Grand Prix in Papendrecht.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Grand Prix in Papendrecht.
Sep 262017
 

Samuel IMG_2346Zaterdag 23 september was een drukke schaakdag. In Papendrecht werd het eerste Grand Prix-toernooi van de RSB gehouden. Er waren 7 Klim- Oppers aanwezig. Veel andere Klim-Oppers waren in het Maritiem museum.
Tonny mocht in de hoogste groep meedoen. Dat was (nog) wat te zwaar voor hem. Hij kwam tot 1 uit 5, maar het is erg belangrijk voor hem om zo veel tegenstand te krijgen. Dat is een heel goed leermoment. Ook Alaya mocht in de hoogste groep meedoen. Ze kwam tot 1 uit 5 (twee remises). Ook voor haar geldt, dat grote tegenstand alleen maar goed is voor je schaakontwikkeling. Anthony kwam in zijn poule tot 2 uit 5. Rawi eindigde op 2,5 uit 7 en Manixia op 1 uit 7. Samuel deed het goed met 4 uit 7 en werd daarmee vierde. Denis, die nog maar net bij onze club is, deed het heel goed. Hij won in zijn groep met 5 uit 7 de derde prijs. Goed gedaan, hoor! Ouders, bedankt voor het vervoer en de begeleiding! Alaya IMG_2383Anthony IMG_2364Manixia IMG_2367Rawi IMG_2392Tonny IMG_2379Rawi IMG_2394

Jannes en Joep “on tour” in België op 23 september.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Jannes en Joep “on tour” in België op 23 september.
Sep 242017
 

IMG_6076In de reeks van “on tour in België” bezochten Jannes en Joep Westerhof op 23 september 2017 het 6de Open jeugdtoernooi in Mortsel (België). De indeling is op leeftijdscategorie. Joep nam deel in de categorie t/m 10 jaar en Jannes in de categorie t/m 12 jaar.

Jannes: Het deelnemersveld was weer sterk, er deden 25 denkhoofden mee. Hij had zich voorgenomen om met zowel wit als zwart nieuwe openingen te spelen. Dit pakte nog niet zo goed uit en hij verloor de eerste twee rondes. Daarna speelde hij weer met zijn vertrouwde openingen en verloor ook geen partij meer daarna. Hiermee behaalde hij toch nog een mooi gedeelde 5de plek.

Joep: Hij speelde in een groep met 32 denkhoofden. Hij speelde open en actief, pas in de vijfde ronde verslikte hij zich in Diana, de latere winnaar. Hugo nam ook weer deel en in de achtste ronde mochten ze tegen elkaar. Inmiddels stonden de drie 1 punt los van de rest en werd dit een werkelijk spektakel, waarbij in het middenspel Joep met een torenoffer de aanval inging. Langzamerhand snoepte hij alle stukken weg. Hugo had nog maar 2 pionnen over en Joep 1 pion, paard en Toren!? Iedereen dacht dat de partij al klaar was, echter tot ieders verbazing wist Hugo toch nog een pion te laten promoveren en Joep verloor??. Na even wat frisse lucht te hebben gehaald, herpakte hij zich en won de laatste partij. Als troost mocht hij toch nog een mooi gevulde enveloppe ophalen (derde prijs).

Iedereen kreeg na afloop een strip en we gingen weer terug naar Nederland.
Jan-Dirk, bedankt voor het verslag en de foto’s! IMG_6077

IMG_6079

Simultaan tegen Jorden en BASAMRO-toernooi.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Simultaan tegen Jorden en BASAMRO-toernooi.
Sep 242017
 

IMG_6053Op zaterdag 23 september werd in het Maritiem Museum in Rotterdam een simultaan gehouden met onze jongste grootmeester Jorden van Foreest. Dit werd georganiseerd door stichting “Het Schaakkasteel”. Het Klim-Op-gehalte onder de deelnemers was hoog. Zo waren Kathleen, Dana, Daniel, Alan, Saad, Jasper en Yiming uitgenodigd. Ze deden ontzettend hun best, maar uiteindelijk moest iedereen zijn meerdere erkennen in Jorden. Daniel wist nog lang stand te houden, maar uiteindelijk werd een vrijpion hem fataal. Toch moest Jorden af en toe goed nadenken! Het was voor alle denkhoofden weer een mooie ervaring en de handtekeningencollectie werd ook weer groter!
‘S Middags begon in deze prachtige locatie het BASAMRO-toernooi. Het Pathena-team van Rotterdam nam het op tegen Parijs, Sint Petersburg en Moermansk. In het Rotterdamse team deden Lucas en Dylan mee. Een hele eer natuurlijk. Eregast naast Jorden was Anatoli Karpov, wereldkampioen van 1985 tot 1995. En velen gingen met deze schaaklegende op de foto! Ik mocht ook even naast hem staan.
In de eerste ronde van de stedenontmoeting speelde Rotterdam tegen Parijs. In het Parijse team deed ons “buitenlid” Clovis mee. Hij verloor zijn partij tegen Machteld van Foreest, maar dat is geen schande. Dylan en Lucas wisten hun Franse tegenstanders ook te verslaan! Heel knap natuurlijk! Rotterdam won ruim van Parijs. Ik kon op zondag 24 september, de tweede speeldag, niet aanwezig zijn. De uitslagen zijn zeker op de Pathena-site te zien.
‘S Middags speelde Jorden ook nog een paar blindsimultaanpartijen, o.a. tegen Dana. Ze verloor, maar ook dat is weer een mooie ervaring. Zulke grootmeesters hebben zo’n geweldig geheugen!
Al met al weer een mooie schaakdag en een aantal denkhoofden heeft ook nog het museum kunnen bekijken. Wat wil je nog meer? Ouders weer bedankt voor de gezelligheid en begeleiding! IMG_6054
I
IMG_6055

IMG_6056

IMG_6060

IMG_6062

IMG_6063

IMG_6075 IMG_6064 IMG_6066 IMG_6067IMG_6069IMG_6070 IMG_6071

De eerste Grand Prix van de HSB.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor De eerste Grand Prix van de HSB.
Sep 222017
 

IMG_6029Op zondag 17 september werd in Den Haag de eerste Grand Prix van de HSB gehouden. Er waren weer aardig wat Klim-Oppers aanwezig. Ze deden weer erg hun best om een prijs mee naar huis te nemen.
Alan en Daniel speelden in de hoogste groep. Hun tegenstanders hadden een hoge rating. Toch wisten ze goed partij te geven! Beiden eindigden op 1 uit 3.
Jannes en Yisha speelden in de op een na hoogste groep. Jannes was goed op dreef, want met 5 uit 5 won hij deze groep. Yisha werd met 3 uit 5 keurig derde. Tonny had in zijn groep zware tegenstand en kwam tot 2 uit 5. Joep won heel goed zijn groep met 4 uit 5. Yiling speelde ook in die groep, verloor van Joep en won met 3 uit 5 wel de derde prijs. Rawi en Jasper speelden in dezelfde groep en ze kwamen beiden tot 2 uit 5. Manixia haalde die score ook. Yuhao eindigde eveneens op 2 uit 5. Anthony deed het prima, want met 9 uit 10 won hij zijn groep overtuigend.
Prijswinnaars gefeliciteerd en degenen, die nu niet in de prijzen vielen, doen dat de volgende keer wel. Ouders, weer bedankt voor het vervoer en de begeleiding.
IMG_6032IMG_6015IMG_6016IMG_6017IMG_6018IMG_6019IMG_6021IMG_6022IMG_6023IMG_6026IMG_6027IMG_6028IMG_6031IMG_6032

Joep wint de 21 editie van het open jeugdtoernooi “De Mercatel”, Jannes wordt heel mooi tweede.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Joep wint de 21 editie van het open jeugdtoernooi “De Mercatel”, Jannes wordt heel mooi tweede.
Sep 122017
 

20170902_eindfotoIn de reeks van “on tour in België” bezochten Jannes en Joep Westerhof de 21ste Open jeugdtoernooi “De Mercatel” in Sint-Amandsberg (België). De indeling is op leeftijdscategorie. Joep nam deel in de categorie t/m 10 jaar. Jannes in de categorie t/m 12 jaar.
We zagen weer een aantal Belgische bekenden van het ONJK j.l. in augustus. Locatie en organisatie was (uiteraard) weer erg goed geregeld.
Jannes: Hij begon goed met 2 overwinningen op rij. Tegen Leon D’Heanes (uit eindelijke winnaar) moest hij zijn meerdere herkennen. Daarna herpakte hij zich goed en versloeg hij Sven de Putter (meervoudig Belgisch kampioen). Na 6 ronden spelen, had Jannes 5 uit 6 en stond gedeeld derde. Hij mocht in de laatste ronde tegen Maxim Sioen. Het werd een spannende pot. Jannes speelde voor de winst, wetende dat hij aan remise voldoende had om tweede te worden. Ze speelden door tot de laatste minuut op de klok. Uiteindelijk bood Jannes toch remise aan en kwam hij voor het eerst op het Belgisch podium. De enveloppe werd dankbaar aangenomen.
Joep: Hij begon geconcentreerd en won de eerste 2 partijen met solide spel. In de derde ronde mocht hij tegen ONJK kampioen Hugo. Joep vond het spannend maar speelde solide en rekende goed door. De opening en middenspel was duidelijk voor Joep en toen hij het eindspel inging had hij een houtstuk voorsprong. Hier schrok hij van dat hij voorstond, hij maakte in het eindspel een tactische rekenfout, waardoor in de afruil hij zijn houtstuk voorsprong weggaf. Met 1 vrijpion voorsprong en allebeide nog een toren, besloten ze om een remise te doen:-). Uiteraard werd in de analyse door beide ouders aangegeven dat het eigenlijk een winst had moeten worden. Daarna gingen beiden rustig door en wonnen daarna alles. Met beide 8,5 uit 9 kwam het aan op een ingewikkelde spreiding (weerstand punten) berekening. Joep had hierin een half punt voorsprong en mocht de grote beker en de enveloppe in ontvangst nemen. Bij de prijsuitreiking was hij vooral bezig met de enveloppe:-). Later kwam het besef dat hij zich nu winnaar van de 21ste editie mocht noemen in de leeftijd t./m 10 jaar.
Kortom een bliksemstart van beiden.
Jan-Dirk heeft dit verslag gemaakt en ook de foto’s. Hartelijk dank, Jan-Dirk! 20170902_jannes tweede20170902_joep hugo20170902_remise voorstel jannes20170902_de strijd om de eerste plaats Joep hugo20170902_er werd ook meegeschreven jannes

Alan en Kathleen eerste in Gouda.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Alan en Kathleen eerste in Gouda.
Sep 122017
 

Gouda 8 unnamed (3)Een beetje laat dit verslag, maar door vakantie kon ik dit niet eerder doen.
Op zaterdag 2 september werd het Open Schaakkampioenschap van Gouda gehouden. Er was zowel een jeugdtoernooi als een seniorentoernooi.
Bij de jeugd waren aardig wat Klim-Oppers aanwezig. In de ABC-categorie deden Lucas en Javeria mee. Lucas werd met 6 uit 7 mooi tweede. Javeria eindigde op 3 uit 7. In de D- categorie was Kathleen de sterkste. Zij won met 6 uit 7 de eerste prijs. Saad werd met 5 uit 7 derde. Alan won de E-categorie met 6 uit 7. Dana werd met 5,5 uit 7 op weerstandspunten derde. Rawi en Jasper kwamen uit op 3 uit 7 en Manixia op 2 uit 7. Saeed deed mee in de FGH-categorie en eindigde op 4 uit 9.
Een aantal Klim-Oppers deed mee in de seniorengroepen. Kevin speelde in de A-groep en kwam tot 3,5 uit 7. Dylan, Elnathan en Cedric schaakten in de C-groep. Dylan scoorde 4 uit 7, Elnathan 3,5 uit 7 en Cedric 3 uit 7.
Sem, de vader van Alan, bedankt voor scores en foto’s. Gouda 7 unnamed (3)image7image6image5 (1)image4 (1)image2 (5)image1 (10)

Goede start Klim-Op-teams op NK voor jeugdschaakteams!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Goede start Klim-Op-teams op NK voor jeugdschaakteams!
Sep 102017
 

IMG_6002Zaterdag 9 september begon in Den Bosch het Nederlands Kampioenschap voor jeugdschaakteams. Dit jaar doen we met maar liefst 6 teams mee. Zij hebben zich voor dit NK geplaatst. Dat is op zich al een mooie prestatie. De start van onze teams was ook nog eens veelbelovend.
Ons A-team bestond deze eerste dag uit Kevin, Wiggert, Arne en Ting Ting. In de eerste ronde was het sterke HMC Calder de tegenstander. We verloren met 3-1. Kevin behaalde een nette remise tegen Thomas Beerdsen en Wiggert speelde remise tegen Thomas Mollema. In de tweede ronde werd De Waagtoren met 4-0 verslagen.
In de C hebben we twee teams. Ons tweede C-team bestaat uit Javeria, Cedric, Roy en Yuhao. Ze begonnen met een 4-0 overwinning op De Pionnetjes uit Schiedam. In de tweede ronde verloor ons team met 1-3 van De Waagtoren C1. Javeria scoorde het punt. Zij was met 2 uit 2 de topscoorster van dit team. Ons eerste C-team won zijn twee ronden. Eerst werd Minerva C1 met 2,5-1,5 verslagen en daarna werd met 3-1 van Moira Domtoren C1 gewonnen. Dit belooft wat voor de volgende ronden! Daniel en Liqin kwamen tot 2 uit 2, Lucas tot 1,5 uit 2 en Marek wist nog niet te scoren.
Onze drie D-teams speelden drie ronden. Het derde verloor van Magnus Leidsche Rijn D1 en Chesscool D1, maar wist met 2,5-1,5 te winnen van Promotie D1. Yisha scoorde 2 uit 3, Collin 1,5 uit 3 en Tonny en Jasper 0,5 uit 3. Ze doen heel veel ervaring op. Ons tweede verraste, want zij wonnen hun drie ronden! Ze versloegen Zukertort D1, VAS D2 en Magnus Leidsche Rijn D1. Mooie prestatie om voorlopig boven aan de ranglijst te staan. Dana won haar drie partijen keurig! Alan en Hein kwamen uit op 2 uit 3 en Alaya op 1,5 uit 3. Nu volhouden, denkhoofden! Ook ons eerste bleef ongeslagen. Na twee duidelijke overwinningen op Minerva D1 en De Toren Arnhem D1 volgde een 2-2 gelijkspel tegen het sterke Almere. Ook zij hebben net als ons tweede D-team nog alle kans! Daniel en Kathleen scoorden 100% (3 uit 3). Dylan kwam uit op 2 uit 3 en Saad op 1,5 uit 3.
Op zaterdag 30 september wordt in Den Bosch de tweede speeldag afgewerkt. Onze eerste twee D-teams staan voorlopig bovenin en ook ons eerste C-team staat boven in de ranglijst. Hopelijk komen onze teams ook dan tot goede prestaties!IMG_6001IMG_6003IMG_6004IMG_6005IMG_6006