Clovis en Lancelot derde met hun schoolteam.

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor Clovis en Lancelot derde met hun schoolteam.
Mrt 302015
 

Clovis en Lancelot unnamed (1)Zaterdag 28 maart werd het schoolteam van Clovis en Lancelot derde op het schoolschaakkampioenschap van Parijs. Clovis scoorde op bord 1 5 uit 5 en Lancelot op bord 2  4 uit 5. Voor Clovis een goede generale voor het NK in de E-categorie, dat op vrijdag 3 april en zaterdag 4 april in Waalwijk wordt gespeeld.

Liqin wint Alblasserwaardtoernooi!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Liqin wint Alblasserwaardtoernooi!
Mrt 282015
 

IMG_2834[1]Op zaterdag 28 maart  bezocht een grote delegatie Klim-Oppers het Alblasserwaardtoernooi in Sliedrecht.  Naast het Grand Prixtoernooi was er ook een Pathena-toptoernooi.  Het werd toch weer een succesvolle dag voor onze denkhoofden. De twee hoogste groepen van het Grand Prixtoernooi werden gewonnen door Marek en Liqin. Zij streden daarna om het kampioenschap van de Alblasserwaard. Liqin had al gauw voordeel en gaf dat niet meer uit handen. Zo werd hij kampioen van de Alblasserwaard. Gefeliciteerd, Liqin! Hij mocht twee bekers, waaronder de wisselbeker, in ontvangst nemen. Marek werd dus mooi tweede. In de hoofdgroepen vielen Meri, Daniel en Dominggus niet in de prijzen. Dat deden Elnathan en Nathan in de daarop volgende groepen wel met een derde prijs. Mika won zijn groep met 5 uit 7 en dat deed Ian ook met de perfecte score van 7 uit 7. Kirsten viel met 5,5 uit 7 ook in de prijzen. Jamie, toch ook een beetje van ons, won met 6 uit 7 ook een beker. Soroush deed weer veel wedstrijdervaring op. Raymond won ook een beker met de mooie score van 5,5 uit 7 en Roy, die nog weinig toernooi-ervaring heeft, viel met 5 uit 7 ook al in de prijzen.  Opvallend was weer het spel van Alan. Hij bleef heel mooi ongeslagen en werd met 7 uit 7 eerste in zijn groep. Dat was net voor Danyl, die alleen van Alan verloor, maar dus keurig tweede werd.

In het Pathena-toptoernooi deden Kevin, Lucas, Tommy, Ting Ting en Wang mee. De deelnemers waren over twee groepen van zes verdeeld. Lucas scoorde, als jongste deelnemer in deze Pathena-groepen, 2 uit 5. Dat deed Kevin ook. Ting Ting kwam niet tot scoren en Tommy won één partij. Wang won zijn groep met 4,5 uit 5. Hij moest vervolgens tegen de winnaar van de andere Pathena-groep. Dat werd Liam. Na drie snelschaakpartijen werd Liam eerste. De eerste twee snelschaakpartijen werden namelijk remise. Al met al weer een mooie dag voor onze Klim-Oppers. De denkhoofden, die niet in de prijzen vielen, hebben weer de nodige ervaring opgedaan en we feliciteren de prijswinnaars. Ouders weer bedankt voor de begeleiding en het vervoer! Sommige ouders moesten best lang wachten, want het bleef spannend tot het laatst! Rest mij nog te vermelden, dat de partijen in de twee Pathena-groepen nog na te spelen zijn op de Pathena-site.                                                                                                                                                                                                   IMG_2797[1]IMG_2798[1]IMG_2799[1]IMG_2800[1]IMG_2801[1]IMG_2802[1]IMG_2803[1]IMG_2804[1]IMG_2805[1]IMG_2806[1]IMG_2807[1]IMG_2810[1]IMG_2812[1]IMG_2815[1]IMG_2816[1]IMG_2817[1]IMG_2818[1]IMG_2819[1]IMG_2820[1]IMG_2821[1]IMG_2822[1]IMG_2823[1]IMG_2824[1]IMG_2826[1]IMG_2828[1]IMG_2829[1] IMG_2831[1]IMG_2832[1] IMG_2835[1]

Carlsen en Kasparov promoten schoolschaak in het Noorse parlement.

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor Carlsen en Kasparov promoten schoolschaak in het Noorse parlement.
Mrt 272015
 

CARLSEN EN KASPAROV PROMOTEN SCHOOLSCHAAK IN HET NOORSE PARLEMENT

Carlsen met Kasparov 269436_184cec55_200x200o_0948a46baeacNa zijn bezoek aan Nederland, waar de politiek op de agenda stond, reisde Garry Kasparov af naar Noorwegen. Daar deed hij samen met wereldkampioen Magnus Carlsen een beroep op het Noorse parlement het schoolschaken te promoten. Carlsen gaf ook een simultaan aan schoolkinderen en parlementsleden (zie foto’s).   Carlsen phpE0FlvX                                                                                                           Op maandagochtend 23 maart werden schaken en politiek samen gebracht in de Noorse hoofdstad Oslo. De Noorse minister van Onderwijs Isaksen was ook aanwezig. Het doel was om het schoolschaken in Noorwegen te promoten. De Noorse schaakbond wil graag, dat derde en vierde klas leerlingen een uur schaakles per week krijgen.

Ook in Noorwegen is men er achter, dat schaken een positieve invloed heeft op kinderen. Kasparov noemde een aantal argumenten om de Noorse politici  te overtuigen van het belang van schaken op school. Hier een paar delen uit zijn commentaar: “Het schaken stimuleert de geest van een kind op vele manieren met concrete positieve academische resultaten. Schaken zou een onderdeel moeten worden van een nieuwe generatie dynamische leermiddelen, waarin interactiviteit, gamificatie en technologie een grote rol spelen, dit om te kunnen voorzien in de behoeften van de 21e eeuw. Natuurlijk blijven rekenen en taal van fundamenteel belang, maar kinderen moeten ook creatief problemen kunnen oplossen. En om een bijdrage te kunnen leveren aan onze digitale wereld hebben ze complexe vaardigheden nodig, die niet meer kunnen worden opgebouwd in het voortgezet en hoger onderwijs. Als scholen die cognitieve bouwstenen niet bieden en dat overlaten aan de thuissituatie, zal dat de ongelijkheid in de samenleving verhogen.”

Schoolschaak is een hot  item in steeds meer Europese landen. Bijvoorbeeld Hongarije, waar Judith Polgar erg succesvol is om het schaken in scholen te krijgen. Een ander voorbeeld is Spanje, waar plannen bestaan om schaken als verplicht vak in te voeren op scholen. Dit komt vooral voort uit een recent onderzoek door de universiteiten van Girona en Lleida. Uit dat onderzoek  bleek, dat leerlingen, die schaakles hebben op school, zich op allerlei gebieden beter ontwikkelen.  Het Spaanse initiatief komt ook voort uit het “Chess in Schools program” van de Europese Unie. In maart 2012 heeft het Europese parlement dit programma goedgekeurd.

Het wordt tijd, dat ook Nederland wat met deze verklaring van het Europese parlement doet!?                                                                                                                                                                                                                                                                                              Carlsen phpfFHScX

 

“Say Yes 2 Chess” al een groot succes!

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor “Say Yes 2 Chess” al een groot succes!
Mrt 262015
 

Begin maart werd er een begin gemaakt met het project “Say Yes 2 Chess”. Op dit moment hebben al 3.000 kinderen zich aangemeld. Lees onderstaande publikaties! Er blijkt ook in Nederland toch grote belangstelling te zijn onder scholen, ouders, kinderen voor het schaken op school. Jeroen van den Berg, Anne Haast en Nick Schilder steunen het project! Een gunstige ontwikkeling! Een teken, dat schoolschaak in de lift zit.

Schoolschaaksite.nl : Alles over het schaken op de basisschool

Vanaf 1 maart kunnen scholen zich inschrijven voor het project Zeg Ja tegen Schaken! Nu , nog geen vier weken later, zijn er al meer dan drieduizend schoolkinderen aangemeld om op school online te kunnen schaken. Naast de aanmeldingen ook veel enthousiaste reacties en veel vragen uit heel het land. En dit is nog maar het begin. Uit onze informatie blijkt dat er nog veel meer interesse is voor dit project en voor het schaken en schaken leren op onze basisscholen.

Een extra reden voor ons om nog meer energie te steken in het schoolschaken en het ontwikkelen van nieuwe activiteiten.

Say Yes 2 Chess! : Ruim drieduizend aanmeldingen!

Auteur: Jeroen van den Berg   Print


 

In 2015 deed het Tata Steel Chess Tournament Rotterdam aan. De 5e ronde werd gespeeld aan de Maas, in het imposante gebouw ‘De Rotterdam’ van Rem Koolhaas. Mede dankzij de inzet van veel vrijwilligers uit de regio Rotterdam werd het die dag een onvergetelijk schaakfeest, waarin ook de jeugd centraal stond.
Tata Steel Chess gelooft in de jeugd. Ieder jaar nodigen wij talentvolle spelers uit voor onze professionele groepen, terwijl er daarnaast diverse jonge schakers uitkomen in onze amateurtoernooien. Schaken is goed voor jong en oud, dat dragen wij met het toernooi graag uit. Schaken is goed voor het (fitte) brein.
Daarom ben ik zo blij met de activiteiten die de stichting Het SchaaKKasteeL (Teun Koorevaar) ontplooit met ‘Say Yes 2 Chess’. De afgelopen weken zijn ruim drieduizend kinderen aangemeld om online met elkaar te schaken op school. Kinderen uit alle delen van ons land, van Ureterp tot Maastricht en van Winterswijk tot Bergen op Zoom.

Twee teams uit Rotterdam speelden een online schoolschaaktoernooi tegen teams uit Lissabon en Madrid.
(Rotterdam, mei 2014)

Hoe meer (jonge) mensen gaan schaken, hoe beter dit uiteindelijk voor de sport zelf zal zijn. Daarvan profiteren wij als Tata Steel Chess Tournament. Met de hulp van schaakboegbeelden als Jan Timman en Hans Böhm, alsmede de enthousiaste benadering voor de sport door KNSB-schaakambassadeur Nick Schilder, hopen wij allemaal dat zoveel mogelijk Nederlanders gaan schaken. Op elk niveau.
Daarom zeg ook ik, net als kinderen uit Engeland, Duitsland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden en Denemarken dat eerder deden: Say Yes 2 Chess!

Jeroen van den Berg, toernooidirecteur Tata Steel Chess Tournament

INTERESSANTE LEZING VAN GARY KASPAROV.

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor INTERESSANTE LEZING VAN GARY KASPAROV.
Mrt 222015
 

IMG_2791[1]Op zaterdag 21 maart heb ik  samen met Teun Koorevaar en een grote groep geïnteresseerden een lezing bijgewoond op de universiteit van Tilburg van Gary Kasparov. Kasparov was de jongste wereldkampioen uit onze geschiedenis en heeft die titel 20 jaar gedragen. Nu is hij vooral bezig met zijn politieke strijd tegen Poetin. Hij was in Tilburg de gast van het beroemde Nexus-instituut. Zijn strijd tegen Poetin stond voorop en hij heeft daar duidelijke ideeën en meningen over. Na afloop mochten we de persconferentie bijwonen, maar we kregen helaas door de vele vragen over politiek niet de kans vragen over schoolschaak te stellen. Bij de persconferentie was ook onze oud-premier Ruud Lubbers aanwezig. Het was in ieder geval een interessante ontmoeting!                                                                                                                                                                       IMG_2793[1]IMG_2794[1]

Dominggus en Meri in de prijzen in Amsterdam.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Dominggus en Meri in de prijzen in Amsterdam.
Mrt 222015
 

Grand Prix Amsterdam unnamed (3)Op zaterdag 21 maart deden Meri en Dominggus mee aan een Grand Prixtoernooi, georganiseerd door de SGA (Amsterdam). Ze schaakten beiden in de hoogste poule en dat was best zwaar. Meri werd, ondanks dat ze niet helemaal lekker was, met 4,5 uit 7 derde en Dominggus werd met 5,5 uit 7 tweede. Mooie resultaten, denkhoofden! We danken Deborah, de moeder van Dominggus, voor het vervoer en de begeleiding!

Ron de Jong Groene Hart Cup: Spanning in poule 1.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Ron de Jong Groene Hart Cup: Spanning in poule 1.
Mrt 212015
 

IMG_2782[1]Op vrijdagavond 20 maart werd de op een na laatste ronde van de Ron de Jong Groene Hart Cup van dit seizoen gespeeld. Klim-Op 1, 2 en 3 speelden in Schiedam in de hoogste poule. Deze drie teams streden ook om de eerste plaatsen. De Pionnetjes uit Schiedam werden door onze teams verslagen. Klim-Op 1 had het niet gemakkelijk tegen ons tweede en derde team. Klim-Op 3 wist ons “vlaggenschip” zelfs op 2-2 te houden en dat was knap. Tobias versloeg Joost Jan en Hein versloeg Sybe. Uiteindelijk was de onderlinge wedstrijd tussen Klim-Op 2 en 3 beslissend. Ons tweede won dat duel met 3-1. Zo werd Klim-Op 1 eerste, Klim-Op 2 tweede en Klim-Op 3 derde, maar het verschil tussen de laatste twee teams was maar een half bordpunt. In Klim-Op 1 bleven Wang en Ting Ting ongeslagen met 3 uit 3, Joost Jan kwam tot 1,5 uit 3 en Sybe tot 1 uit 3. In Klim-Op 2 kwam Marek niet tot scoren, Cedric kwam uit op 2,5 uit 3, Daniel 2 uit 3 en Matijn was hier topscorer met 3 uit 3. In Klim-Op 3 scoorden Liqin, Tobias en Hein 2 uit 3 en Jarno 1 uit 3.  Klim-Op 4 werkte zijn wedstrijden af in Nieuwerkerk a/d IJssel. Zij werden tweede in hun poule met 6,5 punt. Dominggus was met 2,5 uit 3 de topscorer, Wesley had 2 uit 3 en Winston en Elnathan 1 uit 3. Ook Klim-Op 5, dat ook in Schiedam speelde, handhaafde zich in hun poule met 6 bordpunten.  Bram had de beste score met 3 uit 3, Nathan kwam tot 2 uit 3, Adam scoorde 1 uit 3 en Jeroen kwam niet tot scoren. Ook Klim-Op 6, dat bij CSV op bezoek was,  handhaafde zich met 5,5 bordpunt. Meri en Olivier hadden 2 uit 3, Fenna 1 uit 3 en Kirsten 0,5 uit 3. Ons zevende team, te gast bij SGO (Overschie),  deed het beter dan de vorige keer met 6,5 bordpunt. Mika en Melle scoorden 2 uit 3, Mick 1 uit 3 en Raymond 1,5 uit 3.  Op vrijdag 24 april vindt de finale van deze cyclus plaats en gaat de Klim-Op op voor de “Cup met de grote oren”! Ouders, weer bedankt voor het vervoer en de begeleiding. Elke keer weer dat enthousiasme bij de ouders om te rijden en dan hoor je bij andere verenigingen dat ze nooit ouders krijgen om te rijden! Nogmaals geweldig bedankt!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              IMG_2784[1]IMG_2786[1]Klim-Op 7 unnamed (1)IMG_2787[1]IMG_2785[1]IMG_2788[1]IMG_2783[1]IMG_2789[1]

Klim-Op 1, 2 en 3 bezetten eerste drie plaatsen op Jeugdclubkampioenschap E-categorie!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Klim-Op 1, 2 en 3 bezetten eerste drie plaatsen op Jeugdclubkampioenschap E-categorie!
Mrt 152015
 

IMG_2779[1]Op zaterdag 14 maart werd in Gouda het Jeugdclubkampioenschap in de E-categorie van de RSB afgewerkt. Klim-Op deed met drie teams mee. Na 7 spannende ronden bezetten onze drie teams de eerste drie plaatsen van dit kampioenschap! De andere teams eindigden op eerbiedige afstand. Klim-Op 1 werd ongeslagen kampioen met het maximale aantal matchpunten, nl. 14. Klim-Op 2 en 3 behaalden 10 matchpunten, maar Klim-Op 2  had 19 bordpunten en Klim-Op 3 had er 18, waardoor ons tweede team tweede werd. Omdat er vier teams van de RSB naar het NK mogen, gaat nummer 4, Messemaker, daar ook heen. Wij gaan dus later dit seizoen met drie teams naar Zuid-Scharwoude, waar het NK plaats zal vinden. Een mooie prestatie van onze jonge denkhoofden! Hopelijk ook een stimulans voor de andere verenigingen om de volgende keer wat beter te presteren. Zo’n alleenheerschappij heeft ook keerzijden en het zal het jeugdschaken beter uitkomen, als meer verenigingen in de top mee kunnen draaien. Ons kampioensteam bestond uit: bord 1 – Saad, bord 2 – Wesley, bord 3 – Hein, bord 4 – Olivier. Klim-Op 2 was vertegenwoordigd met: bord 1 – Nathan, bord 2 – Collin, bord 3 – Mika, bord 4 – Ian. Ons derde team, dat het zo verrassend goed deed, bestond uit: bord 1 – Kirsten, bord 2 – Sina, bord 3 – Raymond, bord 4 – Alan. Een aantal  van onze denkhoofden heeft nog maar weinig wedstrijdervaring en dan tegen vaak ervaren schakers zo goed presteren, is heel knap! Gefeliciteerd! Ouders, weer bedankt voor de begeleiding en het vervoer!            IMG_2780[1]IMG_2770[1]IMG_2771[1]IMG_2772[1]IMG_2773[1]IMG_2774[1]IMG_2775[1]IMG_2776[1]IMG_2777[1]