Spanning neemt toe op NK Pathena.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Spanning neemt toe op NK Pathena.
Apr 302014
 

In de 5e ronde van het NK Pathena kon de toenemende spanning op de gezichten van de deelnemers afgelezen worden. Het wordt nu vooral een mentale kwestie. In sommige partijen liep de spanning zo hoog op, dat er beslissende fouten gemaakt werden. En dan te bedenken, dat er nog 4 zware ronden gespeeld moeten worden! Wil je hier kampioen worden, dan zul je 9 ronden vol moeten gaan. Bij de meisjes C speelde Ting Ting tegen de gedoodverfde kampioene: Cheryl Looijer. Na zo’n 25 zetten stond Ting Ting echter duidelijk beter. Ze wist daarna de winstweg, die er was, niet te vinden. Goed gespeeld, Ting Ting, maar net verloren! Kevin en Alexander wonnen bij de C-jeugd en doen bovenin mee. Vooral de winst van Alexander op Andrew Mensing was knap! Liam verloor hier, terwijl hij toch beter had gestaan. In de B jeugd won Lola en won Wang de “broedermoord’ van Robin. Wang gaat het in de 6e ronde opnemen tegen Thomas Beerdsen. Verder staan bijvoorbeeld in de 6e ronde, Alexander tegen Max Warmerdam, Kevin tegen Jasper Beukema en Ting Ting tegen Sterre Kruysen op het programma. We duimen weer voor onze denkhoofden!  Als nevenactiviteiten stonden er een doorgeefschaaktoernooi en een snelschaaktoernooi op het programma. Bij het Doorgeefschaaktoernooi wonnen “Mario en Luigi” (Lucas en Tommy) ongeslagen de eerste prijs. Tweede werden “De Twijfelaars” (Sebastiaan en Liqin) en derde  “Duo Penotti” (Elnathan en Circe), zodat alle prijzen naar Klim-Oppers gingen. “De Ouwerkerkjes” (Matijn en Bram) en “M&M’s” (Mick en Mika) eindigden in de middenmoot.  ‘s Middags werd er een snelschaaktoernooi gehouden en ook daar deden aardig wat Klim-Oppers mee. Uitslag volgt later.                                                                                                                                                                                                     

Partij van Clovis op het Franse NK.

 Nieuws, Toernooi Partijen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Partij van Clovis op het Franse NK.
Apr 292014
 

Hieronder een partij van ons buitenlid Clovis (nationale rating 1350) tijdens het Franse NK, dat van 23 t/m 27 april werd gehouden. Hij heeft wit tegen de latere E-kampioen van Frankrijk, Theo Ciccolli (FIDE 1775). Speel maar eens na.

Redelijk goede 4e ronde op het NK Pathena.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Redelijk goede 4e ronde op het NK Pathena.
Apr 292014
 

 

In de 4e ronde deden onze denkhoofden het over het algemeen vrij goed. Lola verloor, nadat ze volgens haar zeggen, beter had gestaan. Ting Ting won weer en heeft al 3,5 uit 4 bij elkaar geschaakt. Ze moet in de 5e ronde tegen de torenhoge favoriete bij de meisjes C: Cheryl Looijer. Bij de C jeugd speelden Kevin en Liam remise tegen elkaar. Wang en Robin kwamen bij de B jeugd ook tot remise en moeten in de 5e ronde tegen elkaar. Alexander won en komt, net als Kevin, op 2,5 uit 4. Arne won ook. In de 5e ronde staan dus enkele belangrijke partijen op het programma. Succes, Klim-Oppers!  Er waren ook weer nevenactiviteiten en daar waren weer aardig wat van onze denkhoofden aanwezig. In de ochtend werd het 6 – 9 jarigen toernooi gespeeld. Mick, Kimmily en Mika deden het goed. Zij gingen er met een eerste prijs vandoor. Dan, het neefje van Lucas, Kevin, Tommy en Kimmily, won zijn eerste schaakbeker. Alle deelnemers gingen met een prijs naar huis. OBS West werd met het drietal Mick, Mika en Viggo tweede in de scholencompetitie. De Stelberg met Kimmily en Dan werd derde bij de scholen.  OBS West en De Stelberg mogen nu op zaterdag 14 juni naar Arnhem voor de landelijke finale van de 6 – 9 jarigen. In de middag vond de Rotterdam Trofee plaats. Helaas waren er alleen maar 4 Klim-Oppers aanwezig. Ze speelden een volledige competitie tegen elkaar. Lucas werd met 5 uit 6 eerste, Tommy met 4,5 uit 6 tweede, Liqin met 2,5 uit 6 derde en Elnathan werd vierde.                                                                                                                                                  

Goede derde dag NK Pathena voor de Klim-Oppers!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Goede derde dag NK Pathena voor de Klim-Oppers!
Apr 282014
 

Op de derde dag van het NK Pathena hebben onze denkhoofden goede resultaten geboekt. Zo won Ting Ting bij de C-meisjes haar derde ronde van Willeke Knottnerus en komt daarmee op 2,5 uit 3. Bij de C-jeugd wonnen Kevin, Liam en Alexander hun derde partij. Kevin en Liam ontmoeten elkaar in de vierde ronde.  Arne speelde remise tegen Jorik Klein. Bij de B-jeugd wonnen Wang en Lola de derde partij, Robin verloor.  Julian kwam door zijn winst in de derde ronde op 2 uit 3 bij de A-jeugd. Al met al een goede dag voor onze denkhoofden. We wensen ze weer veel succes in de vierde ronde! Als nevenactiviteit werd er door basisschoolteams uit de RSB, HSB en LeiSB gestreden om de Zuid-Holland Cup. Ook daar waren veel Klim-Oppers aanwezig. De Stelberg met Lucas, Tommy, Eva en Kimmily werd tweede en dat terwijl dit team door het ontbreken van Hein en Winston toch wel verzwakt was. Daniel, Marek, Nathan en Kirsten deden mee bij Passepartout en werden vijfde. Marek won scoorde 8,5 uit 9 en dat is knap. Javeria en Saad deden ook mee en wel bij het team van De Piramide. Saad kwam tot 8 uit 9 en ook dat is een prima score. Sebastiaan en Circe schaakten mee bij RSV Zuid. Het was een leuk evenement met in totaal 10 schoolteams.                                                                                                                                                                                                             

Clovis en Lancelot behalen hun doelen op het Franse NK.

 Mededelingen, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Clovis en Lancelot behalen hun doelen op het Franse NK.
Apr 272014
 

Op zondag 27 april werden de Franse jeugdschaakkampioenschappen besloten. Op vrijdag 25 april moest Clovis eerst weer tegen een sterke FIDE-speler en ook nu verloor hij. De tweede partij op deze dag won hij echter weer. In zijn 6 partijen tot dan toe heeft Clovis geen enkel stuk weggegeven en dat is ook wat waard. Lancelot had deze vrijdag een volledige offday en verloor beide partijen. Op vrijdagavond volgde een peptalk. Clovis heeft wel meer bewezen, dat hij als een diesel eerst warm moet draaien. De prijzen worden in de laatste ronden verdeeld. De zaterdag begon overigens prima. Karpov kwam en vader Jurriaan wist hem bij de ingang van het evenementengebouw voor te blijven en kon hij als een volleerde paparazzi tegen Karpov zeggen: “Une photo de champions?” Karpov was goed geluimd en stopte precies 3 seconden voor een prachtfoto met Clovis en Lancelot. Geen enkele andere deelnemer lukte dat. In de 7e ronde liep Clovis weer tegen een goede FIDE-speler op. Maar nu liep Clovis hem omver! Na drie goede partijen tegen FIDE-spelers, die net verloren gingen, nu een verdiende overwinning. In de 8e ronde moest Clovis aantreden tegen de nummer 5 van Frankrijk U8 (Clovis was 9e). Clovis wist een remise te forceren. Dat was een verstandige beslissing, want ook al had hij de hele partij het initiatief, hij vond het gaatje niet. Lancelot was deze zaterdag een ander mens. Hij scoorde namelijk 2 uit 2. Voetballen 2 uit 2 bij elkaar schaken maakte volgens Lancelot dit “de mooiste schaakdag van mijn leven”. Beide doelen, die vooraf gesteld waren, waren bereikt. Clovis had met 4,5 uit 8 zijn doel (de helft van de te behalen punten) al behaald en ook Lancelot had zijn beoogde 4 punten gehaald. In de 9e en laatste ronde op zondag wint Lancelot ook en wint zo zijn laatste drie partijen. Hij eindigde zo op 5 uit 9 en dat is prima. Zijn vreugdesprong (zie foto) is dan ook terecht. Clovis verloor zijn laatste partij. Hij was meer geïnteresseerd in de partijen van zijn buurtafels. Daardoor speelde hij zijn slechtste partij van dit NK. Hij blunderde een toren weg, maar het deed hem niet veel. Hij heeft nu een FIDE-rating, 4,5 uit 9 en een nieuwe club in Parijs. Clovis is namelijk gevraagd door Lutece Echechs, het Feijenoord van het Patijse jeugdschaak, om op het eerste bord in de E te komen spelen. Dat is een hele eer voor Clovis. Ook Lancelot gaat mee over, dus kunnen ze daar samen verder.Theo Ciccolli, de eerste tegenstander van Clovis, op dit Franse NK, werd trouwens Frans E-kampioen. Die gaat het nog ver schoppen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Tweede dag NK Pathena.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Tweede dag NK Pathena.
Apr 272014
 

Op zondag 27 april werd de tweede ronde van het NK Pathena afgewerkt. Bij de C-meisjes wist Ting Ting netjes van Sterre Mestrom te winnen. Wang en Robin wonnen bij de C-jeugd en Lola speelde hier remise. Kevin verloor, Liam won en Alexander kwam tot remise tegen Jorik Klein. Opvallend was het verlies van Julian bij de A-jeugd. Als nevenactiviteit werden er twee clinics gehouden. Rick Lahaye verzorgde er één voor de ouders met als titel: “Hoe begeleid ik mijn schakende kind?” Verder verzorgde ondergetekende  een schaakcursus voor beginnende kinderen. Daarnaast werd er een internetmatch gespeeld. De twee Rotterdamse teams, die geheel uit Klim-Oppers bestonden, schaakten tegen teams uit Madrid en Lissabon. Het eerste Rotterdamse team, Feijenoord 1 genaamd, won de match. Dit winnende viertal bestond uit Sebastiaan, Lucas, Tommy en Daniel. Het tweede Rotterdamse team, Feijenoord 2, werd gedeeld vierde. Dit team bestond uit Marek, Liqin, Circe en Kimmily.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Cedric en Mikhail Tal.

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor Cedric en Mikhail Tal.
Apr 262014
 

Cedric is op dit moment op vakantie in Letland. In de hoofdstad, Riga, staat een beeld van een beroemde Letse schaker: Mikhail Tal (1936 – 1992).  Dit schaakgenie stond bekend om zijn briljante aanvallende combinaties. Iets waar Cedric ook erg van houdt! Daarom moest hij met het beeld van deze schaakgeweldenaar op de foto. Tal werd in 1960 wereldkampioen en werd ook wel “de tovenaar van Riga” genoemd. Hij speelde offers, die niemand durfde te spelen en ze waren niet altijd goed, maar wel spectaculair. Hij blijft ook bekend door zijn variant in het Siciliaans.  Tal overleed in 1992.                                                              

NK Pathena begonnen!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor NK Pathena begonnen!
Apr 262014
 

Op zaterdag 26 april begon in het Topsportcentrum het NK Pathena tot 20 jaar. De Klim-Oppers begonnen dus aan hun eerste partij. Nadat Thao samen met Anish Giri de opening had verricht, konden de partijen beginnen. Kevin moest het bij de C-jeugd opnemen tegen Alexander. Kevin trok aan het langste eind. Lola doet mee bij de B-jeugd en moest in Colin Stolwijk haar meerdere erkennen. Robin en Wang spelen net als Lola bij de B-jeugd. Robin won van Hawkie Chang en Wang verloor, nadat hij lange tijd beter had gestaan, van Ankit Mahji. Ting Ting speelde bij de C-meisjes tegen Sarah van Rooden en wist, ondanks een pion achterstand, de partij nog knap remise te houden. Onze trainer op de club, Julian van Overdam, had een lange moeilijke partij, maar wist uiteindelijk wel te winnen. Er waren ook andere Klim-Oppers (Lucas, Sebastiaan, Tommy, Circe, Liqin en Meri)  aanwezig en zij speelden simultaan tegen Anish Giri. Ze verloren, maar hielden er wel een mooie oorkonde aan over.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Franse NK: Clovis en Lancelot beiden op 2 uit 4.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Franse NK: Clovis en Lancelot beiden op 2 uit 4.
Apr 262014
 

Matthieu Leroi, een EK-ganger, was Clovis in de 3e ronde de baas, maar hij moest al zijn tijd en vaardigheden aanwenden om Clovis te verslaan. Clovis was na afloop erg bedroefd, want hij stond lange tijd beter. De vierde partij won hij weer, dus staat hij op 2 uit 4. Ook Lancelot heeft 2 uit 4. Vooral de tweede overwinning van Lancelot was knap, want uit kansloze positie wist hij op listige wijze nog te winnen. Karakter en niet te snel opgeven zijn op toernooien erg belangrijk. Er zijn nog 5 ronden te spelen. Er is in Belfort-Montbeliard een record aantal deelnemers aanwezig: 1233. Op de foto hiernaast is goed te zien, dat jeugdschaak in Frankrijk een massasport is.  De partij van Clovis tegen Theo Ciccoli komt binnenkort op onze website.                                                                                                                                                                                                                                                 

Clovis en Lancelot: beiden op 1 uit 2.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Clovis en Lancelot: beiden op 1 uit 2.
Apr 242014
 

In de eerste twee ronden van het Franse jeugdschaakkampioenschap hebben Clovis en Lancelot beiden 1 uit 2 gescoord. Clovis speelde een hoogstaande partij tegen Theo Ciccoli, de nummer 4 van de wereld U8. Ondanks verlies speelde Clovis erg sterk en moest Theo met nog 6 minuten op de klok alle zeilen bijzetten. Daarna won Clovis zijn tweede partij. Ook Lancelot heeft 1 uit 2. Vandaag, donderdag 24 april, gaat het feest verder. Clovis speelt in de derde ronde weer tegen een sterke speler, een EK-ganger, Matthieu Leroi ( “le roi” betekent “de koning”). Ook deze indeling is weer een goed leermoment voor Clovis! Succes, denkhoofden!