Tweede speeldag Ron de Jong Groene Hart Cup op vrijdag 8 november.

 Mededelingen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Tweede speeldag Ron de Jong Groene Hart Cup op vrijdag 8 november.
Okt 312013
 

Op vrijdagavond 8 november wordt de tweede speeldag van de Ron de Jong Groene Hart Cup gespeeld. Onze zes teams komen dan weer in actie. Klim-Op 1, 2, 3 en 4 gaan naar RSR/Ivoren Toren in Rotterdam en Klim-Op 5 en 6 gaan naar Charlois/Europoort op Rotterdam-Zuid. Er volgt nog informatie over de opstellingen en de speellocaties.

Doe je best voor de Clubactie!

 Mededelingen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Doe je best voor de Clubactie!
Okt 292013
 

Een aantal denkhoofden heeft al heel goed zijn best gedaan om clubloten voor de Clubactie te verkopen. Het levert onze schoolschaakvereniging weer een potje op om de contributie e. d. te betalen. De denkhoofden, die nog clubloten hebben, kunnen die nog een paar weken verkopen. Houd er rekening mee, dat ook andere verenigingen clubloten verkopen. Dus ga nog eens bij familie, kennissen en buren langs om clubloten te verkopen. Doe je best voor onze club!

RSB wint Huttontoernooi.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor RSB wint Huttontoernooi.
Okt 272013
 

Op zaterdag 26 oktober werd in Leiden het jaarlijkse Huttontoernooi gehouden. De RSB had maar liefst 8 teams in de verschillende leeftijdscategorieën opgesteld. Daar waren 2 D-teams en 3 E-teams bij. Helaas bleek bij binnenkomst maar één team per categorie toegestaan te zijn. Door deze miscommunicatie konden daardoor drie teams niet meedoen. In het teambelang werd gekozen voor de sterkste teams in de D- en E-categorieën. Dat betekende, dat een vrij groot aantal denkhoofden van ons niet mee konden doen. Tobias, die in het eerste E-team stond opgesteld, kwam met het idee om zijn plaats af te staan aan denkhoofden, die niet mee konden doen. Zo konden Liqin en Djad toch ook een partij meedoen en Circe viel een keer in bij een andere onderbond en zo konden zij toch even aan het grote werk ruiken.  Mooie en sportieve geste van Tobias trouwens! Het E-team, bestaande uit Sebastiaan, Lucas, Tommy, Tobias, Liqin en Djad, won trouwens heel overtuigend! De 5 ronden tegen de andere onderbonden werden gewonnen. Lucas en Tommy scoorden 100% met 5 uit 5, Sebastiaan kwam tot 4 uit 5, Liqin 0 uit 1 en Djad 1 uit 1. De andere E-spelers konden gelukkig simultaan spelen en een snelschaakpartij spelen tegen voormalig Nederlands kampioen Jan Smeets. Deze denkhoofden waren toch maar gekomen en natuurlijk was het een teleurstelling, dat ze niet mee konden doen. Toch hoorde ik, dat ze zich vermaakt hebben. Ook deze denkhoofden verdienen voor mij een prijs! Het A-team van de RSB won zijn categorie ook en omdat het B-team vijfde werd, het C-team tweede en het D-team eveneens tweede, werd het duidelijk, dat de RSB net als vorig jaar de grote beker weer gewonnen had. De sterkste jeugd zit in onze regio en daar zijn aardig wat Klim-Oppers bij. In het C-team deden Robin, Wang en Sybe mee en in het D-team waren dat Kevin, Liam en  Ting Ting. Mooie prestatie, denkhoofden!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

 

Winston en Wesley op jeugdschaaktoernooi in Bennekom.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Winston en Wesley op jeugdschaaktoernooi in Bennekom.
Okt 222013
 

Op maandag 21 oktober deden Winston en Wesley mee aan het jeugdschaaktoernooi in Bennekom. Dit toernooi vindt jaarlijks plaats in de herfstvakantie. De deelnemers waren in groepen van 8 ingedeeld. Winston scoorde 2,5 uit 7 en werd vijfde in zijn groep. Wesley wist in zijn groep een prijs in de wacht te slepen, want met 4 uit 7 werd hij derde. Gefeliciteerd, Wesley! Ze hebben in ieder geval weer veel wedstrijdervaring opgedaan en dat is heel belangrijk.

Succes voor Lancelot!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Succes voor Lancelot!
Okt 222013
 

Op zondag 20 oktober wordt het Franse NK Rapide gehouden. Lancelot heeft er zin deze dag. Clovis is duidelijk nog moe van zijn 9 korte maar intense partijen van de dag tevoren. Hij geeft zelfs aan: “Papa, ik ben vandaag minder “motive”. Daar wist een fijne Hollandse: “dan maak je maar zin!”  echter wel raad mee.
Lancelot speelt frisjes zijn pas 4e toernooi en staat na 7 ronden met 5 punten pardoes derde in het klassement. Dat is ongehoord. Wie is dat jongetje? Hij vond het zelf overigens heel normaal (zie de foto met de 7 vingers) maar dat was het natuurlijk niet. Zijn laatste 2 partijen verliest hij logisch tegen 2 spelers uit de uiteindelijke top 5, waarbij hij Gabriel Lacatus nog heel goed tegenspel biedt. Ook psychologisch wordt de strijd tussen deze twee op het hoogste niveau gestreden. Beiden laten maar liefst 4 keer een arbiter op draven, om over het handelen van de tegenstander te klagen, daarbij druk gebarend en schuivend. Leerlingen van Fischer? Toch loopt het nooit uit de hand, en blijven zij na felle debatten het uiteindelijke oordeel van de arbiter zonder verder gejammer aanvaarden. De partij gaat bijna door de klok en er ontstaat een korte samenscholing rond hun tafel, maar het verlies van Lancelot is onafwendbaar geworden en de eerste traantjes worden weldra gelaten. Maar pas wanneer Gabriel Lacatus uit zicht is; op waardige afstand.
Door een welverdiende berg aan weerstandspunten eindigt Lancelot op de 9e plek, en dus eervol in de top 10.  Laat dat nu net de plek zijn, waar Clovis eerder dit jaar bij het Franse NK standaard schaken ook op was geëindigd. Een puik voorbeeld van broederlijke solidariteit. Erg mooi Lancelot!
Clovis speelt op zijn zondagse Rapid minder sterk dan op zijn Blitz van zaterdag, maar door de volle punten te halen uit zijn laatste 2 partijen – een waar handelsmerk – eindigt hij met 6 uit negen toch nog netjes in de top 20 (van de 76) met een performance van 1400. En hij heeft zich 18 partijen lang niet een keer door een lagere ELO laten verschalken.
Zo hebben beide broeders dit weekeinde een plek in een Franse nationale top 10 veroverd, terwijl ze volgend jaar in dezelfde categorie weer mee mogen doen. Samen delen ze nu ook top-10 plekken in alle soorten jeugdcategorieën: Standaard en Blitz voor Clovis, en Rapid voor Lancelot. Toch bijzonder. Ze vonden dat zelf wel grappig, maar hadden liever een beker mee naar huis genomen, of zelfs maar een medaille.
Een mooi toernooi, hoewel aan beide toernooien deelnemen alleen is weggelegd voor echte topsporters (18 holes is daarmee vergeleken een eitje).
Het toernooi is ook ideaal voor Nederlandse of Belgische kinderen om volgend jaar voor over te komen. Niet te lang, eenvoudig te treinen, en mama kan dan lustig shoppen op de Champs Elysees.
En de jongens vinden het prachtig, dat spel, die competitie, en die tegenstanders die na enkele toernooien je vriendjes worden.
Het volgende toernooi voor Lancelot, in november, is de departementale plaatsingsronde voor de Regionale Ile de France kampioenschappen van maart 2014. Het is ook de eerste horde op weg naar de Franse nationale jeugdkampioenschappen in Montbeliard in mei 2014. Als Lancelot zo goed speelt als deze zondag, dan is die eerste horde “twee vingers in de neus”.                                                                                                                                                                                                  

Pathena: De finalepoules zijn begonnen.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Pathena: De finalepoules zijn begonnen.
Okt 202013
 

Op zaterdag 19 oktober werd de laatste reguliere ronde in zowel de ochtend- als in de middaggroep van het Pathena-toernooi gespeeld.  In deze laatste ronde werd beslist wie in de finalepoule A zou komen en wie in finalegroep B. In de ochtendgroep was Sebastiaan al winnaar, want hij was niet meer in te halen. In die laatste ronde verloor hij van Pascalle Monteny. Hij maakte wel gebruik van het recht om in de middaggroep finalepoule B te gaan spelen. Lucas en Tommy plaatsten zich mooi voor de ochtendgroep finalepoule A. De eerste ronde van deze poule werd aansluitend op de laatste reguliere ronde gespeeld. Lucas won daarin overtuigend van Sam van Dongen en Tommy speelde remise tegen Ivan Kroetkov. In de laatste reguliere ronde van de middaggroep won Wang van Ting Ting, al moest hij er best hard voor werken! Liam won van Arne Pols en Kevin speelde remise tegen Bart Dubbeldam.  Liam, Wang en Kevin plaatsten zich voor de finalepoule A en doen dus mee in de strijd om het kampioenschap van Pathena 2013. Alexander, Ting Ting en Sebastiaan spelen in finalepoule B. Ook hier werd de eerste ronde van deze finalepoules aansluitend op de laatste reguliere ronde gespeeld. Kevin en Liam begonnen voortvarend door overwinningen op Ricky Schaap en Bart Dubbeldam. Vooral de overwinning van Kevin op Ricky was bijzonder fraai! Wang kon niet van Arne Pols winnen: remise. In finalepoule B verloor Ting Ting van Wiggert Pols en won Alexander de broederstrijd tegen Sebastiaan. Op zaterdag 2 november gaan de finalepoules verder. Voor uitslagen, standen en partijen kijk op www.pathena.nl                                                                                               

Prachtig resultaat van Clovis!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Prachtig resultaat van Clovis!
Okt 202013
 

Op  zaterdag 19 oktober was het Franse NK Blitz voor de jeugd in Parijs. Clovis, ons “buitenlid”,  deed mee in de categorie tot 10 jaar. Bij Blitz hebben beide spelers maar 5 minuten voor de gehele partij, en daarenboven 2 seconden per zet. Het Formule 1 van het schaken.
Clovis is pas acht, dus ga je er heen voor je plezier en om ervaring op te doen. In het sterke veld zaten diverse spelers, die al aan Europese kampioenschappen hebben meegedaan, en het gros was 9 jaar oud. Vanmiddag bij de inschrijving volgde nog een verrassing: Theo Ciccoli was ook op komen draven, en die is 4e van de Wereld. En dat is natuurlijk nogal wat. Vanuit Moscou hadden de Russen ook een van hun beste jeugdspelers uitgezonden. Helaas geen Nederlandse afvaardiging (nu ja, behalve Clovis dan voor de helft).
Clovis moest dan ook grinniken, toen bij de indeling van de openingspartij bleek dat hij door de computerloting was toebedeeld aan… Theo! Die kende hij van de krant! En omdat Theo de hoogste rating heeft , speelden de jongens natuurlijk op bord 1  (zie foto). En spelen  op bord 1 op een NK is en blijft heel stoer.
En Clovis speelde een geweldige openingswedstrijd, en tot zet 30 was de positie min of meer gelijk. En Theo had nog maar 1m 30 op de klok, en was tot behoorlijk nadenken gedwongen. Maar: Clovis had zelf nog maar 19 seconden op de klok, schrok daar plotseling van en in de haast die daarop volgde maakte Theo de partij toch nog kordaat af. Maar dat Clovis scherp was en er zin in had, was wel meteen duidelijk.
In zijn overige 8 partijen speelde Clovis bij vlagen vreselijk goed, en wist zo diverse regionale toppers te verslaan. Hij verloor na de openingskraker maar 2 partijen en eindigt met 6 punten 7e in het eindklassement(!), 3e van de regio Ile de France en 1e Fransman (niet-rus) van zijn geboortejaar. Een prachtig resultaat voor de als 33e geplaatste speler. Ook is hij een partij tegen een wereldtopper rijker.

Een tweede top 10 plek bij een Frans NK binnen 6 maanden en ditmaal in een categorie waarin hij tot de jongsten behoort. Daar zijn wij best trots op!
Morgen, zondag 20 oktober,  verder met het NK Rapide. 12 minuten plus 5 seconden per zet. Er mag dus iets langer worden nagedacht. Lancelot doet morgen ook mee, in de categorie tot 8 jaar.
Maar deze zaterdag zit alvast in de tas.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

 

Succes op Leidse Grand Prix.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Succes op Leidse Grand Prix.
Okt 202013
 

Op zaterdag 19 oktober bezochten 8 Klim-Oppers het Grand Prix-toernooi van de Leidse Schaakbond in Leiden. Het werd een succesvol toernooi voor onze denkhoofden. Maar liefst 6 van de 8 Klim-Oppers vielen in de prijzen. We beginnen bij Melle, die zijn allereerste toernooi speelde en  groep 14 met 7 uit 7 (!) overtuigend won. Een mooi begin van een schaakcarriere, toch? Ook Daniel (5 uit 7 in groep 2), Meri (4 uit 7 in groep 3) en Marek (6 uit 7 in groep 4) wisten hun groep te winnen.  Daarbij veroverden Jarno (4 uit 7 in groep 5) en Dominggus (4,5 uit 7 in groep 6) ook nog eens de derde prijs. Circe speelde ook niet slecht, maar verloor een paar keer door de tijd. Nathan (4 uit 7 in groep11) viel net buiten de prijzen, maar hij komt er ook aan! Denkhoofden, gefeliciteerd!                                                                      

Veel Klim-Oppers naar Huttontoernooi.

 Mededelingen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Veel Klim-Oppers naar Huttontoernooi.
Okt 192013
 

Op zaterdag 26 oktober a.s. wordt  in Leiden het jaarlijkse Huttontoernooi  gehouden. Het is een wedstrijd tussen de verschillende onderbonden. Vorig jaar wist de Rotterdamse Schaakbond dit toernooi te winnen. Er valt  dus wat te verdedigen. In de teams van de verschillende leeftijdscategorieen van de RSB zitten aardig wat Klim -Oppers. Zo zullen Robin, Wang, Kevin, Liam, Alexander, Sebastiaan, Ting Ting, Lucas, Tommy, Tobias, Sybe,  Circe,  Liqin en Kimmily aanwezig zijn. De opstellingen van de teams volgen zo spoedig mogelijk.

Ron de Jong Groene Hart Cup (vervolg)

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Ron de Jong Groene Hart Cup (vervolg)
Okt 132013
 

In ons vorige verslag berichtten we al over de prima prestaties van Klim-Op 1, 2 en 6. Deze drie teams wonnen hun poule! Dat betekent, dat Klim-Op 1 en Klim-Op 2 de volgende keer in poule 1 uitkomen. Ook Klim-Op 6 is gepromoveerd en speelt de volgende keer in poule 3. De andere drie teams werden tweede in hun poule. Klim-Op 3 sprokkelde 6 punten bij elkaar en werd tweede in poule 2B.  Quintin kwam nog niet tot scoren, maar Liqin, Daniel en Marek kwamen alle drie tot 2 uit 3.  Klim-Op 4 werd tweede in poule 3A met 6 punten. Meri en Jarno scoorden 2 uit 3 en Fenna en Kimmily  beiden 1 uit 3. In poule 4A  schaakte Klim-Op 5 met Winston, Wesley, Hein en Nathan. Winston en Wesley wisten twee van hun drie partijen te winnen, Hein scoorde 0,5 uit 3 en Nathan smaakte één keer het zoet van de overwinning. Met 5,5 punt werden zij tweede.  Al met al een goed begin van onze 6 teams en kunnen we onze denkhoofden feliciteren met hun prestaties en hun volle inzet! Op vrijdagavond 8 november gaan we verder met deze competitie.