Dec 302011
 

Beste denkhoofden, ouders en verzorgers,

Ik heb op woensdagavond 28 december, ademloos naar de documentaire gekeken, die op Nederland 2 werd uitgezonden. Een prachtige Engelse documentaire, genaamd “Bobby Fischer tegen de rest van de wereld”. Ik zou deze documentaire van mijn schaakidool uit de jaren 60 en 70 graag willen terugzien, het liefst via een dvd. Ik heb geen video recorder en kon deze uitzending niet opnemen. Is er iemand, die de tv-uitzending heeft opgenomen en mij van een schijfje met de documentaire kan voorzien? Uiteraard tegen betaling.

Bedankt,
meester Jan.

Dec 302011
 

Op woensdag 28 december waren er maar liefst 19 Klim-Oppers aanwezig op het Open Capels Jeugdschaakkampioenschap (OCJK). Er waren vier categorieën en onze denkhoofden deden het in de vier categorieën goed. In de jongste categorie (t/m 9 jaar) was Lucas goed op dreef. Uiteindelijk eindigde hij samen met Liam Vrolijk op 9,5 uit 11. Ze hadden ook nog evenveel weerstandspunten, maar Liam had alleen iets meer Sonnenborg-Bergerpunten en werd daarmee eerste.  Een prachtige prestatie van Lucas. Gefeliciteerd,hoor!  Sebastiaan deed het met 7 uit 11 ook goed. Cedric scoorde 6,5 uit 11, LiQin en Matijn kwamen tot 6 uit 11. Onze dames scoorden als volgt: Circe 5 uit 11 en Fenna 4 uit 11. Edwin kon ook weer aan het toernooischaak wennen: 0,5 uit 11.

In de C-categorie zat Sybe met 6 uit 9 in de subtop en haalde Ting Ting 5 uit 9. Daniel scoorde in deze groep 3 uit 9. De B-groep was spannend met Joost Jan en Kevin in de topposities! Joost Jan werd met 8 uit 9 eerste en Kevin achter Marijn den Hartog derde met 7,5 uit 9. Quintin zat heel netjes met 6 uit 9 in de subtop en Alexander scoorde 50%: 4,5 uit 9.  Robin, Wang, Jildert en Soma deden mee in de A-groep (t/m 18 jaar). Wang deed hier mee, omdat de A-groep een oneven aantal deelnemers had, want eigenlijk zou Wang in de B-groep meedraaien. Hij kwam toch mooi tot 3,5 uit 7, al vond hij zelf, dat er meer in zat! Jildert en Soma kwamen uit op 3 uit 7 en Robin eindigde samen met Maarten van Harten met 5,5 uit 7 op de eerste plaats. Maarten had iets meer Sonnenborg Berger punten en werd daarmee eerste.

Het was een succesvol OCJK voor de Klim-Op en weer een goede ervaring voor onze denkhoofden en bovendien een goede training voor de Persoonlijke Jeugdschaakkampioenschappen, die in januari en februari op het programma staan.

Dec 272011
 
Beste denkhoofden,
hieronder een overzicht van aanstaande toernooien:
zaterdag 14 januari Grand Prix Leidse Schaakbond in Leiden
zaterdag 21 januari Grand Prix Haagse Schaakbond in Naaldwijk
vrijdag 3 februari Speelronde Groene Hart Cup
zaterdag 4 februari Grand Prix Leidse Schaakbond in Voorschoten
zaterdag 18 februari Grand Prix Haagse Schaakbond in De Lier
zaterdag 3 maart Jeugdclubcompetitie Rotterdamse Schaakbond in de C- en D-categorie in Gouda
zaterdag 10 maart Schoolschaakfestival in het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam
vrijdag 16 maart Speelronde Groene Hart Cup
zaterdag 24 maart Alblasserwaardtoernooi in Sliedrecht en Grand Prix Haagse Schaakbond in Den Haag
zaterdag 24 maart Grand Prix Haagse Schaakbond in Den Haag
zaterdag 31 maart Jeugdclubcompetitie Rotterdamse Schaakbond in de C- en E-categorie in Gouda
vrijdag 13 april Speelronde Groene Hart Cup
zaterdag 14 april J. de Kluyvertoernooi in Spijkenisse
vrijdag 11 mei Speelronde Groene Hart Cup
zondag 13 mei Grand Prix Haagse Schaakbond in Delft
zaterdag 23 juni Grand Prix Leidse Schaakbond in Alphen a/d Rijn
Dec 212011
 

Dit is een partij voor het wereldkampioenschap in 1972, gespeeld in Reykjavik tussen Bobby Fischer (voor velen de grootste schaker, die ooit geleefd heeft, zeker voor mij!) en Boris Spassky. Een mooie aanval van Fischer is te zien. Dit was één van zijn overwinningen, die uiteindelijk leidden naar zijn wereldkampioenschap.

Dec 212011
 
Dec 202011
 
Dec 202011