Jannes doet het goed in de simultaan tegen de wereldkampioen!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Jannes doet het goed in de simultaan tegen de wereldkampioen!
Jan 312017
 

20170130_handschuddenOp maandag 30 januari namen 35 mensen het in een simultaan op tegen de huidige wereldkampioen Magnus Carlsen. Onder hen was ook Jannes, die bij ons lid is, maar namens zijn school, de Rotterdamse Schoolvereniging, meedeed. Het was erg druk in de hal van het Sophia Kinderziekenhuis. Alle deelnemers moesten 1000 euro neertellen voor het onderzoek naar een betere behandeling van kinderen met een aangeboren afwijking aan het gezicht of de schedel. Veel deelnemers hadden een sponsor. Veel fotografen en cameraploegen legden alles vast. Jannes zat naast Nick, van het bekende duo Nick en Simon. Er verscheen een Spaanse partij op het bord van Jannes. Hij werd af en toe wat geholpen door zijn “secondanten” Dylan, Alan, Dana en Joep. En ook Nick kreeg wel eens wat toegefluisterd van deze Klim-Oppers. Jannes hield goed stand, ook al verloor hij in het middenspel een stuk voor twee pionnen. Tijdens de partij werd Nick geïnterviewd voor een televisieprogramma, dat later uitgezonden wordt. Magnus had het best moeilijk op een aantal borden. Zo wist Lucas van Foreest van hem te winnen en later wist ook Casper Schoppen hem te verslaan. Liam verloor helaas. Uiteindelijk moest Jannes opgeven, maar hij heeft goed partij gegeven. Het is een prachtige ervaring natuurlijk! Wanneer schaak je tegen de wereldkampioen?
Al met al een leuke middag en avond daar in het Sophia Kinderziekenhuis. Niet alleen Jannes heeft genoten, maar ook de andere aanwezige Klim-Oppers en hun ouders! image1 (9)image1 (8)P1080324image4Jannes en Nick unnamed (1)IMG_5185[1]IMG_5187[1]IMG_5186[1]IMG_5200[1]IMG_5196[1]IMG_5198[1]image

Jannes doet mee in de simultaan tegen Magnus Carlsen.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Jannes doet mee in de simultaan tegen Magnus Carlsen.
Jan 252017
 

Jannes unnamedOp maandag 30 januari wordt in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam een simultaan gehouden met wereldkampioen Magnus Carlsen als simultaangever. Hij zal het opnemen tegen 35 schakers. Elke deelnemer moet 1000 euro betalen om mee te mogen doen. De opbrengst (35.000 euro) gaat naar onderzoek in het Sophia Kinderziekenhuis naar een betere behandeling van kinderen met een aangeboren afwijking aan het gezicht of de schedel. Jannes hoort ook bij de deelnemers. Hij heeft de selectiewedstrijden op de Rotterdamse Schoolvereniging gewonnen en mag daarom ook meedoen. Heel leuk natuurlijk, want wanneer speel je in je leven tegen de wereldkampioen! Liam Vrolijk, die ook bij ons gespeeld heeft, behoort tot de deelnemers. We wensen ze veel succes en plezier toe! We zullen na afloop verslag doen van hun ervaringen.
De simultaan zal maandag 30 januari om 16 uur beginnen. Toegang is gratis. Magnus 1924661

Jannes en Joep op Leidse Grand Prix.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Jannes en Joep op Leidse Grand Prix.
Jan 222017
 

jannes tweede prijsOp zaterdag 21 januari vond de Grand Prix van Philidor van de Leidse Schaakbond plaats. Ondanks veel concurrentie van andere toernooien, zoals van de HSB in Naaldwijk, waren er toch 96 denkhoofden aanwezig. In totaal waren er dus 12 groepen. Door goede toernooiresultaten in de regio waren Joep en Jannes hoog ingedeeld. Jannes zat in groep 2 (800+ rating), Joep in groep 3.
Jannes behaalde in totaal 5 punten en werd hiermee heel mooi tweede. De eerste twee groepen krijgen geen bekers maar prijzengeld. Dus dat ging mooi zijn spaarpot in.
Joep sprokkelde, ondanks sterke tegenstanders, 2 punten bij elkaar. Leuk om te horen was, “normaal speel ik tegen je broer”. Daarnaast was hij bij bijna alle partijen als laatste klaar.
Leuk om te vermelden is dat Jannes nu in het algemeen klassement van de Leisb in de categorie D, eerste staat en Joep ook eerste in de leeftijdscategorie E (t/m 9 jaar)!!
Jan-Dirk, bedankt voor het verslagje en de foto’s. jannes tegen basjoep

Succes op Haagse Grand Prix.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Succes op Haagse Grand Prix.
Jan 212017
 

IMG_5168[1]Op zaterdag 21 januari werd in Naaldwijk het Grand Prix-toernooi van de Haagse Schaakbond gehouden. Er waren 14 Klim-Oppers aanwezig en ze scoorden er lustig op los! In de hoogste groepen werden drie partijen gespeeld met een lange bedenktijd. Cedric wist weer eens de hoogste groep te winnen met 2 uit 3. Daniel werd met 1,5 uit 3 tweede. Dani won de de groep daaronder met de mooie score van 3 uit 3. Roy werd met 2 uit 3 tweede. Ook Alan scoorde 2 uit 3 en werd daarmee ook tweede in zijn groep, terwijl hij niet helemaal fit was. Lana scoorde 1 uit 3.
In de groepen daaronder werden 5 ronden met 20 min. p.p.p.p. gespeeld. Mike won met 4 uit 5 zijn groep. Jasper deed het ook uitstekend met 4,5 uit 5 en werd na loting tweede. Onze meiden, Alaya, Yisha en Dana, kwamen toevalligerwijs uit op dezelfde score, namelijk 3, 5 uit 5. Daarmee werden zij alle drie tweede in hun poule. Tonny en Yuhao kwamen beiden tot 0,5 uit 5.
In de lagere groepen werd een dubbelrondig systeem toegepast. Zij speelden in totaal 10 partijen. Maxinia wist ze alle tien te winnen en dat is bijzonder knap!
Zo gingen de meeste denkhoofden met een prijs naar huis. Gefeliciteerd! De denkhoofden, die geen prijs hadden, hebben weer veel bijgeleerd en gaan de volgende keer voor een prijs. Ouders weer bedankt voor het vervoer en de begeleiding!

IMG_5156[1]IMG_5157[1]IMG_5158[1]IMG_5159[1]IMG_5160[1]IMG_5161[1]IMG_5162[1]IMG_5163[1]IMG_5164[1]IMG_5165[1]IMG_5166[1]IMG_5167[1] IMG_0599IMG_0600

TATA in De Kuip.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor TATA in De Kuip.
Jan 202017
 

IMG_5147Op donderdag 19 januari werd in De Kuip de vijfde ronde van het grote TATA-schaaktoernooi gespeeld. Vele schaakliefhebbers waren voor deze gelegenheid naar De Kuip getrokken om o.a. wereldkampioen Magnus Carlsen aan het werk te zien. De trainer van Feijenoord, Giovanni van Bronckhorst mocht op de gong slaan bij het begin van de partijen. Carlsen wist niet te winnen en moest berusten in een remise. Dat moest ook onze landgenoot Anish Giri, die, alhoewel hij wat beter stond tegen Yi Wei, niet wist te winnen. Tegelijk met deze ronde werd in een bijgebouw een symposium gehouden met als thema “Een gezonde geest in een gezond lichaam”. Een aantal sprekers benadrukte het verband tussen een lichamelijke sport en een denksport zoals schaken. Zoals Johan Cruyff al eens zei: “Voetbal doe ik niet alleen met mijn benen, het komt allemaal uit mijn hoofd”. En ook ex-volleyballer Peter Blangé vertelde, dat bij zijn sport de strategie heel belangrijk is. Professor Scherder, bekend van “De wereld draait door”, legde uit, wat er allemaal in een mensenbrein omgaat. Nogmaals benadrukte hij, dat schaken erg belangrijk is voor de jeugd bij de ontwikkeling van je hersenen. Iets wat wij eigenlijk al weten, maar als deskundigen het zeggen, wordt die mening nog versterkt. De nieuwe voorzitter van de KNSB, Marleen van Amerongen, vertelde, dat zij als doelstelling heeft om in 2020 te bereiken, dat alle kinderen in aanraking zijn gekomen met schaken. Zij geeft zelf ook schaakles op scholen. Wil je de doelstelling halen, dan zal er nog veel werk verzet moeten worden!
‘s Avonds werd in Pathé De Kuip de film “Magnus” vertoond. Het leven van de huidige wereldkampioen werd op indrukwekkende wijze getoond. Het leven van Magnus stond en staat volledig in dienst van het schaken. Samen met zijn uitzonderlijk talent maakt hem tot ‘s werelds beste schaker. De film wordt de komende tijd in verschillende bioscopen in het land vertoond.
Het was een leuke en ook leerzame dag in De Kuip! IMG_5151IMG_5152IMG_5148

Verslag van TATA door Jan-Dirk.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Verslag van TATA door Jan-Dirk.
Jan 162017
 

TATA 2 unnamed (3)Afgelopen weekend vond het vierkampentoernooi van Tata Steel plaats. Dit is een toernooi waaraan volwassenen maar ook jeugdigen kunnen deelnemen. Elke dag speel je een partij, beginnend op vrijdag. Voor elk partij heb je ongeveer 1,5 uur p.p.p.p. bedenktijd.
Er waren veel bekenden aanwezig. Zo kwamen we de vader van Jesse tegen (speelde in groep 4) maar ook Meri (in groep 8). Verder vanuit Klim-Op deden Dylan en Jannes mee. Dylan speelde in groep 9 waarin ook Luana zat!
De denkhoofden vonden het allemaal heel erg indrukwekkend, spannend en vooral heel erg leuk. Er waren namelijk zoveel grootmeesters en heel dichtbij.
Iedere dag begon iedereen op hetzelfde tijdstip, ook het hoofdtoernooi. Onze denkhoofden wilden uiteraard handtekeningen en foto’s hebben en met spanning hebben ze elke dag gewacht voor de ingang om een glimp, dan wel een handtekening te scoren.
Het resultaat, ongeveer van alle GM’s hebben ze een handtekening plus foto. De mooiste waren toch wel van Magnus Carlsen en Anish Giri.
Qua schaakresultaten deden ze het ook goed. In groep 9M deden dus Dylan en Luana mee. Dylan werd met 2,5 punt eerste en Luana met 2 punten tweede. Beiden kregen een boek.
Jannes speelde in 9A. In zijn groep zaten alleen maar volwassenen. Hij begon met een overwinning! Dag 2 was even iets minder, hij was nog erg onder de indruk van zijn gescoorde handtekening van Magnus. Dag 3 werd een ware thriller. Na 3 uur spelen was er nog geen ontknoping, alle 4 waren nog aan het spelen. Uiteindelijk rond 17:00 uur viel de beslissing. Jannes had de gehele tijd een remisestelling op het bord, echter hij verspeelde een pion. Achteraf bleek dat het rond de 30e zet echt remise was. (3 keer dezelfde stelling op het bord). Wel jammer, dat het niet gezien is, want dan was de uitslag ook anders geweest.
Daarna gingen we nog even kijken bij de grootmeesters. Hier zagen we Magnus winnen.
Kortom een echte aanrader voor velen voor volgend jaar. Let wel op de inschrijfdatum, want het is snel vol!!

Klim-Oppers in het Libanon-team tweede op NK VO onderbouw!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Klim-Oppers in het Libanon-team tweede op NK VO onderbouw!
Jan 162017
 

imageOp vrijdag 13 februari werd in Wijk aan Zee, aan de vooravond van het grote TATA-toernooi, de finale van het Nederlands Kampioenschap Voortgezet Onderwijs gehouden. Het Libanon Lyceum uit Rotterdam had zich ook geplaatst in de categorie Onderbouw. Het team bestond uit Lucas, Tommy, Marek en Daniël, allemaal Klim-Oppers dus. Ze deden het voortreffelijk. Alleen het Willem Lodewijk Gymnasium uit Groningen was sterker. Maar een tweede plaats op dit NK is een prima resultaat! Tommy op bord 2 werd topscorer op dit bord en ook Marek op bord 3 werd topscorer op dat bord! De latere kampioen werd zelfs verslagen door onze denkhoofden. Lucas won van Eelke de Boer (!), Tommy van Thijmen Nawijn en ook Marek won van Lodewijk van Vliet. Er werd alleen verloren van het Stedelijk Gymnasium Leiden. Lucas had even een dipje op het toernooi, maar Harold van Dijk heeft hem op kunnen peppen, waarna hij de laatste partij netjes wist te winnen.
De sfeer was heel goed en prettig. Locatie ook fantastisch. Ook de catering (drink- en lunchbonnen) was prima, net als de organisatie. Denkhoofden, gefeliciteerd met dit fraaie succes!
Caroline, de moeder van Marek en Daniël, erg bedankt voor het verslagje en de foto’s! imageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

Klim-Oppers op het TATA-toernooi.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Klim-Oppers op het TATA-toernooi.
Jan 162017
 

TATA 11 unnamed (3)In het weekend van 13, 14 en 15 januari begon in Wijk aan Zee het TATA-toernooi, één van de sterkst bezette toernooien ter wereld. Naast de grootmeesters zijn er ook vele amateurs aanwezig. In het weekendtoernooi deden 6 Klim-Oppers mee. De deelnemers zijn dan op rating in groepen van vier verdeeld. Je speelt dan drie partijen verdeeld over de vrijdagavond, de zaterdag en de zondag. Je hebt veel bedenktijd en de partijen kunnen dus lang duren. Er deden ook enkele denkhoofden van ons mee. Ze deden het best goed tussen al die volwassenen. Zo wisten Dylan, Lucas, Meri en Kevin hun groep te winnen en dat is heel knap! Dylan, Meri en Lucas bleven met 2,5 uit 3 zelfs ongeslagen. Kevin won twee partijen en verloor er één, maar het was genoeg voor de eerste plaats in zijn groep. Jannes won een partij en verloor de beide andere partijen, maar eigenlijk was zijn laatste partij remise, maar het werd niet geclaimd. Sebastiaan kon het toernooi helaas niet afmaken.Dylan kocht van het prijzengeld een geschikt schaakboek.
De grootmeesters waren er dus ook en een aantal van onze denkhoofden waren druk bezig om voor de partij handtekeningen van deze schaakkanonnen te verzamelen. Dat lukte aardig (zie foto’s), ook van Carlsen, de wereldkampioen.. Ook Nick (van het duo Nick en Simon) ging met Dylan op de foto. Nick is een groot schaakliefhebber. Kortom: Het was een geslaagd weekend daar in Wijk aan Zee. Donderdag 19 januari komen de grootmeesters een ronde afwerken in De Kuip. TATA 4 unnamed (3)TATA 1 unnamed (3)TATA 12 unnamed (3)TATA 5 unnamed (3)TATA 6 unnamed (3)TATA 7 unnamed (3)TATA 8 unnamed (3)TATA 9 unnamed (3)TATA 13 unnamed (3)TATA 14 unnamed (3)TATA 15 unnamed (3)TATA 16 unnamed (3)TATA 17 unnamed (3)

Cedric in Brielle.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Cedric in Brielle.
Jan 152017
 

IMG_1824Op zaterdag 14 januari deed Cedric mee aan de Dick Kegge Memorial in Brielle. Dick Kegge was iemand, die veel voor de plaatselijke schaakvereniging, Het Houten Paard, gedaan heeft. Een schaakvriend, die helaas veel te vroeg is overleden. Cedric deed het tussen al die volwassenen best goed. Hij kwam in dit Rapid toernooi tot 5 uit 8. Hij werd daarmee elfde en won een specerijenset. Daar zal zijn moeder erg blij mee zijn!

Rens slaagt voor de Eerste Stap.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Rens slaagt voor de Eerste Stap.
Jan 122017
 

imageOp donderdagavond 12 januari deed Rens examen voor Stap 1. Na twee succesvolle proefexamens mocht hij nu voor het echte examen opkomen. Dat deed hij goed. Hij slaagde met een 7. Gefeliciteerd, Rens, een knappe prestatie! Hij schuift nu op de donderdagavond een groep op. Voortaan gaat hij meedraaien in de groep van de Tweede Stap van kwart over 7 tot kwart over 8. image