10 ook goed en werd tweede in zijn groep. Manixia werd met 3 uit 5 ook tweede. Yisha scoorde 2 uit 5 en die score haalde Rawi ook in zijn groep. Samuel eindigde op 3,5 uit 10. Prijswinnaars, gefeliciteerd, en de andere denkhoofden gaan de volgende keer voor een prijs!
Ouders weer bedankt voor het vervoer en de begeleiding! IMG_6104

IMG_6105

IMG_6106

IMG_6107

IMG_6108

IMG_6109

IMG_6110

IMG_6111

IMG_6112

IMG_6113

IMG_6115

Eerste speelavond Groene Hart Cup erg succesvol!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Eerste speelavond Groene Hart Cup erg succesvol!
Okt 072017
 

IMG_6098Op vrijdagavond 6 oktober begon in De Boekenberg in Spijkenisse de competitie van de Groene Hart Cup. Dit seizoen doen we met vier Klim-Op-teams mee. Op deze eerste speelavond waren onze teams erg succesvol.
Klim-Op 1 won zijn drie ronden alle drie met 4-0. Daar moet bij verteld worden, dat sv Voorburg er niet was. Dylan, Sybe, Daniel en Hein wonnen hun partijen vrij overtuigend. Ons “vlaggenschip” won de hoogste poule dus zonder een punt te laten liggen.
Klim-Op 2 begon ook zeer voortvarend. Eerst werd sv De Pionier met 3-1 verslagen. Het tegenpunt ontstond, doordat Alaya op het laatste moment niet mee kon doen. Gelukkig kwam Kathleen, die in vliegende vaart naar Spijkenisse was gereden, het team daarna versterken. Dat deed ze prima, want ze won haar twee partijen. Kathleen en ouders, nogmaals dank voor het invallen op het laatste moment! Mede door de overwinning van Kathleen werd sv Spijkenisse met 3-1 verslagen. In de laatste ronde werd er heel duidelijk met 4-0 gewonnen van sv Botwinnik uit Zoetermeer. Door deze drie overwinningen promoveert Klim-Op 2 naar de hoogste poule, waar ze Klim-Op 1 tegen zullen komen.
Klim-Op 3 promoveert ook. In de eerste ronde werd er nog gelijk gespeeld, maar daarna werd er met 3-1 en 2,5-1,5 gewonnen. De 7,5 bordpunt was net genoeg voor de eerste plaats en dus voor promotie. Fenna was met 3 uit 3 de topsoorster, Roy eindigde op 2 uit 3, Yisha op 1 uit 3 en Danyl op 1,5 uit 3.
En om het feest compleet te maken, won ook Klim-Op 4 zijn poule zeer overtuigend. In de drie ronden werd de tegenstanders maar een halfje gegund! Yuhao, Jasper en Anthony scoorden 3 uit 3 en Yiling 2,5 uit 3. Ook dit team gaat een poule hoger spelen.
Het was dus een goede schaakavond voor onze vier teams! Ze wonnen alle vier hun poule. De volgende keer zal de tegenstand wat groter zijn. Ouders, weer bedankt voor het vervoer en de begeleiding! Omdat Kathleen er was, was ook ons jongste denkhoofd aanwezig! IMG_6099

IMG_6100

IMG_6101

IMG_6102

IMG_6103

Tweede dag NK voor jeugdschaakteams.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Tweede dag NK voor jeugdschaakteams.
Okt 072017
 

IMG_6097Zaterdag 30 september vond in “De Biechten” in Den Bosch de tweede dag plaats van het NK voor jeugdschaakteams. Onze 6 teams kwamen weer in actie. Er waren noodgedwongen nogal wat wijzigingen in de A – en C-teams. De 3 D-teams speelden in dezelfde samenstelling. Ons A-team bestond uit Wang, Ting Ting, Elnathan en Dani. In de eerste ronde van de dag was Sliedrecht met 1-3 te sterk. Elnathan wist wel heel netjes van Adrian Mensing te winnen. Daarna wachtte ASV uit Almelo en ook dat team was met 1-3 te sterk voor onze dappere denkhoofden. Geen schande trouwens, want we waren natuurlijk behoorlijk verzwakt. Ting Ting (tegen Quirine Naber) en Elnathan (tegen Xadya van Bruxvoort) wisten nog een remise te bewerkstelligen. Wang, Elnathan en Dani, ontzettend bedankt, dat jullie wilden invallen. De volgende speeldag hopen we met ons A-team weer in de sterkste opstelling te spelen. Ook Klim-Op C1 was verzwakt door het niet meespelen van Lucas. Marek nam plaats aan bord 1. Verder bestond het team uit Daniel, Liqin en Javeria. Javeria kwam uit het tweede C-team. In de eerste ronde werd De Waagtoren C1 met 3-1 verslagen en dat is een belangrijke overwinning. Liqin, Javeria en Daniel wonnen hun partij. In de tweede ronde was De Toren/Arnhem met 0-4 te sterk voor onze denkhoofden. De Toren leidt het klassement dan ook met veel overmacht. Klim-Op C1 is zeker niet kansloos voor een podiumplaats! In Klim-Op C2 viel Adam in op bord 4. Verder bestond het team uit Cedric, Roy en Yuhao. Ook nu was de tegenstand natuurlijk best groot. Je schaakt tegen de beste teams van Nederland. Eerst werd verloren van Voorschoten C1 met 0,5-3,5 en daarna was MSV C1 uit Meppel met 1,5-2,5 net wat te sterk. Cedric deed het erg goed met 1,5 uit 2. Hij versloeg Marrit Adema, de meisjeskampioene. Verder wist Adam nog een remise te halen.
De drie D-teams van ons speelden weer drie ronden. Klim-Oo D2 staat er nog steeds goed voor. Ze wonnen overtuigend van Chesscool met 3,5-0,5. Verloren helaas van VAS uit Amsterdam met 1-3 en speelden verdienstelijk gelijk tegen Leiderdorp (2-2). Voorlopig staat dit team verrassend op een podiumplaats. Hein scoorde 1 uit 3, Alan 1,5 uit 3 en Alaya en Dana beiden 2 uit 3. Klim-Op D1 speelde twee keer gelijk, namelijk tegen Almere en ESV (Eindhoven). Ze verloren helaas van Leiderdorp met 1,5-2,5. Alleen drie overwinningen op de laatste speeldag zou nog een podiumplaats kunnen opleveren. Dylan kwam tot 1 uit 3, Saad tot 0,5 uit 3 en Daniel en Kathleen beiden tot 2 uit 3.
Op zaterdag 4 november spelen de A- en C-teams weer en op zaterdag 9 december spelen alle teams op de laatste speeldag, wederom in Den Bosch. Er is nog wel wat mogelijk voor onze teams. Klim-Op C1, Klim-Op D1 en D2 doen nog mee voor het podium. Er zal echter hard gestreden moeten worden op de laatste speeldagen! Succes alvast!
Ouders weer ontzettend bedankt voor het vervoer en de begeleiding! Er moeten toch maar even 24 denkhoofden naar Den Bosch vervoerd worden! IMG_6092

IMG_6093

IMG_6094

IMG_6095

IMG_6096