Leuk toernooi in Hellevoetsluis!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Leuk toernooi in Hellevoetsluis!
Jun 212014
 

Op zaterdag 21 juni werd in Hellevoetsluis het bekende Jan Zwarttoernooi gehouden. Er waren 9 Klim-Oppers aanwezig. Ze hadden een leuke schaakdag. Er waren wat categorieën bij elkaar gevoegd. Zo speelden de A- B- en C-categorie bij elkaar. In deze groep was Ting Ting duidelijk de sterkste met 6,5 uit 7. Mooie prestatie, Ting Ting! Cedric had zich ook voor de C opgegeven en kwam tot 3,5 uit 7. Deze score haalde Meri ook. De D- E- F- en G-categorie schaakten ook bij elkaar. Bij de prijsuitreiking werden de categorieën weer gescheiden. Tobias pakte in de D de derde prijs met 6,5 uit 9. Winston deed het ook prima, want hij werd met 6,5 uit 9 tweede in de E. Mick had het moeilijk in deze groep, maar met 3,5 uit 9 werd hij tweede in de F. Elnathan stond lang eerste in de D, maar door verlies in de laatste twee ronden eindigde hij met 6 uit 9 net naast de prijzen. Dominggus deed het met 5 uit 9 goed in deze groep. Olivier moest als G-speler  alle zeilen bijzetten in deze zware groep, maar kwam toch mooi tot 4,5 uit 9.  Mooie resultaten van onze denkhoofden! Angelique, de moeder van Mick, bedankt voor het verslag en de foto’s! En Deborah, de moeder van Dominggus, bedankt voor het vervoer en de begeleiding!                 

Klim-Oppers doen het goed op Nationale Pupillendag!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Klim-Oppers doen het goed op Nationale Pupillendag!
Jun 212014
 

Op zaterdag 21 juni werd in Roosendaal de Nationale Pupillendag gehouden. Het is het NK in de categorieën F, G en H. Via voorrondes hadden 9 Klim-Oppers zich voor deze NK’s geplaatst. Ze deden dat met verve en naar behoren. Wesley werd in de G-categorie mooi tweede bij de jeugd met een score van 6 uit 7. Kimmily werd bij de meisjes G tweede en bij de jeugd vierde met 5 uit 7. Clovis schaakte mee in de F en scoorde 5 uit 7 en won daarmee de vijfde prijs en dat is in dit sterke veld een goede prestatie. Ook Kirsten ging met een prijs naar huis. Zij werd bij de meisjes F vijfde met 3,5 uit 7. Saad scoorde in de G-categorie  5 uit 7, maar dat was net niet genoeg voor een prijs. Hein deed het ook al zo goed met 4 uit 7 in de F. Lancelot  schaakte mee in de H en kwam tot 4 uit 7 en Mika deed dat in dezelfde categorie ook. Nathan eindigde op een nette 50% score met 3,5 uit 7.  Kortom: Alle Klim-Oppers kwamen tot goede prestaties! Anish Giri, Neerlands beste schaker, reikte de prijzen uit. Volgend jaar kunnen een aantal van deze denkhoofden hun score nog verbeteren op deze Nationale Pupillendag.  Foto’s zijn gemaakt door meneer Tu.

Meer foto’s van dit toernooi kun je hier bekijken.

Successen op NK scholen!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Successen op NK scholen!
Jun 142014
 

Op zaterdag 14 juni werd in Arnhem de finale van het Nederlands Kampioenschap Basisscholen gespeeld. Er waren aardig wat Klim-Oppers aanwezig. De Stelberg stond na de eerste dag gedeeld eerste met De Pinksterblom uit Amsterdam. Lucas, Tommy, Winston en Hein moesten het op deze laatste dag eerst opnemen tegen De Spits uit Utrecht. Het werd een spannende krachtmeting met wisselende kansen. Toen de stofwolken waren opgetrokken stond het 3 – 1 voor De Spits, maar het had voor hetzelfde geld 3 – 1 voor De Stelberg kunnen zijn. In de volgende ronde was de Groningse Schoolvereniging de tegenstander. Het werd 2 – 2 en ook nu waren er best wel winstkansen. Die winst kwam er in de een na laatste ronde, toen de Emmaschool uit Bussum met 3,5 – 0,5 werd verslagen. Ook in de laatste ronde waren onze denkhoofden weer goed bij de les met 4 – 0. De Piramide met Javeria en Saad was de tegenstander. Door die laatste winst werd een mooie derde plaats gehaald en dat is voor dit nog jonge team een goede prestatie! Topscorer werd Lucas met 8 uit 9, terwijl Tommy tot 7 uit 9 kwam. Winston scoorde 4,5 uit 9 en Hein 5,5 uit 9. Gefeliciteerd, denkhoofden! De Piramide werd 9e met Javeria, die 4,5 uit 9 haalde en Saad, die tot 6 uit 9 kwam. Passe Partout eindigde in de middenmoot. Hier waren de scores: Daniel- 6,5 uit 9; Marek- 6,5 uit 9; Kirsten- 3 uit 6 en Nathan- 3 uit 6. Naast dit NK was er ook een individueel kampioenschap voor de 6 – 9 jarigen. Daar waren Wesley, Kimmily en Mika succesvol. Wesley kwam tot een 100% score (7 uit 7!). Kimmily werd derde met 5 uit 7 en ook Mika wist een derde prijs te halen met 5 uit 7. Mick en Viggo haalden 4 uit 7 en ook dat is netjes. Sem en Jacob scoorden op hun eerste schaaktoernooi respectievelijk 2 uit 7 en 1,5 uit 7. De 5 denkhoofden van OBS West (Mika, Mick, Viggo, Sem en Jacob) wisten door hun goede resultaten de eerste prijs bij de scholen met 5 deelnemers te behalen! Kortom, onze denkhoofden hebben weer heel wat afgeschaakt! Ze hebben er hard voor moeten werken, maar de resultaten waren er ook naar!

Meer foto’s van dit toernooi kun je hier bekijken.

Eerste schoolschaaktoernooi in Nederlek.

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor Eerste schoolschaaktoernooi in Nederlek.
Jun 142014
 

Op initiatief van André Ouwerkerk, de vader van Matijn en Bram, zal op zaterdag 12 juli het eerste schoolschaaktoernooi van Nederlek plaats vinden. In een vorig krantenartikel stond al, dat André schaakles geeft op een aantal basisscholen in Nederlek. En nu dit prachtige initiatief! Hieronder een artikel in het regionale blad van Nederlek over dat eerste toernooi, dat bestemd is voor kinderen uit Nederlek.                                                                                                                                                              

Alexander en Kevin in Limburg.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Alexander en Kevin in Limburg.
Jun 102014
 
Alexander en Kevin hebben het afgelopen Pinksterweekend meegedaan aan het het Limburg Open 2014. Alexander stond in een groep van 132 deelnemers als laatste geplaatst vanwege zijn fiderating (1584) en is uiteindelijk 15de geworden (PRtg 2028) na vier remises, twee overwinningen en een bye. Een goed resultaat! Er waren veel bekende jeugdspelers, zoals Max Warmerdam en Casper Schoppen, en een aantal deelnemers uit België, Duitsland en Engeland. Het was leuk om mee te doen aan een groot, sterk bezet toernooi en ook Maastricht te kunnen bekijken. Maar het was, uiteraard, erg warm!
 Kevin heeft meegedaan in de zeer sterke A-groep. Hij heeft 2,5 punten gehaald en boven zijn fiderating (1929) gespeeld (PRtg 2039). Ook Kevin heeft een goed toernooi gespeeld.                                                                              

Clovis en Lancelot presteren prima!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Clovis en Lancelot presteren prima!
Jun 102014
 

Clovis en Lancelot hadden  het weer druk met schaken het afgelopen Pinksterweekend.Ze gaan deze zomer over naar een nieuwe club, Lutèce.Lutèce is in Parijs de absolute top van het jeugdschaak. En terwijl Nadal Roland Garros weer eens wint, heeft Lutèce dit weekeinde maar liefst 7 schaaktoernooien georganiseerd: Een school toernooi voor de E/F jeugd, een Mastertoernooi voor de E/F jeugd (voor clubschakers), hetzelfde duo voor de G/H jeugd, een Rapid voor jeugd en volwassenen, een Open A met 8 Internationale Meesters en Grootmeesters en een Open B voor jeugd en volwassenen met maximaal een ELO van 1800.In totaal meer dan 400 deelnemers (250 jeugdspelers) die in het Gemeentehuis van het 4e arrondissement, midden in de wereldberoemde Marais, mogen spelen in grote zalen met prachtige wandschilderingen. Het Gemeentehuis is met smaak ontworpen en in 1863 onder het Empire van Napoleon III, met behulp van stedenarchitect Haussmann, neergezet.
De jongens wilden natuurlijk laten zien, dat Lutece met het binnenhalen van de broers goede zaken had gedaan. Dat moet ook wel, want Lutèce heeft 5 jeugdteams, waarvan er 4 landelijk spelen. Het eerste team speelt zelfs in de Eredivisie, TOP JEUNES, en strijdt dit weekend mee om de landstitel. Om een plek in een van deze teams te verdienen, moet je bewijzen dat je het niveau en de ambitie hebt.Dit jaarlijkse Lutece evenement is daar de aangewezen plek voor, en tevens een goede voorbereiding op de Pupillendag in Roosendaal later deze maand.
Clovis zou meedoen aan de Open B  ( <1800 ELO) van zaterdag t/m maandag. 60 deelnemers. 6 partijen. Swiss. 1.5 uur plus 30 seconden per zet. Lange partijen. Het echte werk.Clovis vindt het heerlijk om de tijd te hebben voor zijn zetten. Hij loopt dan wat rond, kijkt naar ander partijen, en komt dan zijn zet doen. Toch zou het niet eenvoudig worden. Zoals wel vaker is hij de jongste in het veld (dit keer op een na) terwijl ongeveer de helft uit volwassenen met een FIDE rating bestaat.
Lancelot schreef zich met 52 anderen in voor de Master Rapid op zondag in de G/H categorie, en hoopte, ondanks zijn H-status, toch wel op een plek bij de eerste 5, en dus op een beker.
Clovis ging zaterdag als een ruimteraket van start.Na twee partijen twee punten, waaronder de scalp van een Fide 1659 en een overwinning op de latere nr 20. De eerste partij had hij, zoals hij het zelf noemde, een “passief offer” geplaatst. Dacht zijn door de wol geverfde tegenstander dat Clovis, een klein jongetje met een rating van ruim 300 punten minder, zomaar een paard weggaf? Vergissing. Nadat het paard weg was, kon Clovis in enkele zetten al zijn resterende stukken ontwikkelen en tegelijkertijd de Dame van de tegenstander gedwongen alle kanten opsturen. Zijn superieure aktiviteit compenseerde ruimschoots het missende paard en het werd al snel een slagveld van vorken en andere kleine listen.  Zaterdag avond stond Clovis dus op de eerste plek met een performance van ruim 2200! In feite was het toernooi al geslaagd. Zijn eerste tegenstander is de volgende dag overigens niet meer op komen dagen…
Op zondag was het erg warm. Clovis moet natuurlijk tegen de toppers, omdat er Zwitsers gespeeld werd, en zijn zondagspartijen gingen beiden verloren.Wat hierbij meespeelde, is dat broertje lancelot voor wat afleiding zorgde door al zijn partijen een verdieping lager met het nodige kabaal te winnen, waaronder een départage Blitz tegen de uiteindelijke nummer 2. Een feest natuurlijk.
Het is heerlijk om Lancelot te zien wedstrijdschaken. Steeds als hij in de opening tegen een betere of in ieder geval meer gestudeerde tegenstander een stuk achter komt te staan, anders dan door een passief offer “a la Clovis”, kijkt hij boos, gaat op zijn tanden knarsen, haalt een paar keer adem, wacht nog even en knalt dan al zijn stukken in rap tempo naar voren. Daarbij veelal profiterend van het tijdverlies dat zijn tegenstander opliep bij het pakken van het stuk. En dan komt het vaak toch nog goed, al is het omdat hij met zijn zetten de voorbereiders snel uit de boeken fietst, en dan in het vrije veld, waar de regels van het straatvechten gelden, in de regel meer op zijn gemak is dan zijn tegenstanders. Zo wist hij in de 2e ronde de gedoodverfde favoriet Yanis (ELO rapide van 1360) te verrassen (“pak nog maar een pion ook, ik rokeer liever”) die daarna verder geen enkele partij meer verloor, en nog 4e werd.
Een jongetje genaamd Nils werd 2e. Hij werd daarbij luid aangemoedigd door zijn familie. Ook moest iedereen weten, dat hij uit Amsterdam kwam! Dat was natuurlijk vreselijk mooi toeval. Twee Nederlandstalige (tweetaligen) Fransen in de Blitz midden in Parijs, en Lancelot in zijn Rotterdamse Klim-Op shirtje fijn aan het langste eind trekkend. Je verzint het niet. Alleen de Ajax en Feyenoord petjes ontbraken. Ik heb de ouders van Nils het adres van de VAS uit Amsterdam gegeven. Die krijgen dus binnenkort ook een Frans buitenlid! Dat schijnt overigens heel hip te zijn in het Nederlandse jeugschaak… Op de foto zie je Lancelot en Nils. De beker is welhaast groter dan Lancelot. Van Nils, die zijn eerste toernooi speelde, horen wij en jullie nog meer.
Clovis moest vandaag zijn twee laatste partijen spelen. Maar hoewel er bij dit soort toernooien, om diverse redenen, altijd wat afvallers zijn, sprong Clovis ook deze morgen weer vrolijk om 7 uur uit zijn bed; de eerste partij zou al om 9 uur beginnen. Hij komt graag op tijd. Vandaag was een bijzondere dag, want 1 enkele partij tegen een FIDE speler zou hem per juli a.s. gegarandeerd een FIDE Elo bezorgen van meer dan 1500. Of hij nu zou winnen, of verliezen. En daarmee zou hij als nummer 2 zijn intrede doen op de FIDE ranking van Franse jeugdschakers geboren in 2005. Ook zou hij daarmee zijn plek in het eerste team van Lutece veilig stellen. Spanning zonder druk, want hij behoefde niet eens te winnen.
Helaas kwam hij vandaag, tegen alle statistieken in, twee keer uit tegen niet FIDE geplaatste spelers. Nog even geen FIDE voor Clovis dus. Maar na het toernooi in Dieppe (FIDE open B) in augustus, kan die rating hem niet meer ontgaan.
Verder  had Clovis vandaag duidelijk geen zin in verliezen en dus speelde hij  lange partijen, gaf geen enkel stuk weg, en kwam 2 maal beheerst uit op remise.
Al met al dus een erg mooi weekend, met een Giga-beker voor Lancelot en 3 punten en een hele knappe 29e plaats in zijn eerste <1800 Open B voor Clovis (slechts twee verliespartijen en een performance van 1561 (zijn hoogste ooit), tevens een 18e plek op de FFE toernooi performance rangschikking.
En bij Lutece kennen ze de jongens nu ook.

Succes op Brabants Criterium.

 Mededelingen, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Succes op Brabants Criterium.
Jun 102014
 

Op Tweede Pinksterdag deden Winston en Wesley mee aan het HMC jeugdtoernooi in Rosmalen. Ze deden mee in de E-categorie met 22 deelnemers. Winston haalde 6 uit 9 en won daarmee de vijfde prijs en Wesley scoorde 5 uit 9. Na de dagprijzen werden de bekers uitgereikt van het Brabants Criterium. Dat is een reeks van 6 toernooien, waarvan de 4 beste uitslagen meetellen voor de einduitslag. Winston en Wesley hebben aan 5 toernooien meegedaan en voor Winston betekent dit een mooie derde prijs en voor Wesley de vijfde prijs! Gefeliciteerd, denkhoofden! En vader Rob, bedankt voor het verslag en de foto’s!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Emanuel ervaring rijker op NK D!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Emanuel ervaring rijker op NK D!
Jun 092014
 

Op 29, 30 en 31 mei deed ons “buitenlid” Emanuel Lont mee aan het NK D in Rijswijk. Omdat de schaakclub op Bonaire nog niet aangesloten is bij de KNSB,  kon Emanuel in eerste instantie niet meedoen. We hebben  hem daarom als lid van de Klim-Op aangemeld en zo kon Emanuel toch meedoen en kreeg dit NK een deelnemer van een overzees gebiedsdeel erbij. Met zijn vader kwam hij voor het eerst in Nederland en dan maar meteen meedoen aan dit NK!  In de eerste partijen moest Emanuel erg wennen aan de bedenktijd, die te kort voor hem was. Een uur per partij per persoon + 5 seconden per zet is weinig als je langere bedenktijd gewend bent! Hij kwam dan ook in die eerste partijen in tijdnood en verloor door tijdsoverschrijding of maakte dan een beslissende fout. Later ging het beter en wist Emanuel nog 3,5 punt bij elkaar te sprokkelen. Ondertussen is Emanuel weer terug op Bonaire. Hij is een ervaring rijker en met zijn trainer daar kan hij de 9 partijen eens goed analyseren. Hieronder staat een partij van Emanuel, die hij in de 8e ronde speelde tegen Frits Geelhoed. De partij eindigde in remise, maar daar mag Emanuel niet over klagen! De foto’s kreeg ik opgestuurd van Charles, de vader van Emanuel.