Groene Hart Cup: Klim-Op 1 en 6 eerste, andere teams handhaven zich.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Groene Hart Cup: Klim-Op 1 en 6 eerste, andere teams handhaven zich.
Jan 312014
 

Op vrijdagavond 31 januari werd de vijfde speelavond van de Ron de Jong Groene Hart Cup gespeeld. Onze eerste drie teams speelden thuis, Klim-Op 4 en 5 trokken naar Schiedam en Klim-Op 6 ging naar Papendrecht. Klim-Op 1 en 2 streden mee in de hoogste poule. Krimpen 1 en Spijkenisse 1 waren hun tegenstanders. Klim-Op 1 was met 10,5 bordpunt duidelijk de sterkste. Ze moesten alleen 1,5 punt afstaan aan Klim-Op 2.  Mede daardoor wist Klim-Op 2 zich met 6,5 punt knap te handhaven in de hoogste poule. Wang en Ting Ting scoorden 3 uit 3. Krimpen 1 en Spijkenisse 1 degraderen. In poule 2 deed Klim-Op 3 het heel goed. Met 8 punten werd dit team mooi tweede achter Messemaker 1. De onderlinge wedstrijd wisten onze denkhoofden mooi op 2 – 2 te houden. Marek won van Ida Hondelink en Daniel won weer van Mohammed Moussane. Klim-Op 4 en 5 schaakten ook tegen elkaar. Opvallend was, dat Klim-Op 5 met 3 – 1 van Klim-Op 4 won. Klim-Op 5 eindigde als tweede in deze poule en Klim-Op 4 als derde en daardoor handhaven deze beide teams zich in deze tweede poule. Wesley bleef met 2,5 uit 3 ongeslagen. Klim-Op 6 begon de eerste ronde met twee denkhoofden, want Javeria en Saad zaten vast in het verkeer rond de Kuip. In de eerste ronde won Adam zijn partij. In de tweede ronde was het team compleet en werd er met 4 – 0 gewonnen. De laatste ronde werd spannend, want er kon nog een eerste plaats behaald worden. Het werd 3 – 1 voor Klim-Op 6 en met 8 punten werden zij eerste! Adam scoorde 100 %: 3 uit 3.  Mooie scores van onze 6 teams! Ze hebben naar behoren gescoord. Ouders, weer bedankt voor het vervoer en de begeleiding!                                                                                                                                           

Kevin, Lola, Joost Jan en Jildert halen finale in het intergymnasiaal kampioenschap.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Kevin, Lola, Joost Jan en Jildert halen finale in het intergymnasiaal kampioenschap.
Jan 262014
 

Op vrijdag 24 januari speelden Kevin, Lola, Joost Jan en Jildert namens het Erasmiaans Gymnasium mee in het intergymnasiaal kampioenschap. Samen met Jan van Overdam en Tim Tian wonnen zij hun drie ronden zeer overtuigend met 4,5 – 1,5, 5,5 – 0,5 en 6 – 0.  Ze zijn nu geplaatst voor de finale van dit kampioenschap en dan zal de tegenstand een stuk zwaarder zijn. Alvast succes!

PJK: Succesvolle laatste dag!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor PJK: Succesvolle laatste dag!
Jan 252014
 

Op zaterdag 25 januari werden de persoonlijke jeugdschaakkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond besloten. De categorieën A en B speelden hun laatste ronden en de E-categorie werkte zijn kampioenschap af.  In de E-categorie werden 7 ronden gespeeld. Vooraf was al bekend, dat Lucas, Circe en Kimmily al geplaatst waren voor het NK. Na 7 ronden werd Lucas met 6 uit 7 keurig eerste en werd Circe meisjeskampioene met 4,5 uit 7.  Gefeliciteerd beiden met dit mooie resultaat! Kimmily scoorde 4 uit 7. Na Lucas waren er nog 5 plaatsen bij de jongens te vergeven voor het NK. Daniel en Liqin scoorden beiden 5,5 uit 7, maar omdat Daniel meer weerstandspunten had, werd hij tweede en Liqin derde.  Marek kwam tot 5 uit 7 en plaatste zich ook voor het NK, dat in april in Waalwijk wordt gehouden. In totaal gaan er dus 6 Klim-Oppers naar dit NK.  De andere Klim-Oppers scoorden als volgt: Saad 4 uit 7, Jarno, Winston en Wesley 3,5 uit 7 en Adam en Hein 3 uit 7. Wang, Lola en Jildert werkten de laatste twee ronden in de B af. Het duurde nogal lang, voordat de uitslag bekend was, omdat de partij tussen Angélique Osinga en Lola veel tijd in beslag nam. Lola moest winnen om gelijk te komen met Wang, maar ze verloor. Daardoor werd Wang kampioen en hij gaf zichzelf zo een mooi verjaardagscadeau! Gefeliciteerd, Wang, met je verjaardag en met je kampioenschap! Lola werd tweede en Jildert derde. Wang mag naar het NK B en Lola naar het NK B meisjes. Al met al een succesvolle laatste dag voor de Klim-Op.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

De PJK: Veel Klim-Oppers in de prijzen.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor De PJK: Veel Klim-Oppers in de prijzen.
Jan 192014
 

Op zaterdag 18 januari werd de tweede dag van het persoonlijk jeugdschaakkampioenschap van de Rotterdamse Schaakbond afgewerkt. De C- en D-categorie schaakten de laatste ronden. Het was erg spannend allemaal, maar onze denkhoofden hadden uiteindelijk veel succes. Helaas waren er drie van onze denkhoofden ziek, anders zouden er nog meer Klim-Oppers in de prijzen zijn gevallen. Matijn, Sebastiaan en Circe waren geveld door de griep.  Bij de D-meisjes werd Javeria tweede na Pascalle Monteny. Gelukkig werd Circe ondanks haar afwezigheid nog vierde en behaalde zo ook nog een NK-ticket. Bij de D-jongens werd Liam duidelijk eerste met 8,5 punt uit 9. Tommy werd knap tweede met 7,5 uit 9 voor Lucas, die met 6 uit 9 derde werd. Omdat Daniel, Marek, Tobias, Enze en Djad ook 6 punten haalden, moet Lucas met deze 5 spelers een barrage spelen voor drie NK-plaatsen.  Die barragepartijen worden op zaterdag 8 februari a.s. gespeeld op de Klim-Op. In de D-categorie kwam Liqin door 4 overwinningen in de laatste vier partijen nog uit op 5 uit 9 en behaalde Cedric eveneens 5 uit 9. In de C-categorie werd Ting Ting derde achter Lorena en Giselle. Jammer, want ze stond er goed voor. Meri scoorde 3 uit 7. Joost Jan werd bij de C  derde met 5 uit 7 en kwamen Sybe en Jeroen tot respectievelijk 4 punten en 1 punt.  ‘s Middags begonnen de F-, G- en H-spelers en speelsters aan hun kampioenschap.  Clovis en Lancelot waren uit Parijs gekomen om deel te nemen en dat was niet zonder resultaat. Clovis heeft een goede ontwikkeling doorgemaakt en won de F-categorie met 7 uit 7. Hein verloor alleen van Clovis en kwam uit op 6 uit 7 en won keurig de tweede prijs in de F. Mick scoorde hier 3 uit 7 en Viggo 2 uit 7.  In de G-categorie was Kimmily het enige meisje en mag daardoor ook naar het NK, maar scoorde met 5 uit 7 ook goed. In deze categorie was Wesley goed op dreef, want hij won met 6 uit 7 de eerste prijs.  Nathan en Saad kwamen beiden uit op 5 uit 7 en moeten voor een NK-plaats nog een barrage spelen. Olivier kwam tot 3 uit 7. Lancelot won de H-categorie met 5,5 uit 7 en werd Mika met 4 uit 7 mooi tweede. Jamie deed het met 2 uit 7 ook goed , want hij heeft nog weinig wedstrijdervaring. Kortom:  Aardig wat Klim-Oppers in de F-, G- en H-categorie gaan naar het NK. Het leek, zeker in de jongste categorieën, wel op een clubkampioenschap van de Klim-Op.  Wang, Lola en Jildert schaakten in de B-categorie hun derde en vierde ronde. Wang staat na vier ronden op 3 uit 4, Lola heeft 2,5 uit 4 en  Jildert heeft 2 uit 4.  Zij spelen volgende week zaterdag hun laatste twee ronden. Wang is nog kanshebber in de B-categorie. Op zaterdag 25 januari wordt ook het E-kampioenschap gehouden. Denkhoofden, gefeliciteerd met deze mooie resultaten en wie volgende week zaterdag nog in actie komt:  Veel succes!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Jan 162014
 

Jullie hadden de partijen van de eerste les over het Damegambiet nog te goed. Ze staan hieronder met het commentaar van meester Martin. Doe er je voordeel mee en speel de partijen eens zorgvuldig na. Erg leerzaam!

Tata-hoofdgroep in het Rijksmuseum.

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor Tata-hoofdgroep in het Rijksmuseum.
Jan 152014
 

Op woensdag 15 januari werd de vierde ronde van het Tata-schaaktoernooi in het Rijksmuseum in Amsterdam gespeeld. Voor mij een mooie gelegenheid om het Rijksmuseum te bezoeken en tegelijk de topspelers aan het werk te zien. In de tijd van Max Eeuwe (onze enige Nederlandse wereldkampioen) werd er ook weleens in het oude Rijksmuseum geschaakt. Het museum, dat een grote restauratie heeft ondergaan, ziet er prachtig uit en de kunstwerken staan schitterend uitgestald. Het pronkstuk is natuurlijk de wereldberoemde Nachtwacht van Rembrandt.  De schakers waren zeker geïnspireerd door hun nieuwe omgeving, want er werd fel om de punten gestreden. De Braziliaanse grootmeester Domingues en de Italiaanse grootmeester Caruana maakten er een hele lange partij van, die pas ‘s avonds werd beslist in het voordeel van de Braziliaan. Onze sterkste schakers, Anish Giri en Loek van Wely, speelden remise tegen respectievelijk  So uit de Philipijnen en Harikrishna uit India. Op de website van Tata kun je de partijen volgen. Hieronder staan wat foto’s, die ik van de grootmeesters en de Nachtwacht gemaakt heb.                                                                                                                                                                      

New in Chess magazine op ipad.

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor New in Chess magazine op ipad.
Jan 152014
 

Het bekende schaaktijdschrift “New in Chess magazine” heeft nu een gratis app voor de ipad. Naast veel schaaknieuws heeft de app ook een feature om partijen mee na te spelen. Zo geven topspelers commentaar op gespeelde partijen. Onze sterkste schaker, Anish Giri, geeft bijvoorbeeld commentaar op gespeelde partijen van de WK-match tussen Magnus Carlsen en Visnathan Anand. Erg leerzaam en een goede manier om je speelsterkte nog meer te verbeteren! Hieronder kun je er meer over lezen.

Dear Chess Friend,

We are happy to announce that New In Chess magazine is now available for iPad.
This digital edition not only offers a great reading experience but also contains an interactive game viewer. By simply tapping on the games you can replay all the moves and fully enjoy what top grandmasters have to say about their play.
The New In Chess magazine app installs in seconds on your iPad, has all the right features and is easy to operate. To enable you to get acquainted we have made the complete issue 2013#8 available as a free download.What is special about this FREE 116-page issue:
• Sergey Shipov: why Magnus Carlsen won
• Vishy Anand: why I lost
• Peter Svidler on winning his 7th Russian title
• Jan Timman on Aronian and Caruana
• and much more

Sincerely,

Allard Hoogland
Publisher

PS The Kindle Fire and Android apps will become available soon

 

Kevin en Alexander op het Tata-toernooi.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Kevin en Alexander op het Tata-toernooi.
Jan 122014
 

Afgelopen weekend begon in Wijk aan Zee het bekende Tata-toernooi. Het is één van de grootste en sterkst bezette schaaktoernooien ter wereld. Behalve een groot aantal sterke grootmeesters zijn er ook veel amateurs aan het werk. Kevin en Alexander deden dit weekend mee aan de weekendvierkampen. Je speelt dan drie partijen. Op vrijdagavond, zaterdag en zondag speel je een partij. Kevin deed het prima met 2,5 uit 3 en werd daarmee gedeeld eerste. Alexander scoorde 1,5 uit 3 en ook dat is een goede prestatie. Ze hebben beiden weer ratingpunten gewonnen en veel wedstrijdervaring opgedaan. Er waren trouwens meer jeugdtalenten aanwezig. Zo zie je op de bijgevoegde foto Jorik Klein en Casper en Jochem Schoppen staan op het strand van Wijk aan Zee.  Mooie resultaten, denkhoofden!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Eerste dag PJK: Klim-Oppers scoren goed.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Eerste dag PJK: Klim-Oppers scoren goed.
Jan 112014
 

Zaterdag 11 januari begonnen in het Libanon de persoonlijke jeugdschaakkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond. De categorieën A, B, C en D werkten hun eerste dag af. We beginnen in de B-categorie, waar Wang, Lola en Jildert spelen. Wang won zijn eerste twee partijen, waaronder de winst tegen Lola. Jildert verloor van Lola en had in de tweede ronde een bye. Wang staat dus op 2 uit 2 en Lola en Jildert op 1 uit 2. In de C-categorie schaken Ting Ting, Meri, Joost Jan, Sybe en Jeroen. Zij speelden vier ronden. Joost Jan scoorde 3,5 uit 4, Ting Ting en Sybe 3 uit 4, Meri 2 uit 4 en Jeroen 1 uit 4. In de D-categorie is Liam de favoriet en hij kwam in de eerste 5 ronden tot 4,5 uit 5, want Tommy wist hem op remise te houden en dat is knap. Tommy heeft ook 4,5 uit 5 en die score heeft Lucas ook, dus het wordt spannend in de strijd om het kampioenschap. Daniel verraste met de mooie score van 4 uit 5 en dan te bedenken, dat hij nog een E-speler is. Sebastiaan staat op 3,5 uit 5 en Marek haalde 3 uit 5, net als Matijn, Cedric, Tobias, Javeria en Circe. De meisjes spelen tussen de jongens hun eigen kampioenschap. Ook dat wordt spannend, want Pascalle Monteny van Spijkenisse heeft 3,5 uit 5, maar Circe en Javeria zitten haar op de hielen. Liqin heeft 1 uit 5. Op zaterdag 18 januari gaat de PJK verder met de A-,B-,C- en D-categorie. De A- en B-categorie spelen dan weer twee ronden en besluiten hun kampioenschap op zaterdag 25 januari. De D-categorie speelt op 18  januari nog vier spannende ronden en de C nog 3 ronden. Verder werken de F-, G- en H-categorie op deze zaterdag in de middag hun kampioenschap af.  We kunnen tevreden terugkijken op deze eerste speeldag van de PJK. We wensen alle denkhoofden, die a.s. zaterdag 18 januari weer of voor het eerst in het strijdperk treden, veel succes toe!                                                                                                                                                                                                               

Groene Hart Cup: Klim-Op 1, 2 en 4 winnen hun poule.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Groene Hart Cup: Klim-Op 1, 2 en 4 winnen hun poule.
Jan 112014
 

Klim-Op begon het jaar 2014 goed. Op vrijdagavond 10 januari werd de vierde speelavond van de Ron de Jong Groene Hart Cup gespeeld. Onze 6 teams presteerden dus goed. Ons “vlaggenschip”, Klim-Op 1 trok naar Gouda en werd daar duidelijk eerste in de hoogste poule. Wang scoorde 2 uit 3, Joost Jan 2,5 uit 3, Jildert 3 uit 3 en Ting Ting 2,5 uit 3. Ons tweede en derde schaakten een thuiswedstrijd op de Klim-Op en speelden in dezelfde tweede poule. Het tweede was hier duidelijk de sterkste. De onderlinge confrontatie werd duidelijk door het tweede met 4-0 gewonnen. Tommy scoorde 3 uit 3, Cedric 1 uit 3, Tobias 2 uit 3 en Matijn 3 uit 3. Het derde handhaafde zich ternauwernood met 4,5 punt en dat was een halve punt meer dan Papendrecht/Alblasserdam 1. Hier scoorde Sybe 1,5 uit 3, Daniel 0 uit 3, Liqin 1 uit 3 en Marek 2 uit 3. Klim-Op 4 schaakte in “De Wel” en deed dat overtuigend door hun poule te winnen. Quintin haalde net als Meri 3 uit 3, Jarno 2,5 uit 3 en Kimmily 1 uit 3.  Ons zesde speelde ook in “De Wel” en handhaafde zich in poule 3. Javeria kwam tot 2 uit 3, Fenna kwam niet tot scoren, Adam haalde 1,5 uit 3 en Saad 2 uit 3. Klim-Op 5 speelde net als het eerste in Gouda en wist zich in poule 2 keurig te handhaven en dat is een mooie prestatie van onze jonge denkhoofden! Winston scoorde 0 uit 3, Wesley 2 uit 3, Hein 1 uit 3 en Nathan 1,5 uit 3. Volgende keer schaken Klim-Op 1 en 2 in de hoogste poule, Klim-Op 3, 4 en 5 in poule 2 en Klim-Op 6 in poule 3. Kortom: Het schaakjaar is voor de Klim-Op goed begonnen! De ouders, die het vervoer naar Gouda voor hun rekening namen, hartelijk dank!