Julian analyseert partijen.

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor Julian analyseert partijen.
Mrt 252014
 

Op dinsdagavond 22 maart heeft Julian wat partijen geanalyseerd. Helaas kwamen niet alle partijen aan de beurt, maar een volgende keer komen ook de andere denkhoofden aan de beurt. De partij tussen Saad en Hein was het spectaculairst en deze twee denkhoofden hebben dan ook het beloofde prijsje gewonnen. De volgende keer ontvangen jullie die prijs!  Julian heeft wat tips voor de spelers opgeschreven en hopelijk hebben ze die goed in hun hoofd geprent. Het is wel de bedoeling, dat je in de volgende partijen deze tips meeneemt.

Tobias, Olivier en Elnathan slagen voor examen!

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor Tobias, Olivier en Elnathan slagen voor examen!
Mrt 252014
 

Op dinsdagavond 25 maart deden Tobias, Olivier en Elnathan examen. Elnathan haalde nu wel het diploma voor de Derde Stap. Na twee proefexamens haalde hij nu een mooie 7 voor de opgaven. Tobias en Olivier hadden nog geen schaakdiploma’s, maar dat hebben we nu recht gezet. Olivier slaagde met een nette 9 voor de Eerste Stap en Tobias haalde met een 10 de Eerste en met een 9,5 de Tweede Stap. Gefeliciteerd, denkhoofden en op naar de volgende Stap!                                                                                                                                                                                                                                                        

Alexander en Sebastiaan op weekendtoernooi in Alkmaar.

 Mededelingen, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Alexander en Sebastiaan op weekendtoernooi in Alkmaar.
Mrt 232014
 

Akexander en Sebastiaan hebben het afgelopen weekend (21 t/m 23 maart) meegedaan aan het ASK 2014, georganiseerd door de Alkmaarse schaakvereniging De Waagtoren. Ze speelden beiden in groep B. Het is een klein, maar gezellig weekendtoernooi, waar ook andere jeugdspelers aanwezig waren. Zo waren Eelke de Boer en Wolf  Mestrom er ook. De speelzaal ligt in het centrum van Alkmaar. Alexander kwam tot 3 uit 4 en dat is zonder meer goed. Jammer, dat hij de laatste ronde van de zus van Maaike Keetman verloor. Sebastiaan was iets minder op dreef en kwam tot 1,5 uit 4.  Ze hebben het prima naar hun zin gehad. Zulke weekendtoernooien zijn, ook als je de avonden overslaat, best wel vermoeiend.                    

Nimzo deel 3 van meester Martin.

 Nieuws, Openingstrategieën van meester Martin, Voorpagina  Reacties staat uit voor Nimzo deel 3 van meester Martin.
Mrt 232014
 

Hieronder de partij van het Nimzo-Indisch, die meester Martin op vrijdagavond 21 maart heeft behandeld. Daarin zitten ook de drie partijen, die meester Martin heeft gespeeld tegen Kevin, Ting Ting en Lucas. Deze drie denkhoofden hebben een kloksimultaan tegen meester Martin gespeeld, want ze hadden alle drie liever zwart. Bekijk de partij eens goed en bekijk de analyses!

Alblasserwaard-toernooi: Veel prijswinnaars.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Alblasserwaard-toernooi: Veel prijswinnaars.
Mrt 222014
 

Op zaterdag 22 maart trok een grote Klim-Op-afvaardiging naar Sliedrecht voor het kampioenschap van de Alblasserwaard. Er werd gespeeld in groepen van 8 en die waren op speelsterkte ingedeeld. Sommige denkhoofden waren wat te hoog ingedeeld en anderen weer wat te laag. Daardoor viel de score van sommigen wat tegen, maar die zaten dan ook in een sterke groep. Er gingen toch aardig wat Klim-Oppers met een beker naar huis (zie foto). In groep 1 werd Cedric met 4,5 uit 7 derde en Ting Ting vierde met 4 uit 7. Liqin en Marek hadden het moeilijk in deze zware groep met respectievelijk 2,5 uit 7 en 2 uit 7. In groep 2 heerste Sybe met 7 uit 7. Tobias kwam netjes tot 5 uit 7 en Tommy scoorde hier 4 uit 7.  Matijn had, volgens zijn eigen zeggen, zijn dag niet en eindigde op 1 uit 7. Meri was wel goed op dreef , want met 7 uit 7 won ze haar groep heel mooi.  Daniel kwam in die groep tot 4,5 uit 7 en Jarno tot 3,5 uit 7.  Ook Adam won zijn groep met 6 uit 7, net voor Kimmily ( 5,5 uit 7)  en Hein (5 uit 7). Voor Dominggus was deze groep wat te zwaar, gezien zijn score van 1 uit 7.  Jeroen haalde zijn eerste schaakbeker met 4 uit 7 en zo’n eerste schaakprijs blijft je altijd bij! Ook Nathan en Olivier vielen in de prijzen, want zij scoorden beiden 7 uit 9 en dat is heel goed. Bram sleepte met 3,5 uit 7 ook nog een prijs uit het vuur. Mick (5 uit 9) en Melle (3 uit 7) vielen net buiten de prijzen. Mika zat in een zware groep en eindigde op 1,5 uit 7, maar hij heeft, net als de anderen trouwens, weer veel wedstrijdervaring opgedaan.  Die ervaringen kun je in een volgend toernooi goed gebruiken.  Sybe streed als winnaar van groep 2 met Maaike Riemens van Krimpen, die groep 1 won, om het kampioenschap van Alblasserwaard.  In een snelschaakpartij moest Sybe de meerdere erkennen in Maaike.  Toch een mooie tweede prijs voor Sybe. Alle prijswinnaars, gefeliciteerd en de denkhoofden, die dit keer niet in de prijzen vielen: Er komen nog meer kansen! Juf Bep, bedankt voor het bijhouden van de scores en dat viel met zo’n grote afvaardiging niet mee!  De foto’s zijn gedeeltelijk van meneer Tu en ook hem bedanken we daarvoor.                                                                                                                                                                                     

Winston tweede en Wesley vijfde in Etten-Leur.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Winston tweede en Wesley vijfde in Etten-Leur.
Mrt 162014
 

Op zondag 16 maart bezochten Winston en Wesley het Staunton-toernooi in Etten-Leur. Er werden 9 ronden gespeeld en Winston scoorde heel mooi 8 uit 9. Hij verloor alleen de laatste ronde en werd op een 0,5 weerstandspunt (!) tweede. Wesley deed het met 5,5 uit 9 ook goed en werd vijfde. Ze hadden het prima naar hun zin daar in Brabant. Gefeliciteerd, denkhoofden!                                                                                                                                                                                                                     

Cedric derde in Leidse Grand Prix!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Cedric derde in Leidse Grand Prix!
Mrt 162014
 

Op zaterdag 15 maart werd in Voorhout de Leidse Grand Prix gehouden. Cedric was de enige Klim-Opper, die meedeed. Dit kwam vooral, omdat veel Klim-Oppers meededen aan het Erasmiaans Schaakfestijn. Hij speelde in de hoogste groep en deed dat prima. Met 4,5 uit 7 werd hij mooi derde achter Thorsten van der Ham en Quinten Salomons, die eerste en tweede werden. Gefeliciteerd, Cedric!                                                                                                                                                                                     

Veel Klim-Oppers in de prijzen op Erasmiaans Schaakfestival!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Veel Klim-Oppers in de prijzen op Erasmiaans Schaakfestival!
Mrt 152014
 

Op zaterdag 15 maart werd voor de vierde keer het Erasmiaans Schaakfestijn gehouden. Meer dan 70 schoolteams waren naar het Erasmiaans Gymnasium gekomen om deel te nemen. Onder de deelnemers waren aardig wat Klim-Oppers aanwezig. In de hoogste poule werd om het schoolschaakkampioenschap van de RSB gestreden. Er waren maar liefst vier plaatsen beschikbaar voor het Nederlands Schoolschaakkampioenschap. Na 10 ronden werd De Stelberg, bestaande uit Lucas, Tommy, Winston en Hein, duidelijk eerste. De Piramide met Javeria en Saad werd derde en Passe Partout met Daniel en Marek werd vierde. Zij mogen dus naar het NK voor schoolteams.  Mooie resultaten, denkhoofden!  In de B-groep (groep 7 en 8) deed een Klim-Opteam mee. Liqin, Adam, Mariëlle en Dylan deden het goed. Zo won Adam als enige in deze groep alle partijen (9 uit 9!). Liqin scoorde 8 uit 9 en Mariëlle en Dylan kwamen beiden tot 1,5 uit 9. Voor Mariëlle en Dylan was dit hun eerste schaaktoernooi en zij deden veel wedstrijdervaring op. Sebastiaan, die vorig jaar deel uitmaakte van het winnende team,  schaakte in een team mee van de Rotterdamse Schoolvereniging en scoorde 8 uit 9. In de C-groep (groep 5 en 6) deden in een Stelbergteam Wesley en Kimmily mee.  Zij scoorden beiden 8 uit 9 en dat is netjes. In een Passe Partout-team deden Nathan, Sina en Collin mee. Nathan haalde heel mooi 7,5 uit 9, Collin 6 uit 9 en Sina 5,5 uit 9. Bij de allerjongsten (groep 2, 3 en 4) speelden in een OBS West-viertal Mika, Mick en Vigo mee. Mika won al zijn 9 partijen en dat is bijzonder knap! Zij werden uiteindelijk tweede en ook dat is een felicitatie waard.  Er werd ook een demonstratie van Chinees schaken gehouden, dat Ting Ting in goede banen leidde. Voor de liefhebbers staat er op youtube een instructiefilmpje over dit Chinees schaken. Kortom het was weer een geslaagd schoolschaakfestijn!

 

Ron de Jong Groene Hart Cup: Klim-Op 1 en 3 winnen hun poule.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Ron de Jong Groene Hart Cup: Klim-Op 1 en 3 winnen hun poule.
Mrt 142014
 

Vrijdag 14 maart werd de op een na laatste ronde in de Ron de Jong Groene Hart Cup gespeeld. Onze eerste vier teams speelden thuis op de Klim-Op. Klim-Op 1 en 2 schaakten in de hoogste poule. Ons eerste team werd duidelijk eerste en ons tweede moet het een trapje lager proberen in de finale, al scheelde het maar een half puntje. De scores van Klim-Op 1 waren: Wang – 3 uit 3; Joost Jan – 1 uit 3; Jildert – 3 uit 3; Ting Ting – 3 uit 3. Klim-Op 2 scoorde: Tommy – 1 uit 3; Cedric – 2 uit 3; Tobias – 2 uit 3; Matijn – 1,5 uit 3. Klim-Op 3 en 4 deden mee in poule 2B. Klim-Op 3 werd mooi eerste voor Spijkenisse 1. Klim-Op 4 wist zich met een derde plaats in deze poule te handhaven. Ons derde had de volgende scores: Sybe – 2 uit 3; Daniel – 1,5 uit 3; Liqin – 2,5 uit 3; Marek – 2,5 uit 3. Klim-Op 4 had de volgende uitslagen: Quintin – 1 uit 3; Meri – 1,5 uit 3; Jarno – 1,5 uit 3; Kimmily – 1 uit 3.  Klim-Op 5 en 6 schaakten ook bij elkaar, namelijk in poule 2A en werkten hun wedstrijden in Krimpen a/d IJssel af.  Klim-Op 5 wist de poule net niet te winnen en Klim-Op 6 kon zich net niet handhaven. Voor Klim-Op 5 scoorden: Winston – 1 uit 3; Wesley – 1,5 uit 3; Hein – 2 uit 3; Nathan – 2 uit 3. Onze denkhoofden van Klim-Op 6 hadden de volgende uitslagen: Javeria – 1 uit 3; Adam – 0,5 uit 3; Saad – 1 uit 3 en Fenna – 2 uit 3. Op vrijdagavond 11 april vindt de finale van de Ron de Jong Groene Hart Cup plaats.

Emanuel heeft vrijplaats: Bonaire blij!

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor Emanuel heeft vrijplaats: Bonaire blij!
Mrt 122014
 

Op dinsdag 11 maart werd bekend, welke denkhoofden een vrijplaats voor de NK’s hebben gekregen. De volgende spelers/speelsters hebben een vrijplaats gekregen: Lola (categorie B jongens), Ting Ting (Categorie C meisjes), Alexander (Categorie C jongens), Sebastiaan (Categorie D), Kevin (Categorie C) en Emanuel (Categorie D). Daarnaast waren er ook enkele teleurstellingen: Clovis  werd tweede reserve in de Categorie E en Tobias kreeg geen vrijplaats. Voor Emanuel uit Bonaire was het heel mooi nieuws! Eigenlijk is heel Bonaire blij, want dit overzeese gebiedsdeel is niet aangesloten bij de KNSB. Daarom is hij lid geworden van de Klim-Op, want voor deelname aan een NK is een lidmaatschap van de KNSB een voorwaarde. Er zal nu toch wat aan gedaan moeten worden om Bonaire als onderbond toe te laten tot de KNSB!? Er bestaat een schaakvereniging op dit mooie overzeese Nederlandse gebiedsdeel en die zou toch aangesloten moeten zijn bij de KNSB? De deelname van Emanuel aan het NK D in mei in Rijswijk is op Bonaire met gejuich ontvangen. Het zal daar een schaakboost geven en daar doen we het allemaal voor! Op de foto’s zie je Emanuel, die we dus straks in mei in levende lijve zullen ontmoeten! Je ziet hem o.a. tegen Clovis spelen, die in de kerstvakantie op Bonaire aan een jeugdtoernooi heeft meegedaan. Verder zie je hem schaken tegen minister Plasterk tijdens het statiebezoek van koning Willem Alexander en koningin Maxima.