Lancelot en Clovis op de IIe de France Kampioenschappen.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Lancelot en Clovis op de IIe de France Kampioenschappen.
Feb 262014
 

Deze week van 24 februari t/m 28 februari worden de IIe deFrance Kampioenschappen gehouden, een soort voorrondes voor de Franse NK. Er zijn zo’n 600 deelnemers (!). Het Franse jeugdschaak is een massasport aan het worden. Ze hebben nog niet veel goede resultaten op EK’s en WK’s , maar er is een breed veld met veel goede spelers. In de toekomst zullen we daar nog van horen! Lancelot en Clovis doen ook mee. Lancelot speelt mee in de groep Under 8 met 51 deelnemers. Hij is als 6-jarige als 15e geplaatst, maar moet echter minstens 11e worden om zich te plaatsen voor het NK. Het speeltempo is 50 min + 10 sec. en er worden 9 ronden afgewerkt. Het wordt een hele dobber voor Lancelot, maar het is niet onmogelijk. Op dit moment zijn er 4 ronden gespeeld. Lancelot presteert maximaal met 3 uit 4. Clovis doet mee in de “Open B” met 28 jeugdige toppers uit de regio Parijs met een elo tussen 1300 en 1600. Hij hoeft zich door zijn gedeelde 5e plaats vorig jaar op het Franse NK niet meer te plaatsen. Hij speelt voor een FIDE-rating en om veel ervaring op te doen.  Hij staat na vier ronden op 1,5 uit 4. Clovis was in de vierde ronde ziek en verloor al vrij snel. In de derde ronde had Clovis heel netjes remise gespeeld tegen een deelnemer met 1507 elo.  Even afwachten of hij weer wat opgeknapt is voor de volgende ronden. Op de foto’s zie je Lancelot en Clovis aan het werk. Clovis staat in punten voor op het bord, maar staat dik verloren; de foto is gemaakt in de derde ronde, die hij door onderschatting van het gevaar verloor. Bij Lancelot is te zien, dat zijn vrijpion niet te stoppen is. We wensen Lancelot en Clovis nog veel succes toe in de volgende ronden!                                                    

Leerzame masterclass van Jan Timman.

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor Leerzame masterclass van Jan Timman.
Feb 232014
 

Op zaterdag 22 februari gaf Jan Timman een masterclass bij schaakgenootschap Overschie. Kevin, Lucas, Alexander, Sebastiaan en Liam waren daar ook bij. Het was een leerzame masterclass over eindspelstudies. Timman behandelde leuke, onwaarschijnlijke, agressieve stellingen in het eindspel. Bijvoorbeeld zwart met 4 pionnen op de tweede rij die allemaal tot paarden moeten promoveren om het remise te houden tegen een witte overmacht. Ook wat meer voorkomende eindspelen met 2 torens, pion en koning voor wit en zwart met dame, 2 pionnen en een koning. Wit offert toren om dame in te sluiten en binnen twee zetten een rontgenaanval  te doen op de dame. Het niveau was hoog, zeker voor Sebastiaan, maar de denkhoofden hebben zeker wat geleerd en het is natuurlijk bijzonder les te krijgen van Jan Timman.

Grote prijzenoogst voor de Klim-Oppers in Schiedam.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Grote prijzenoogst voor de Klim-Oppers in Schiedam.
Feb 232014
 

Op zaterdag 22 februari trokken 17 Klim-Oppers naar het Grand Prixtoernooi van de Haagse Schaakbond in Schiedam. De denkhoofden werden weer naar speelsterkte over verschillende groepen verdeeld. Zo schaakten Ting Ting en Matijn in een van de hoogste formulegroepen. Ting Ting  won met 4 uit 5 deze groep ongeslagen. Voor Matijn was het een goed leermoment, maar hij sprokkelde nog 1,5 punt bij elkaar.  Tommy  werd in zijn groep tweede met 4 uit 5. Liqin won zijn groep met dezelfde score. Circe zat in de groep met Liqin en wist geen punt te scoren, maar had de vakantiereis nog in de benen. Winston en Wesley zaten beiden in een groep, die Winston met 4 uit 5 wist te winnen. Wesley scoorde 2 uit 5, maar liet de winst tegen zijn broer glippen. Marek was weer goed op dreef, want met 5 uit 5 won hij zijn groep overtuigend. Kimmily werd met 3 uit 5  derde in haar groep en dat is netjes, want ze was best hoog ingedeeld. Meri werd tweede in haar groep met 4 uit 5 en Dominggus werd in die groep gedeeld derde. Adam kon in zijn groep net geen prijs pakken, maar heeft wel weer veel bijgeleerd. Daniël was wat te laag ingedeeld en won zijn groep met 9 uit 10. Zijn broer Nathan won zijn groep ook met 8 uit 10, zodat de drie broers alledrie met een eerste prijs naar huis gingen. Bram bleef ongeslagen in zijn groep en won met 10 uit 10 de eerste prijs. Melle kwam tot 4 uit 10, maar hij moet nog veel wedstrijdervaring opdoen. Mick had er weer duidelijk zin in en werd in zijn groep met 8,5 uit 10 keurig tweede. Alles bij elkaar gingen er aardig wat Klim-Oppers met een prijs naar huis En de denkhoofden, die dit keer niet in de prijzen vielen, hebben weer zo veel wedstrijdervaring opgedaan, dat dat de volgende keer wel lukt. Ouders weer bedankt voor de begeleiding!

Partijen van het Nimzo-Indisch bij meester Martin.

 Nieuws, Openingstrategieën van meester Martin, Voorpagina  Reacties staat uit voor Partijen van het Nimzo-Indisch bij meester Martin.
Feb 112014
 

Hieronder staan de partijen van vrijdagavond 7 februari tijdens de eerste les over het Nimzo-Indisch bij meester Martin. De partij Lautier – Carlsen is de voorbeeldpartij en ook deze staat hieronder met deskundig commentaar van John Emms, die een boek over deze opening geschreven heeft. Daarna staan de partijen van onze denkhoofden met deskundig commentaar van meester Martin.

Lucas, Daniel en Marek plaatsen zich voor NK D.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Lucas, Daniel en Marek plaatsen zich voor NK D.
Feb 082014
 

Op zaterdag 8 februari werd op de Klim-Op de barrage gespeeld, die nodig was na de PJK in het Libanon. Zes denkhoofden waren gelijk geëindigd op de derde plaats op dat PJK D. Met z’n zessen streden ze om drie plaatsen voor het NK D, dat later dit seizoen in Rijswijk plaats vindt. Lucas, Marek, Tobias, Marek, Enze (RSR/Ivoren Toren) en Djad (sv Spijkenisse) waren de deelnemers. Er werd eerst een enkelvoudige competitie gehouden met een bedenktijd van 25 min. p.p.p.p.  Spannend was het, al was Lucas in deze 5 partijen ongenaakbaar. Hij won ze alle vijf en eiste zo het eerste ticket voor het NK op! Daniel werd keurig tweede met 3,5 uit 5 en plaatste zich dus ook voor het NK.  Tobias en Marek werden gedeeld derde met 2,5 uit 5 en moesten samen uitmaken, wie het derde NK-ticket zou veroveren. Er waren maar liefst 5 beslissingspartijen nodig om de winnaar aan te wijzen. Eerst werden er twee Rapid partijen met 10 min. p.p.p.p. gespeeld en toen beide denkhoofden ieder een partij wonnen, werden er twee snelschaakpartijen met 5 min. p.p.p.p. gespeeld. Ook hier viel geen beslissing! Ze wonnen weer ieder een partij. Als laatste werd er een snelschaakpartij gespeeld met 6 min. voor wit en 5 min. voor zwart en bij remise zou zwart de winst krijgen. Marek was in deze laatste partij de gelukkige, want het was ontzettend spannend en het zat heel dicht bij elkaar. Lucas, Daniel en Marek van onze eigen Klim-Op gaan dus naar het NK D in Rijswijk. Voor Tobias kan eventueel een vrijplaats aangevraagd worden. Denkhoofden, gefeliciteerd!                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Partijen bij de tweede les over het Damegambiet.

 Openingstrategieën van meester Martin, Voorpagina  Reacties staat uit voor Partijen bij de tweede les over het Damegambiet.
Feb 062014
 

Hieronder staan de partijen van de tweede les over het Damegambiet. Meester Martin heeft er weer commentaar bij gezet. Speel de partijen maar eens goed na en lees daarbij aandachtig het commentaar.

 

Winston en Wesley op toernooi in Roosendaal.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Winston en Wesley op toernooi in Roosendaal.
Feb 022014
 

Op zondag 2 februari hebben Winston en Wesley meegedaan aan het jeugdschaaktoernooi van De Pion in Roosendaal. Ze hebben daar een mooie en gezellige schaakdag beleefd. Tot de laatste ronde stond Winston bovenaan. Hij verloor helaas de laatste ronde, maar werd met 7 uit 9 toch mooi tweede. Wesley verloor zijn laatste ronde ook en eindigde met 5 uit 9 op de 6e plaats. Mooie resultaten, denkhoofden! En wat belangrijk is: Weer veel wedstrijdervaring opgedaan!                                    

Hein slaagt voor Stap 2.

 Mededelingen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Hein slaagt voor Stap 2.
Feb 022014
 

Op donderdagavond 30 januari deed Hein examen in Stap 2. Hij had zijn werkboek helemaal uit en voor zijn proefexamen had hij een 8. Het “echte” examen maakte hij nog beter. Hij slaagde met een 9 en dat is best knap. Vanaf nu komt Hein op dinsdagavond, wanneer de lessen in Stap 3 worden gegeven. Gefeliciteerd, Hein!

Jeugdclubkampioenschap: Klim-Op wint C- en D – groep.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Jeugdclubkampioenschap: Klim-Op wint C- en D – groep.
Feb 012014
 

Op zaterdag 1 februari werd in Gouda de eerste dag van de Jeugdclubcompetitie van de Rotterdamse Schaakbond gespeeld. Helaas waren er maar weinig clubteams aanwezig. In de C-categorie streden Messemaker en Klim-Op om het kampioenschap. Beide wedstrijden werden door de Klim-Oppers gewonnen met 2,5 – 1,5.  Zij zijn dus kampioen C-categorie. Dat geeft recht tot deelname aan de Meesterklasse C. Messemaker heeft dat recht trouwens ook. Arne en Wiggert schaakten bij ons mee. Verder bestond het team uit Kevin, Joost Jan en Ting Ting.  In de D – categorie was Klim-Op 1 heer en meester met 5 overwinningen.  Sebastiaan, Lucas, Tommy en Tobias waren duidelijk de sterksten. Jammer was, dat Klim-Op 2 in de laatste ronde een tweede plaats, die ook recht gaf tot deelname aan de Meesterklasse D, liet glippen. Ze verloren die laatste ronde van RSR/Ivoren Toren.  Matijn, Cedric, Javeria en Circe werden nu vierde. Daniel viel in de laatste ronde nog in  en wist die partij ook nog te winnen. Klim-Op 3 bestond uit Liqin, Adam, Saad en Nathan. Een erg jong team dus, dat veel wedstrijdervaring op deed en dat was ook de bedoeling.  Marek viel ook nog in in Klim-Op 3 en wist een punt binnen te halen. Twee kampioenschappen en dus twee teams in de Meesterklassen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Nog wat foto’s van de Groene Hart Cup in Schiedam.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Nog wat foto’s van de Groene Hart Cup in Schiedam.
Feb 012014
 

In Schiedam bij De Pionnetjes werden ook wedstrijden gehouden in het kader van de Ron de Jong Groene Hart Cup.  Klim-Op 4 en Klim-Op 5 deden daar mee.  Tu heeft daar wat foto’s gemaakt.  Hieronder staan ze.