KLIM-OP NEDERLANDS KAMPIOEN IN DE C-CATEGORIE!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor KLIM-OP NEDERLANDS KAMPIOEN IN DE C-CATEGORIE!
Nov 292014
 

IMG_2257[1]Op zaterdag 29 november werd in Den Bosch de vierde dag in de Meesterklasse C afgewerkt. Ons team voerde na drie speeldagen de ranglijst aan. Zou het deze laatste speeldag lukken het kampioenschap binnen te halen? Er moesten nog twee ronden afgewerkt worden. Eerst was Hardenberg de tegenstander en het werd een bloedstollend spannende ronde! Arne op bord 2 ging in de opening lelijk in de fout en verloor een stuk en tot overmaat van ramp verloor hij vlak daarna nog een stuk. Dat was 0-1. Dat legde bij onze andere drie denkhoofden een extra druk op de ketel. Wiggert stond op bord 3 ook niet geweldig, maar wist er gelukkig nog een remise uit te slepen: 0,5-1,5. Ons lot was in handen van Kevin op bord 1 en Ting Ting op bord 4. Kevin had voordeel, maar groot was het niet. Zijn tegenstander, Simon Elgersma, raakte echter in tijdnood en verloor uiteindelijk de partij: 1,5-1,5. Ting Ting was ook in tijdnood, maar stond wel een stuk voor. Van de teamleider mocht ze remise aanbieden, maar ze wilde echter winnen. Die inzet leverde nog een stuk op en haar tegenstandster kon uiteindelijk alleen nog haar koning omleggen: 2,5-1,5! Het was een “narrow escape”, maar wel ontzettend belangrijk, want concurrent Landau/Axel won ook en wel met 4-0. In de laatste ronde was een gelijkspel genoeg voor de nationale titel, maar zo ver lieten onze matadoren het niet komen! Assen was de tegenstander en het werd een regelmatige 4-0 overwinning. De Nederlandse titel was binnen!  Een prachtige prestatie en een felicitatie waard voor dit team! Kevin werd ook nog eens topscorer met de mooie score van 7 uit 8 en dat aan bord 1. Arne kwam tot 6 uit 8, Alexander tot 3 uit 4. Wiggert tot 5,5 uit 7 en Ting Ting tot 5 uit 5.  Deze titel betekent tevens promotie naar de A-categorie.

Ons D-team viel buiten de prijzen dit keer. Op de laatste speeldag begonnen onze denkhoofden met een keurige 3,5-0,5 overwinning op Leiderdorp. Sebastiaan speelde remise en Lucas, Tommy en Tobias wonnen. Daarna wachtte de latere kampioen, De Schaakmaat uit Apeldoorn. Dit was een brug te ver: 0-4. Ook de laatste ronde, tegen De Paardensprong uit Groningen, werd verloren. De scores per bord waren over het hele kampioenschap genomen: Sebastiaan – 2,5 uit 9; Lucas – 5 uit 9; Tommy – 3,5 uit 9; Tobias – 3 uit 5 en Liqin – 2 uit 4.                                                                                                                                         IMG_2249[1]IMG_2245[1]  IMG_2246[1]             IMG_2258[1]IMG_2251[1]IMG_2242[1]IMG_2244[1] IMG_2240[1]

Voorrondes in Parijs: Nieuwe records.

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor Voorrondes in Parijs: Nieuwe records.
Nov 292014
 

Hieronder een stukje van Jurriaan, de vader van Clovis en Lancelot, over de voorrondes voor de Franse NK in Parijs:

Dit weekeinde (29 en 30 november) is het weer tijd voor de eerste voorronde van de Franse nationale jeugdkampioenschappen schaken. Het betreft de “départementale voorronde”, waar het volstaat meer dan de helft van de punten te halen, om door te stoten naar de regionale voorronden.  Voor de clubspeler is dit in feite geen lastige opgave, maar je moet er doorheen. 7 partijen Rapid spelen en 4 punten halen. Dat is de opdracht.

Om de tweede – regionale – ronde door te komen, moet je overigens van goede huize komen: er zijn maar 11 NK plaatsen voor de gehele Ile de France regio, wat  vergelijkbaar zou zijn met de eis in Nederland dat je in de nationale top 10 moet zitten. Maar dat toernooi is pas in februari, en dat is andere koek: 9 lange partijen, 5 volle dagen lang.

Je had al eerder aangegeven dat jeugdschaak een massasport aan het worden is in Frankrijk. Dit jaar merken we dat de rek er kennelijk nog niet uit is. In de E/F groep, meestal de grootste groep, waren er in 2011 ongeveer 70 deelnemers. Vorig jaar viel het wat tegen, want de organisatie had de zaterdag voor Kerst uitgekozen als speeldag, dus waren er “slechts” iets minder dan 70 deelnemers. De rest was naar de sneeuw of bij de grootouders.  Dit jaar – met een normale speeldatum – zijn de deuren al enkele dagen voor het begin van het evenement gesloten, met maar liefst 126 E-deelnemers! Het is voor het eerst dat de zaal “vol” is met in totaal 400 deelnemers in de categorien H t/m B.

http://www.parisechecs.fr/files/Qualifications_Poussines_Poussins_75Ls.html

Clovis staat niet op de deelnemerslijst. Zijn ELO rating van 1560 per september jl. verschaft hem, als enige Parijzenaar in zijn categorie, een Vrijplaats voor de 2e ronde. Heel chic. Hij gaat dus Lancelot aanmoedigingen, en zijn toekomstige tegenstanders bestuderen. Hij is al lang blij, want Rapid partijen vindt hij bepaald niet intéressant. Zijn club-, teamgenoot en vriendje Elie is nu de grote favoriet bij de “E”. Elias, ook een teamgenoot van Clovis en Elie, is de grote outsider. Hij heeft uberhaupt geen rating! Maar dat zegt op deze leeftijd lang niet alles. Dat weten zijn clubvriendjes al wel, maar de rest nog niet. De rest gaat dat, als je het mij vraagt, zondag a.s. aan den lijve ondervinden…

Lancelot in groep G/H is 8e geplaatst van de 62 deelnemers en mag dus voor een podium plek gaan. Rapide ligt hem wat beter, dus hij is zeer gemotiveerd.

http://www.parisechecs.fr/files/Qualifications_Petites-Poussines_Petits-Poussins_75Ls.html

Zondag weten we meer!

Derde Grand Prix Haagse Schaakbond in Zoetermeer.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Derde Grand Prix Haagse Schaakbond in Zoetermeer.
Nov 242014
 

Resize of 2014-11-22 16.19.33Op zaterdag 22 november bezochten 11 Klim-Oppers het tweede Grand Prixtoernooi van de Haagse Schaakbond bij Botwinnik in Zoetermeer. Op deze dag werd ook een begin gemaakt met het Pathena-toernooi, dus waren we dit keer met een wat kleinere delegatie aanwezig. In totaal waren er 156 deelnemers. Cedric werd in één van de hoogste groepen derde met 2,5 uit 5. Meri viel met 2 uit 5 niet in de prijzen. Jarno, Saad en Circe deden mee in dezelfde groep. Saad werd tweede met 3,5 uit 5, Jarno gedeeld derde met 3 uit 5 en Circe viel met 1,5 uit 5 buiten de prijzen. Dominggus deed het heel goed. Ook op de avond ervoor op de Groene Hart Cup won hij zijn partijen en ook nu bleef hij ongeslagen! Hij won zijn groep met 4,5 uit 5. Ook Matijn deed het prima, want ook hij won zijn groep met 4,5 uit 5. Zijn broer Bram bleef niet achter, want ook hij won zijn groep met een score van 4 uit 5. Nathan schaakte in dezelfde groep als Bram en eindigde op 2,5 uit 5. Hij won wel van Bram. Mika moest op het laatste moment nog ingedeeld worden en kwam in een veel te hoge groep (groep 8 van de 26) terecht en kwam daardoor niet tot scoren. Soroush speelde één van zijn eerste toernooien en kwam uit op 2,5 punt. Al met al mooie resultaten van onze denkhoofden! Prijswinnaars gefeliciteerd en de anderen hebben weer veel wedstrijdervaring opgedaan! Ouders bedankt voor het vervoer en de begeleiding! De foto’s zijn van meneer Andre, de vader van Matijn en Bram. Er speelden ook weer een paar schaakleerlingen van meneer Andre mee.                                                                                                                                                                                                                                                          Resize of 2014-11-22 13.26.31Resize of 2014-11-22 15.23.58Resize of 2014-11-22 15.26.08Resize of 2014-11-22 14.20.52Resize of 2014-11-22 16.28.01Resize of 2014-11-22 14.15.58Resize of 2014-11-22 14.16.33Resize of 2014-11-22 15.22.36Resize of 2014-11-22 16.37.59

Winston en Wesley op Grand Prix in Amsterdam.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Winston en Wesley op Grand Prix in Amsterdam.
Nov 242014
 

Winston en Wesley unnamed (2)Op zondag 23 november deden Winston en Wesley mee aan het Grand Prixtoernooi in Amsterdam. Het toernooi werd georganiseerd door VAS/Het Zwarte Veulen. Er waren 11 groepen van 8 spelers. Winston en Wesley waren beiden in groep 2 ingedeeld. De onderlinge wedstrijd werd door Winston gewonnen. Uiteindelijk kwam Winston uit op 4 uit 7 en werd daarmee gedeeld tweede, maar op onderling resultaat won hij de derde prijs. Wesley  scoorde 3 uit 7. Ze hebben beiden een fijne schaakdag gehad.

Eerste speeldag Pathena: Klim-Oppers beginnen goed.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Eerste speeldag Pathena: Klim-Oppers beginnen goed.
Nov 222014
 

IMG_2202[1]Op zaterdag 22 november begon in het Health Centre in Rotterdam-Kralingen het Pathena-toernooi. Er waren 24 jeugdtalenten uitgenodigd, waaronder ook een aantal Klim-Oppers. De 24 talenten waren in twee groepen ingedeeld en er werden twee rondes afgewerkt. Er was gekozen voor een lange bedenktijd, namelijk 1 uur en 30 minuten + 5 sec. per zet erbij. En het moet gezegd worden: De spelers en speelsters gebruikten de tijd over het algemeen goed. Het werden spannende partijen, waarbij op het scherpst van de snede gestreden werd. In groep 1 doen Ting Ting, Lucas ,Sebastiaan, Arne en Wiggert mee. Sebastiaan was nog moe van zijn wedstrijd van vrijdagavond en kwam tot 0,5 uit 2. Hij verloor van Rembrandt Bruil en speelde remise tegen Quinten Salomons. Ting Ting en Lucas leverden goede partijen af en kwamen beiden tot 1,5 uit 2. Ting Ting won netjes van Jorik Klein en speelde remise tegen Mohammed Moussane. Lucas won van Ivan Kroetkov en speelde keurig remise tegen Bart Dubbeldam. Arne speelde remise tegen Jorik Klein en won van Mohammed Moussane. Wiggert won van Quinten Salomons en verloor van Rembrandt Bruil. In groep 2 doen Tommy, Liqin, Daniel, Marek en Javeria mee. Tommy won van Javeria en speelde remise tegen Giselle Fransen. Liqin won eerst knap van William Gijsen, maar verloor daarna van Marek. Javeria verloor dus eerst van Tommy, maar won daarna mooi van Alisha Warnaar. Marek begon met 2 uit 2. Eerst de overwinning op Kim Meijer en daarna dus op Liqin. Daniel kwam uit op 1,5 uit 2. Eerst werd Lorena Kalkman verslagen en daarna haalde hij een remise tegen Pascalle Monteny. Dus goede resultaten van onze denkhoofden! Op zaterdag 6 december worden de volgende rondes gespeeld.                                                                                                                                                                                                                            IMG_2204[1]IMG_2206[1]IMG_2210[1]IMG_2213[1]IMG_2212[1]IMG_2201[1]

Tweede speeldag Ron de Jong Groene Hart Cup: Alle teams handhaven zich.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Tweede speeldag Ron de Jong Groene Hart Cup: Alle teams handhaven zich.
Nov 222014
 

IMG_2183[1]Onze 7 Klim-Opteams moesten op vrijdagavond 21 november weer aantreden voor de tweede speeldag van de Groene Hart Cup. Klim-Op 1, 2, 4, 6 en 7 speelden bij RSR/Ivoren Toren in Rotterdam en Klim-Op 3 en 5 schaakten bij Messemaker in Gouda. Klim-Op 1 en 2 moesten in de hoogste poule aantreden. Dat deden ze prima. RSR/Ivoren Toren 1 en De Pionnetjes 1 werden netjes aan de kant gezet. De onderlinge confrontatie werd 2 – 2. Zo bleven onze hoogste teams op het hoogste platform. In Klim-Op 1 waren de scores: Wang – 3 uit 3; Ting Ting – 2 uit 3; Sybe – 2 uit 3 en Liqin – 2,5 uit 3. In Klim-Op 2 waren de scores: Marek – 2 uit 3; Cedric – 2,5 uit 3; Daniel – 3 uit 3 (!) en Matijn – 1 uit 3.  Klim-Op 4 wist zich in poule 2 te handhaven en miste promotie op een haar. Dominggus was hier de grote man met 3 uit 3 (!). Winston en Wesley kwamen tot 1 uit 3 en Elnathan tot 2 uit 3. Klim-Op 6, ons meisjesteam, had het dit keer zwaar. Meri deed het met 3 uit 3 (!) prima en ook Fenna had met 2 uit 3 een goede score. Kimmily en Kirsten wisten dit keer niet te scoren. Dan ons Klim-Op 7-team, dat uit echte beginners bestaat. Ze deden het een stuk beter dan op de eerste speeldag. Melle aan bord 1 kwam al tot 2 uit 3 en Mick, Sina en Raymond wisten alle drie een partij te winnen. Klasse, jongens!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Klim-Op 3 en 5 schaakten dus in Gouda. Daar heeft Stefan, de vader van Tobias en Olivier, het volgende verslag gemaakt over Klim-Op 3: De eerste ronde al direct een sterke tegenstander namelijk 3-Torens 1. Er werd hard gestreden door het team. Olivier tekende het eerste punt aan. Hij won aan het vierde bord van Mark Vollebregt. Jarno speelde rustig en netjes. Hij won steeds wat meer materiaal totdat hij uiteindelijk een volle dame voorstond. Dit speelde hij rustig uit en won. Hein speelde ook een prima partij maar kwam in tijd nood waardoor hij helaas verloor. Tobias aan bord 1 had het zwaar tegen Martijn Vroegindewij (rating 1437). Tot aan het middenspel was de stelling in evenwicht maar richting het eindspel verloor hij door sterk spel van Martijn 2 pionnen en toen was het verlies niet meer tegen te gaan. Eindstand 2-2.
De tweede ronde werd vrij gemakkelijk gewonnen van CSV-2. Hein haalde een mooie truc uit en won daarmee binnen enkele minuten de partij. Jarno verloor en Olivier won. Dit was nog wel wat bijzonder. Olivier zette schaak in een remise achtig eindspel. De tegenstander Bas Vuik dacht dat het mat was en hij zei dat ook. Hij gaf daarmee eigenlijk op, maar toch werd de wedstrijdleider erbij gehaald. Hij besliste dat de partij gewonnen was voor Olivier. Tegen CSV-2 won het team met 3-1. De laatste wedstrijd was weer een stevige tegenstander namelijk Messemaker-1. De partijen van Olivier, Jarno en Hein gingen helaas verloren. Tobias was tot de laatste minuten nog bezig. Hij stond wat achter in stelling en ook in tijd. De tegenstander Derek Zuurmond speelde het echter niet nauwkeurig uit, waardoor Tobias met knap tegenspel remise wist te bereiken. Eindstand: Messemaker wint met 3,5-0,5.
Persoonlijke resultaten Tobias 1,5 punt, Jarno 1 punt, Hein 1 punt, Olivier 2 punten. Hierdoor handhaafde Klim-Op 3 zich in poule 2.                                                                                                                                                                                                                                                       Ook Klim-Op 5 handhaafde zich, maar dat was op het nippertje. Adam kwam tot 2 uit 3, Jeroen scoorde niet en Nathan en Bram eindigden op 1 uit 3.                                                                                                                                                                                                                 Op vrijdagavond 12 december wordt de volgende speelronde afgewerkt. Dan spelen er ook twee poules bij ons op de Klim-Op.                                                                                                                                                                                                                                                               IMG_2184[1]IMG_2197[1]IMG_2185[1]IMG_2195[1]IMG_2192[1]Klim-Op 3 (2) unnamed (2)Klim-Op 3 (3) unnamed (2)Klim-Op 5 unnamed (2)                                                                                                                                                                                         

 

Ouders doen mee met de lessen!

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor Ouders doen mee met de lessen!
Nov 202014
 

IMG_2170[1]Zoals ik de vorige keer al aangaf, de ouders doen ook mee met de lessen. Op donderdagavond is het dan ook behoorlijk vol gedurende de drie lessen, die dan gegeven worden.  Juf Bep en ik hebben het dan druk, maar het is erg gezellig en nog leerzaam ook. De moeders en vaders leren het zo samen met hun kinderen. Na het stukje theorie doen ze ook mee met de spelletjes. Het grote voordeel is dan, dat ze thuis ook met hun kind verder kunnen spelen. Je bent nooit te oud om wat te leren! Bovendien is het in het belang van de kinderen, dat ze ook thuis een tegenstander/tegenstandster hebben.                                                                IMG_2181[1]IMG_2173[1]                                                                                                                                                                                             IMG_2167[1]IMG_2168[1]IMG_2171[1]IMG_2177[1]

NK Rapid in Eindhoven: Marek, Circe en Liqin in de prijzen.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor NK Rapid in Eindhoven: Marek, Circe en Liqin in de prijzen.
Nov 162014
 

IMG_2164[1]Op zaterdag 15 november bezochten 17 Klim-Oppers het NK Rapid in Eindhoven. De  262 deelnemers waren ingedeeld in hun geboortejaar. Bijna de hele Nederlandse jeugdschaaktop was aanwezig. Er werden 7 ronden gespeeld met een bedenktijd van 15 minuten + 10 sec. per zet erbij. In de jongste categorie (2007) deed Mika mee en hij speelde naar zijn mogelijkheden en kwam uit op 3,5 uit 7. Saad , Nathan en Kimmily  kwamen uit in speelgroep 2006. Saad begon goed, maar daarna werd het minder. Zowel Saad als Nathan kwamen tot 3,5 uit 7. Kimmily verloor de strijd om de meisjestitel van Stella Honkoop en eindigde eveneens op 3,5 uit 7. In speelgroep 2005 speelde Hein mee. Hij deed het goed en bood goede tegenstand. Met nog wat meer training en ervaring komt hij zeker verder dan 3 uit 7.  We waren sterk vertegenwoordigd in 2004. Marek, Daniel, Circe en Liqin deden daar mee. Zij speelden mee in de top van het klassement. Marek werd uiteindelijk keurig derde met 5,5 uit 7 en Liqin won de vijfde prijs met 5 uit 7. Circe werd meisjeskampioene van 2004 met 4,5 uit 7. Die score haalde Daniel ook. Sebastiaan, Tommy, Cedric  en Javeria schaakten in speelgroep 2003. Sebastiaan deed mee in de top van het klassement, maar bleef met 4,5 uit 7 net buiten de prijzen. Cedric scoorde 4 uit 7 en Tommy kwam tot 3,5 uit 7. Javeria scoorde 3 uit 7. Matijn had het moeilijk in de sterke groep van 2002. Hij haalde 3 uit 7 en moet nog even een sprong maken.  In de groep van 2001 speelden Jeroen, Meri en Ting Ting. Ting Ting kwam voor de meisjestitel, maar bleef met 4 uit 7 net een half puntje onder Iris Schelleman. Meri scoorde 3,5 uit 7 en Jeroen 1 uit 7. Jildert deed ook mee en kwam in 1998 tot 3 uit 7.                                                                                                                                                                                                                               Onze denkhoofden hebben naar potentie gepresteerd. In het clubklassement, waar de beste vier resultaten van een club meetelden, werden we gedeeld derde achter STB en De Toren. In totaal waren 54 verenigingen aanwezig. Dat zegt genoeg over onze prestatie. Prijswinnaars gefeliciteerd en de anderen hebben weer veel toernooi-ervaring opgedaan. Ouders weer bedankt voor vervoer en begeleiding!                                                                                                  IMG_2145[1]IMG_2146[1]IMG_2139[1]IMG_2140[1]IMG_2141[1]IMG_2156[1]IMG_2152[1]IMG_2154[1]IMG_2155[1]IMG_2144[1]IMG_2142[1]IMG_2157[1]IMG_2159[1]IMG_2161[1]

Veel beginners op de donderdagavond!

 Mededelingen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Veel beginners op de donderdagavond!
Nov 132014
 

IMG_2133[1]Op de donderdagavond is het erg druk met beginners. Er zijn zo’n 50 denkhoofdjes aanwezig en het is een volle bak. Natuurlijk is dat niet in één les te doen. Er worden op zo’n donderdagavond drie lessen van een half uur gegeven. We beginnen om kwart over 6 met de eerste les  en  rond kwart over 8 eindigt de derde les. Eerst wordt er ongeveer een kwartier theorie behandeld op het digibord, waarbij de kinderen enthousiast meedoen. Daarna wordt er natuurlijk een spelletje gespeeld.  Eerst met weinig stukken, maar daar komen in de loop van tijd steeds meer stukken bij. Ook de ouders zitten erbij en pikken ook veel op tijdens de les. Sommigen spelen het partijtje ook mee en het is de bedoeling, dat dat thuis voortgezet wordt. Een aantal kinderen werkt thuis ook nog in de werkboeken.                                                                                    IMG_2132[1]IMG_2134[1]IMG_2136[1]