RSB wint het Hutton toernooi!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor RSB wint het Hutton toernooi!
Okt 312016
 

imageOp zaterdag 29 oktober werd in de TU in Delft het jaarlijkse Hutton toernooi gehouden. De Haagse Schaakbond organiseerde het dit jaar. Het is eigenlijk het nationaal kampioenschap van de onderbonden. Helaas kon ik er door mijn ziekte dit jaar niet bij zijn. Maar er waren ook dit keer weer vele Klim-Oppers in het RSB-team aanwezig. Vorig jaar werd de titel al door de RSB gewonnen. Zou dat dit jaar weer lukken? In de 5 leeftijdscategorieën werden 5 ronden afgewerkt. Al vrij snel bleek, dat onze denkhoofden superieur waren. In de A bleven Daniel Zevenhuizen(4,5 uit 5), Kevin Nguyen4,5 uit 5), Jorik Klein (5 uit 5) en Wang Yang (5 uit 5) ongeslagen. Ook in de B werden punten bij elkaar gesprokkeld. Dit viertal bestond uit: Wiggert Pols (2 uit 5), Arne Pols (4 uit 5), William Gijsen (3 uit 5) en Ting Ting Lu (3 uit 5). Het C-team werd op 1 bordpunt tweede en dat viertal bestond uit: Dominggus Paays (4 uit 5), Tommy Tran (1 uit 5), Pascalle Monteny (3 uit 5) en Cedric Kerkmeester (5 uit 5). Ons D-team werd duidelijk eerste. Lucas Nguyen (5 uit 5), Liqin Lu (4 uit 5), Daniel Franke (4 uit 5) en Kathleen Wiegmann (3 uit 5) wisten dit voor elkaar te krijgen. Ook het E-team won en dit viertal bestond uit: Saad Zubair (3 uit 5), Wesley Tjong (2 uit 5), Dylan Achuthan (4,5 uit 5) en Alan Bakija (4 uit 5).
Na deze uitslagen is het wel duidelijk, dat de RSB met overmacht (41 mp en 73,5 bp) het Hutton toernooi 2016 wint! Ik ben trots op onze spelers en speelsters! Ze zouden extra goed hun best doen. Nou, dat is gelukt! Gefeliciteerd allemaal!
Na afloop werd er traditiegetrouw gegeten met z’n allen. En dat was erg gezellig hoorde ik. Ouders, bedankt voor de scores en de foto’s!
De grote wisselbeker, die bij het Hutton hoort, was er trouwens nog steeds niet. Hij schijnt nu boven water te zijn. Volgens de laatste berichten staat hij nog in Assendelft (NH). Hij moet maar gauw richting RSB komen! imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

Leidse Grand Prix

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Leidse Grand Prix
Okt 312016
 

imageDe resultaten van de Grand Prix uit Leiden op zaterdag 22 oktober:
Jesse (groep 2): 4 uit 7 (3 prijs)
Olivier (groep 2) 3 uit 7
Jannes (groep 3) 6 uit 7 (1 prijs)
Joep (groep 4) 3,5 uit 7
Tonny (groep 8) 6,5 uit 7 (1 prijs)
Rawi (groep 8) 3 uit 7
Jasper (groep 8) 2 uit 7

Het was een rustig toernooi, de kinderen hadden veel plezier.
Andreas, vader van Jasper, bedankt voor dit verslagje met foto’s!

Loek de Heide toernooi in Waalwijk.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Loek de Heide toernooi in Waalwijk.
Okt 312016
 

imageZondag 23 oktober was het Loek de Heide schaaktoernooi in Hotel Waalwijk. De entree was 4 euro en je kreeg daar geen consumptie bij.
Alaya, Jasper en Tonny deden mee van Klim-Op en zaten alle 3 in dezelfde groep. In hun groep zaten 12 kinderen.
Alaya is 5e geworden met 4,5 punten. Jasper is 9e geworden met 3 punten en Tonny is 7e geworden met 4 punten. Ze kregen allen een medaille. Desiree bedankt voor het verslag en Andreas voor de foto’s!

Meester Jan ligt in het ziekenhuis.

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor Meester Jan ligt in het ziekenhuis.
Okt 282016
 

Velen weten het ondertussen, maar voor wie het nog weet: Meester Jan ligt in het ziekenhuis en moet daar voorlopig nog blijven. Er zijn longembolieen bij hem geconstateerd. Schaaklessen gaan dus voorlopig niet door. We geven wel door, wanneer hij weer hersteld is. Een kaartje naar hem is altijd leuk: meester Jan, IJssellandziekenhuis, afdeling B3, kamer 346. Hij vindt bezoek ook wel leuk, want de dagen zijn lang. Hij ligt aan de beademing, maar een bezoek beurt hem op. Via mij, juf Bep, kun je vragen naar zijn toestand en eventueel wanneer je op bezoek kunt. Mijn telefoonnummer is: 010 4516611. We wensen meester Jan een spoedig herstel toe!

Leuke nieuwe formule op OKK in Krimpen!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Leuke nieuwe formule op OKK in Krimpen!
Okt 242016
 

imageOp zaterdag 22 oktober werd in “De Tuyter” in Krimpen a/d IJssel het Open Kampioenschap van de Krimpenerwaard gehouden. Er was een invitatiegroep, een open groep voor de jeugd en een viertallenwedstrijd. Er werd een nieuwe formule toegepast, die ook wel door grootmeesters wordt gebruikt. Eerst een rapidpartij met 15 min. p.p.p.p. + 15 sec. per zet en daarna een snelschaakpartij van 3 min. p.p.p.p. + 2 sec. per zet. Erg vermoeiend en erg afwisselend bleek wel. De Klim-Op was in de viertallenwedstrijd met twee viertallen vertegenwoordigd. Klim-Op 1 bestond uit Ting Ting, Elnathan, Liqin en Saad. Ze vielen niet in de prijzen, maar het was een mooie ervaring. Opvallend was, dat Saad zijn 5 rapidpartijen allemaal won, maar bij het snelschaken kwam hij tot 2 uit 5. Liqin kwam zowel bij het Rapidschaak als bij het snelschaken tot 4 uit 5. Elnathan scoorde niet bij het Rapidschaak, maar bij het snelschaken kwam hij tot 2,5 uit 5. Ting Ting kwam in beide spelsystemen tot 2 uit 5.Klim-Op 2 bestond uit Meri, Daniel, Roy en Dylan. Meri scoorde in beide spelsystemen 1 uit 5. Daniel kwam bij het rapidschaak tot 3 uit 5 en bij het snelschaken tot 1 uit 5. Roy kwam helaas niet tot scoren. Dylan bleek een goede snelschaker te zijn, want daar scoorde hij 5 uit 5. Bij het Rapidschaak scoorde hij 3 uit 5. Hij won daarmee wel de prijs voor de hoogste score aan bord 4. Gefeliciteerd, Dylan!
In het open toernooi deed Yiling het goed, want zij won de eerste prijs. Alan werd tweede met een halfje minder. Gefeliciteerd, Yiling en Alan! De andere deelnemers van ons waren: Dana, Mike en Yifui.
De nieuwe formule bleek aan te slaan, want de Klim-Oppers, die ik van uit het ziekenhuis telefonisch gesproken heb, waren enthousiast.Dank aan Malty en Ed voor verslag en foto’s! imageimageimageimageimageimageimageimage

Grand Prix NHSB in Zwaag.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Grand Prix NHSB in Zwaag.
Okt 172016
 

gp-nhsb-4-unnamed-3Afgelopen zondag 16 oktober vond het 2de GP van de NHSB plaats in Zwaag. Lana, Jesse, Jannes en Joep deden mee. Er waren in totaal 13 groepen en 97 denkhoofden. Ze werden ingedeeld op sterkte in groepen van acht. Jesse deed mee in groep 2, Lana, Jannes en Joep mochten de degens kruisen in groep 3. Het jeugdtoernooi was goed georganiseerd en alles liep goed op schema. De drie hoofdgroepen speelden in een aparte zaal.
Na 6 ronden stond Jesse met 4 uit 6 op een 3e plek. In de derde groep was het uitermate spannend. Iedereen won van elkaar en na de zesde ronde was de stand: Lana derde met 4 uit 6, Joep vierde met 3,5 uit 6 en Jannes vijfde met 3 uit 6!?.
Jesse won de laatste ronde en werd daarmee heel mooi tweede in zijn groep. In groep 3 was veel rekenwerk nodig, want Lana won, Joep won van de op dat moment nr. 1 geplaatste en concurrent in zijn leeftijdscategorie op de Pupillendag Quin de Jong. Ook Jannes won! Door die laatste ronde werd de einduitslag iets anders en vooral verrassend. Lana 1, Joep 3 en Jannes 4 (hij had wel gewonnen van zowel Lana als Joep).
Dit toernooi werd gesponsord, waardoor iedereen een mooie sleutelhanger ontving en mochten de nrs 1 van de groepen op de foto en die krijgen later een 40 bij 60 cm foto thuis gestuurd.

Al met al een leerzame dag. Opvallend was dat er in de pauzes door onze denkhoofden veel geoefend werd met de Engelse opening!?
Jan-Dirk, bedankt voor het verslag en de foto’s! gp-nhsb-2-unnamed-3gp-nhsb-unnamed-3gp-nhsb-5-unnamed-3gp-nhsb-1-unnamed-3gp-nhsb-6-unnamed-3

Dylan en Jasper op het BSV-toernooi.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Dylan en Jasper op het BSV-toernooi.
Okt 172016
 

bsv-toernooi-1-unnamed-3Op 15 oktober jl. vond het 11e BSV toernooi plaats in Bergen op Zoom. Jasper en Dylan deden mee. Er waren in totaal 32 spelers en er werd gespeeld in tienkampen op speelsterkte.
Dylan was ingedeeld in de hoofdgroep met talentvolle spelers en scoorde 4,5 uit 9. Hij vond het een gezellig en leerzaam toernooi. Ook Jasper heeft goed gespeeld. Hij zat in de 2e groep en heeft 5 van 9 gescoord en werd daarmee 5e in zijn groep.
Jasper had deels heel sterke tegenstanders, maar heeft rustig en doordacht gespeeld.
Goed gespeeld, Dylan en Jasper! Malty en Andreas bedankt voor het verslagje en de foto’s! bsv-toernooi-2-unnamed-3bsv-toernooi-5-unnamed-3bsv-toernooi-3-unnamed-3bsv-toernooi-unnamed-1bsv-toernooi-4-unnamed-3bsv-toernooi-6-unnamed-3

Verslag van het BASAMRO toernooi.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Verslag van het BASAMRO toernooi.
Okt 142016
 

sam_2756Voor de vierde keer organiseerde het bedrijf Basamro Logistics Groep uit Rhoon het Basamro Schaaktoernooi. In de oneven jaren wordt dit in Rotterdam georganiseerd en in de even jaren in Moermansk, Rusland. Deze editie was bijzonder omdat de stad Moermansk 100 jaar bestond. Dit was reden om in plaats van 4 teams maar liefst 6 teams uit te nodigen. Pathena Rotterdam mocht voor de 4e keer ook een team afvaardigen. Naast dit prestigieuze jeugdtoernooi, werd er ook een schaakmatch gehouden tussen Anatoli Karpov en Jan Timman. Twee schaakgrootheden, die elkaar ook in Moermansk voor de 100ste keer tegenkwamen in een klassieke schaakpartij.

Pathena mocht dus opnieuw een team afvaardigen en alhoewel het team van Pathena 2 jaar geleden de overwinning in Moermansk behaalde, was de verwachting niet dat dit weer zou lukken. De tegenstand was sterk en bij het Pathena team waren een aantal talenten meegegaan, die vooral veel ervaring op konden doen. Het Pathena team werd uiteindelijk 5e, waarbij gezegd moet worden dat er met name tegen de Engelsen er meer had ingezeten.

Voor de meeste spelers en begeleiders was het sowieso al een hele belevenis.Moermansk ligt boven de poolcirkel en vanaf Schiphol werd er gevlogen op Sint-Petersburg en daarna een binnenlandse vlucht naar Moermansk. De sponsor Basamro had dit allemaal prima voor elkaar en de reis verliep dan ook voorspoedig.

Het Pathena team bestond uit Simon Elgersma, Lola den Dunnen, Joris Kokje, Jorik Klein, Dominggus Paays, Diego Kaersenhout, Ciro Catalan en Kathleen Wiegmann. Het team stond onder leiding van Dolf Meijer en Peter Ypma. Ook enkele ouders gingen mee en konden zo een paar hand- en spandiensten verlenen.

Het moet gezegd worden, Rusland is en blijft een bijzonder land. Eigenlijk verliep de douanecontrole heel simpel. Daarna wist een deel van de delegatie niet hoe snel ze een plaatselijke McDonald’s in moesten vliegen, terwijl een ander deel de Irish Pub verkoos. Hadden we al gezegd dat Rusland een bijzonder land is? Zo is het bijvoorbeeld heel goed geregeld hoe er naar de vliegtuigen gegaan wordt. Op de heenweg in Sint-Petersburg was geen moeite te veel voor het luchthavenpersoneel. Bij het boarden mochten we allemaal als haringen in een ton de bus in. Vervolgens reed de bus 5 meter, bleven we 5 minuten stilstaan en gingen toen de deuren weer open. Het vliegtuig bleek op nog geen 30 meter afstand te staan.

Moermansk is de grootste stad boven de poolcirkel. Dat schept natuurlijk verplichtingen. Bijna alles is dan ook het grootste, mooiste, breedste, langste, oudste, modernste boven de poolcirkel. Neem bijvoorbeeld de Moermansk Mall, recht tegenover het mooie gebouw van de veiligheidsdiensten. Wel mooi het grootste winkelcentrum boven de poolcirkel.

Moermansk is natuurlijk ook bekend om de kernonderzeeërs. Bijvoorbeeld de Koersk, waar overigens nog een mooi monument van te vinden is. Wij hebben geen kernonderzeeër gezien, maar mochten wel op dag 2 een kernijsbreker bezoeken. Het was de eerste kernijsbreker die ooit gebouwd is en die is, hoe kan het ook anders, vernoemd naar Lenin. Met het hele team kregen we een uitgebreide rondleiding (inclusief propaganda voor kernenergie). Ook gingen we naar het 31 meter hoge beeld van de soldaat die over Moermansk waakt. Aan Aljosja’svoeten hadden we een prachtig uitzicht over de Sovjetbouw van Moermansk. Na de rondleiding langs de toeristische hoogtepunten van de stad, werden we verwacht bij de speelzaal, waar de opening plaatsvond. Timman en Karpov kregen een prominente rol bij de opening en begonnen (na een persconferentie in het Russisch) ook aan hun partijen. Elke dag speelden ze een partij en uiteindelijk wist Timman de tweekamp te winnen doordat Karpov blunderde in de 3e partij. Deze partij is op schaaksite geanalyseerd door Dimitri Reinderman. (LINK: http://www.schaaksite.nl/2016/10/09/eindelijk-wint-timman-een-match-van-karpov/)

Het Pathena team moest nog even wachten op de eerste overwinning. Pas bij de 3e Russische tegenstander werd er gewonnen, terwijl in de 4e ronde nipt van Engeland werd verloren. In de laatste ronde kon er helaas geen vuist gemaakt worden tegen de Fransen, vandaar uiteindelijk dus een 5e plek.

Na de sluitingsceremonie, waar ongeveer iedereen die dat wilde nog even mocht speechen, ging het team onder de bezielende leiding van de schaakvaders Ivo en Marcel een stadswandeling maken. De beide ouders hadden in de dagen voorafgaand uitgebreid Moermansk doorkruist en wisten het team op een aantal niet te missen bezienswaardigheden te trakteren. Zo werd het grote beeld van Lenin, het Five-Corners-Square, het voetbalstadion en het monument ter nagedachtenis aan de Westerse interventie (1916-1918) bezocht. Op de laatste avond werd ook nog een poging gedaan om het Noorderlicht te zien. Na een nachtelijke rondrit van uren was hier, dankzij een dik wolkendek, niets van te zien.

De reis was een mooie ervaring en een het was een leerzaam schaaktoernooi. Wij kunnen alleen maar de wens uitspreken dat de sponsor Basamro dit wil blijven ondersteunen. Basamro is een logistieke onderneming, waarbij zowel over de weg als over de zee veel uitdagingen worden aangegaan om ervoor te zorgen dat ze klanten overal kunnen bedienen. Voor Basamro is juist ook het contact in Moermansk belangrijk. De jeugdspelers hebben niet alleen één van de meest afgelegen steden ter wereld kunnen bezoeken, maar ook nuttige ervaring opgedaan met het spelen van een internationale wedstrijden. Juist dergelijke momenten dragen bij aan de groei van onze schakers, niet alleen door de partijen zelf, maar ook door de vele analyse- en voorbereidingsuren. Het Basamro Schaaktoernooi was weer een groot succes. Op deze manier wordt internationaal zakendoen en internationaal schaken mooi gecombineerd


basamro-2016-2-unnamed-3basamro-2016-unnamed-3

BASAMRO toernooi in Moermansk.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor BASAMRO toernooi in Moermansk.
Okt 122016
 

30150021345_f1935a0454_oVan donderdag 6 oktober tot en met zondag 9 oktober werd in Moermansk (Rusland) het 4e BASAMRO toernooi gehouden. Pathena Rotterdam deed ook mee met drie Klim-Oppers in de gelederen. De zes deelnemende stedenteams speelden één keer tegen elkaar. Rotterdam werd uiteindelijk vijfde in dit sterke veld. Lola scoorde 1,5 uit 5, Kathleen 2 uit 5 en Dominggus kwam niet tot scoren. Ze hebben ontzettend veel geleerd van hun partijen en de analyses door Dolf Meijer en Peter Ypma. De Russen waren dit jaar erg sterk. De Leningrad regio won het toernooi met Moermansk regio op de tweede plaats. Parijs met Clovis, ons “buitenlid”, werd derde. Clovis deed het bijzonder goed en scoorde voor zijn team de meeste punten, namelijk 4 uit 5 (drie overwinningen en twee remises). In de derde ronde houdt hij een Russische nationaal kampioene – Irina Polyato – op remise (foto hieronder), terwijl er ook winstkansen waren. Erg knap natuurlijk! De partij van Clovis tegen Kathleen staat ook op onze site. De deelnemers hadden het bijzonder goed naar hun zin. Ook buiten het schaken was het erg gezellig. Er werden excursies gehouden. Ook werd er een zoektocht, samen met de Fransen en de Engelsen, naar het noorderlicht gehouden. Dat is niet helemaal gelukt, maar de busreis was leuk en een echte interculturele ontmoeting. Jurriaan, de vader van Clovis, heeft zelfs nog met een van jongens (Joris?) van het Rotterdamse team het Sparta-lied gezongen. Moe maar voldaan kwamen de deelnemers terug. Een bijzondere ervaring rijker. Gelijk met dit BASAMRO toernooi werd er een tweekamp gehouden tussen de oude schaakgrootheden: Anatoly Karpov en Jan Timman. Kathleen en Clovis gingen graag even met ze op de foto. 30035740582_0c62c19308_o-130035736912_27f33041f7_omoermansk-18-unnamed-3moermansk-7-unnamed-3moermansk-17-unnamed-3moermansk-2016-19-unnamed-3moermansk-2016-20-unnamed-3moermansk-16-unnamed-3moermansk-15-unnamed-3moermansk-10-unnamed-3moermansk-12-unnamed-3moermansk-5-unnamed-3moermansk-2016-4-sam_2768-e1475758301743-683x1024