Huiswerk deel 1 – Valkuilen in de Spaanse opening.

 Mededelingen, Openingstrategieën van meester Martin, Partijen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Huiswerk deel 1 – Valkuilen in de Spaanse opening.
Jan 312013
 

Voor degenen, die de eerste les van meester Martin hebben bijgewoond en voor degenen, die daar niet bij waren, hieronder het opgegeven huiswerk. Probeer de stellingen op te lossen. Als je op de link hieronder klikt, wordt hij geopend. Succes!

Huiswerk deel 1 _ Valkuilen in de Spaanse opening

Tweede analyse van Spaanse opening.

 Mededelingen, Openingstrategieën van meester Martin, Partijen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Tweede analyse van Spaanse opening.
Jan 302013
 

Na de partij van Joost Jan tegen Kevin nu de Spaanse partij van Alexander tegen Vincent. Ook nu heeft Martin het commentaar verzorgd. Veel succes met het naspelen.

Indeling clubcompetitie op dinsdagavond 29 januari.

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor Indeling clubcompetitie op dinsdagavond 29 januari.
Jan 282013
 

Op dinsdagavond 29 januari wordt de 8e ronde in de clubcompetitie gespeeld. De indeling is als volgt:

Alexander – Circe                1 – 0

Tommy – Rohit

Ting Ting – Mahmut            1 – 0

Jildert – Lucas                     0 – 1

Sebastiaan – Cedric

Li Qin – Rohan

Meri – Matijn

Jan 282013
 

Op vrijdagavond 25 januari gaf Martin Martens, de vader van Vincent, een schaakles over het Spaans. Eerst werden de basisprincipes van deze opening uitgelegd en daarna speelden de aanwezige denkhoofden een partij met deze Spaanse opening.  Hieronder volgt zo’n Spaanse partij tussen Joost Jan en Kevin. Het commentaar is van Martin. In de toekomst gaat hij meer van zulke lessen geven, steeds op een vrijdagavond. We zullen vantevoren aangeven, wanneer het plaats vindt en welke opening aan bod komt. De groep bestaat in principe uit: Joost Jan, Wang, Vincent, Lola, Alexander, Sebastiaan, Kevin en Ting Ting.

KLIM-OPSUCCESSEN OP PJK.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor KLIM-OPSUCCESSEN OP PJK.
Jan 272013
 

Zaterdag 26 januari werden de persoonlijke jeugdschaakkampioenschappen van de RSB voortgezet. De B-categorie kwam in actie voor de 3e en 4e ronde. Jildert wist deze beide ronden knap te winnen en kwam daarmee op 2,5 uit 4. Op zaterdag 2 februari speelt de B-categorie zijn laatste ronden. De C- en D-categorie werkten hun tweede en tevens laatste speeldag af.  Lola was in de C-categorie als enige meisje al meisjeskampioene, maar tussen het jongensgeweld haalde ze wel mooi 4,5 punt uit 7 partijen. Kevin begon deze laatste speeldag met 4 uit 4, maar hij verloor van Wang. Daardoor kwamen ze beiden op 4 uit 5. Ook de volgende ronden wisten Kevin en Wang te winnen, zodat zij met 6 uit 7 op de eerste plaats stonden. Barragepartijen moesten uitmaken, wie de beker van de eerste plaats zou krijgen. Na 7 barragepartijen (!) en 3 uur spelen werd Kevin winnaar.  Kevin heeft te kennen gegeven niet naar het NK-C te gaan, Wang gaat daar wel heen. Kevin was als open Nederlands D-kampioen al geplaatst voor het NK-D. Mooie prestatie van Kevin om als D-speler de C-categorie te winnen! In de D-categorie was Liam alleenheerser. Met 9 uit 9 werd hij kampioen, een prachtige prestatie. Het gevecht achter Liam om de resterende drie NK-plaatsen was spannend. Uiteindelijk wisten Sebastiaan en Alexander beslag te leggen op de tweede en derde plaats. Heel knap van deze twee denkhoofden, want nu mogen ze later dit seizoen naar het NK in Rijswijk. Jorik werd vierde en verdiende dus ook een NK-ticket. Bij de meisjes kon Ting Ting zich dit keer niet plaatsen. Net als Meri kwam ze uit op 5 uit 9. Een mooie prestatie van Meri trouwens. Sybe, Tommy, Cedric en Matijn vielen niet in de prijzen, maar verkochten hun huid duur en wisten aardig wat punten bij elkaar te spelen. Op deze dag kwamen ook de jongste denkhoofden in actie. In de F-categorie (geboortejaar 2004) was Lucas ongenaakbaar. Met 7 uit 7 wist hij de eerste plaats te veroveren. Li Qin werd heel knap tweede met 6 uit 7; hij verloor alleen van Lucas. Circe werd hier als enige meisje meisjeskampioene. Lucas, Li Qin en Circe mogen hierdoor naar het NK. In de G-categorie schaakte ons buitenlid Clovis, die voor dit evenement speciaal uit Parijs was gekomen. Clovis was niet helemaal fit en was al acht dagen ziek. Hij wilde echter toch meedoen. Natuurlijk ging het niet echt soepel, maar toch werd hij met 5 uit 7 mooi derde en plaatste ook hij zich voor het NK! In de H-categorie sloeg ons jongste denkhoofd, Kimmily, hard toe. Zij was als enige meisje niet alleen meisjeskampioene, maar ze eindigde ook nog eens boven alle jongens! Ook zij mag later dit seizoen naar Roosendaal voor het NK aldaar. Zo haalde de Klim-Op aardig wat NK-tickets binnen! Lola, Kevin, Wang, Liam, Sebastiaan, Alexander, Lucas, Li Qin, Circe, Clovis en Kimmily kunnen zich alvast gaan voorbereiden op de NK’s later dit jaar. Gefeliciteerd, denkhoofden! Foto’s kun je in de “Fotogalerij” op deze site  bekijken.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

 


 

De stand in de clubcompetitie in onderstaande tabel.

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor De stand in de clubcompetitie in onderstaande tabel.
Jan 222013
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
1. Jildert X 1 1 1 1 1  0 1 1 0,5 0
2. Sebastiaan 0 X 0 1 1 0 1 1 0
3. LiQin 0 1 X 0 1 0 1 1 1
4. Meri 0 0 X 0 1 1 0 0.5
5. Matijn 0 1 X 1 1 0 0 1 1
6. Rohan 0 0 X 0 0 0 0 0
7. Cedric 0 0 0 1 X 1 1 1 1 0 0 0
8. Lucas 1 1 1 1 1 0 X 1 1 1 0 0
9. Mahmut 0 1 0 0 X 1 1 0 0
10. Rohit 0 0 0 1 1 0 0 X 0
11. Circe 0 0 0 0 0 0 0 X 0 0 0
12. Tommy 0,5 0 1 1 0 1 1 X 0
13. Ting Ting 1 0 0,5 0 1 1 1 1 1 1 X 0
14. Alexander 1 1 1 1 1  1 1 X

Indeling PJK a.s. zaterdag 26 januari.

 Mededelingen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Indeling PJK a.s. zaterdag 26 januari.
Jan 222013
 

Zaterdag 26 januari wordt de PJK in de Hugo de Grootschool voortgezet. De indeling is bekend. In de B-categorie treft Jildert Matthias van den Dool. De spannende C-categorie krijgt de volgende spannende partijen: Kevin – Ricky Schaap, Wang – Joost Jan en Lola – Bart Dubbeldam. Ook in de D-categorie is het erg spannend. De beide koplopers, Liam en Jorik, treffen elkaar. Verder staan er veel Klim-Opduels op het programma: Sybe – Sebastiaan, Cedric – Alexander en  Matijn – Tommy, maar ook Djad – Ting Ting en Meri – Ilse van der Klis.  De ronde begint klokslag 10 uur. Wees op tijd en veel succes natuurlijk!

Goede prestaties van Klim-Oppers op Haagse Grand Prix.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Goede prestaties van Klim-Oppers op Haagse Grand Prix.
Jan 212013
 

Van Jildert ontvingen we het volgende verslag van de Haagse Grand Prix op zondag 20 januari. Bedankt Jildert!

Op 20 januari is de Klim-Op met 5 leden naar de Grand Prix van de HSB in Delft gegaan, waar er vier prijzen werden gewonnen! Hieronder per Klim-Opper een kort verslagje van deze dag:

Adam
Adam was ingedeeld in groep 8, en hoopte op een prijs. In de eerste drie ronden haalde hij 5 punten, waarna hij de vierde ronde helemaal verloor. In de laatste ronde won hij een partij, en was toen zeker van de tweede plek, tevens het hoogst haalbare. In de allerlaatste partij had hij kunnen winnen, maar hij gaf een paar stukken weg, en uiteindelijk had hij niet door dat als de tegenstander alleen een paard heeft, en jij niks, het remise is. Hij gaf op… Maar dat doet er niet toe, Adam is tweede geworden!
Ting-Ting
Ting-Ting was ingedeeld in groep 3. Zij speelde, naar mijn mening, in een te lage groep, en werd ook met acht uit tien, (een verliespunt in ronde 1 en een in ronde 4,) eerste in deze groep.
LiQin
LiQin speelde een groep lager dan zijn zus Ting-Ting, in groep 4 dus. Hij had het aan het begin van de dag nog niet te pakken, maar kwam langzaamaan op gang, en eindigde nog met zes en een halve punt. Met deze score werd hij gedeeld tweede, maar door een negatief uitpakkende loting kreeg hij de derde prijs in deze groep.
Cedric
Cedric speelde weer wat hoger dan de eerder genoemden in dit verslag, in groep 2. Het leek heel even een pittige dag te worden, maar Cedric domineerde vandaag. Hij won, hij won, hij won, en hij won weer! De laatste partij speelde hij wat afgezwakt, maar hij was al eerste, verloor deze laatste partij, en kreeg alsnog de eerste prijs met vier uit vijf. (Cedric zijn zus, Amaya, is geen Klim-Op lid, maar deed wel mee vandaag, in groep 12, en won met zeven uit tien, na een loting, de eerste prijs)
Jildert
Ik zou het vandaag het zwaarst van allemaal krijgen, want ik was zo hoog mogelijk, in de hoogste groep, ingedeeld, in groep -1. Na een spel vol blunders tegen Jason won ik twee partijen, maar de laatste twee partijen, tegen Max Kanbier en Thomas de Ruiter, speelde hij toch tegen sterkere tegenstanders een goede partij, maar verloor in het eindspel. Ik werd vierde in deze groep.
Door: Jildert Denneman

Begin van de persoonlijke jeugdschaakkampioenschappen van de RSB.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Begin van de persoonlijke jeugdschaakkampioenschappen van de RSB.
Jan 202013
 

Op zaterdag 19 januari begonnen in de Hugo de Grootschool  in Rotterdam de persoonlijke jeugdschaakkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond. In de B-categorie doet Jildert mee en hij kwam op deze eerste speeldag tot 0,5 uit 2.  In de C-categorie schaken Lola, Kevin, Wang en Joost Jan.  Joost Jan kwam tot 3 uit 4, waarbij een overwinning tegen Ricky Schaap en een nederlaag tegen Bart Dubbeldam. Kevin, die al geplaatst is voor het NK in de D-categorie en vrijwillig een categorie hoger speelt, begon met 3 uit 3 en in de laatste ronde van deze eerste dag won hij ook nog van Bart Dubbeldam en hij heeft dus 4 uit 4! Een perfecte score van Kevin dus! Lola heeft 2,5  uit 4 en Wang 3 uit 4. Lola is als enige meisje in de C-categorie al meisjeskampioene, maar kan tussen de jongens nog wel wat puntjes bij elkaar spelen. In de D-categorie hebben we aardig wat denkhoofden zitten. Ting Ting en Meri doen daar tussen de jongens mee in de strijd om twee NK-plaatsen voor de meisjes.  Na 4 ronden hebben ze beiden 2 uit 4 en doen nog mee voor de ereplaatsen. Bij de jongens, die om 4 NK-plaatsen strijden, zijn Jorik en Liam nog ongeslagen (4 uit 4). Alexander,  Sebastiaan, Sybe en Cedric  doen het met 3 uit 4 ook goed.  Tommy heeft 2,5  uit 4 en Matijn heeft 2 uit 4 en zijn ook nog niet kansloos. Komende zaterdag moeten er nog 5 ronden worden afgewerkt en is er nog van alles mogelijk!  Zaterdag a.s. wordt er om klokslag 10 uur begonnen. De F- G- en H-categorie gaan ‘s middags aan de slag en ook daar zijn aardig wat Klim-Oppers van de partij! Veel succes, denkhoofden! Bij de “Fotogalerij” staan foto’s van deze eerste speeldag.