Het potluck-diner.

 Toernooien (aankondiging)  Reacties staat uit voor Het potluck-diner.
Feb 022019
 

IMG_7653Op vrijdagavond 1 februari hielden we weer ons potluck-diner. Net als begin vorig jaar was het weer een gezellige avond. Er waren 21 denkhoofden met hun ouders aanwezig. Elke familie had eten of drinken bij zich. Alles werd als een lopend buffet uitgestald, zodat ieder wat kon pakken. Er was genoeg te eten en te drinken. De 21 denkhoofden speelden 5 ronden doorgeefschaak of beter gezegd de Engelse versie er op: bughouse. Hein was alleen, maar Rik, de vader van Manixia en Rawi, was bereid om met hem mee te doen. De bedenktijd was 10 minuten p.p.p.p. Het werd weer een ontspannen toernooi, waar vooral het plezier voorop stond. Vorig jaar waren Dylan en Cedric de winnaars, maar dit jaar waren dat Dana en Alan. Zij hadden een bordpunt voorsprong op de titelverdedigers. Dana wist haar 5 partijen allemaal te winnen. Alan en Dana mogen de wisselbeker een jaar lang in bezit houden.
Ondertussen konden de ouders wat met elkaar kletsen en kennis maken. Er waren ouders van de dinsdagavond en ouders van de donderdagavond en dus kende niet iedereen elkaar.
Na de uitreiking van de wisselbeker werd rond 9 uur de avond afgesloten. Mede namens Bep: Iedereen ontzettend bedankt voor het eten en drinken, dat werd meegebracht en voor de gezelligheid natuurlijk! Ook de ouders bedankt, die voor en na het potluck-diner geholpen hebben om de tafels, stoelen en schaakmateriaal klaar te zetten en weer op te ruimen. Sem bedankt voor de indeling op de laptop!
Volgend jaar organiseren we weer zo’n avond! IMG_7651

IMG_7652

IMG_7655

IMG_7656

IMG_7657

IMG_7658

IMG_7659

IMG_7660

IMG_7661

IMG_7662

IMG_7663

IMG_7667

IMG_7669

IMG_7671

IMG_7673

Kathleen wint Open Jeugdtoernooi van Krimpen a/d IJssel.

 Toernooien (aankondiging)  Reacties staat uit voor Kathleen wint Open Jeugdtoernooi van Krimpen a/d IJssel.
Okt 212018
 

IMG_7318Op zaterdag 20 oktober werd het Open Kampioenschap van Krimpen a/d IJssel gehouden in De Pannenkoe. Er was een seniorenkampioenschap en een jeugdkampioenschap. Er waren ook Klim-Oppers aanwezig natuurlijk. Bij de senioren deed Elnathan mee en onze oud-leden Sebastiaan en Dominggus. Verder deed Rik, vader van Rawi en Manixia mee. In de invitatiegroep deed Robin mee. Bij de jeugd deden Janice, Jordan, Jasper, Kathleen, Albert en Manixia mee. Er werd gespeeld met een aparte formule. Eerst 5 partijen rapidschaak met een bedenktijd van 15 min. p.p.p.p. + 5 sec. per zet en daarna 5 partijen snelschaken met 3 min. p.p.p.p. + 2 sec. per zet. Kathleen kon daar goed mee omgaan, misschien wel tot haar eigen verbazing. Ze scoorde 9 uit 10 en dan te bedenken, dat ze de eerste ronde te laat aanwezig was. Zo werd ze toch kampioene. Gefeliciteerd, Kathleen!
Jasper, Janice, Manixia en Jordan scoorden 5 uit 10 en Albert 4 uit 10. Rik kwam bij de senioren tot 4 uit 10. De Pannenkoe was een leuke locatie, waar de pannenkoeken ook lekker smaken!

.IMG_7322

Klim-Oppers op Prinsenstad toernooi.

 Toernooien (aankondiging)  Reacties staat uit voor Klim-Oppers op Prinsenstad toernooi.
Mrt 302016
 

25514816514_040721dcde_o (1)In het Paasweekend werd in Delft het traditionele Prinsenstad toernooi gehouden. Er waren aardig wat Klim-Oppers aanwezig. Zo speelden Kevin, Alexander en Wiggert in de sterke A-groep, die gewonnen werd door Dimitri Reinderman. Kevin kwam tot 3 uit 6, Alexander scoorde 2 uit 6 en Wiggert 1,5 uit 6. Liam deed het met 3,5 uit 6 ook goed. Lucas en Sebastiaan schaakten mee in de B-groep. Lucas eindigde op 3 uit 6 en Sebastiaan op 2 uit 6. In de D-groep speelden mee: Ting Ting (4 uit 6), Dominggus (4 uit 6), Meri (3,5 uit 6), Tommy (3 uit 6) en Circe (2,5 uit 6). Allen deden in een behoorlijk sterk veld weer veel wedstrijdervaring op en een aantal heeft ook weer ratingpunten gewonnen. Tu, bedankt voor de foto’s! 26027053782_09f5d487dc_o26027055482_2ee306afa5_o26119563525_8f62fe7203_o25516949093_3fff9cb026_o

“Pawn Sacrifice”, een film over het leven van Bobby Fischer.

 Toernooien (aankondiging)  Reacties staat uit voor “Pawn Sacrifice”, een film over het leven van Bobby Fischer.
Dec 062015
 

Pawn Sacrifice imagesZaterdag 5 december heb ik de film “Pawn Sacrifice” bezocht in Lantaren/Het Venster. De film gaat over het dramatische leven van de in mijn ogen grootste schaker aller tijden: Bobby Fischer. Op mijn zestiende ben ik gaan schaken door dit grote schaakfenomeen. Bobby groeit op in een arm gezin, samen met zijn moeder en zus. Zijn vader heeft hij nooit gekend. Zijn instabiele jeugd leidt later tot grote psychische problemen. Schaken is voor hem al gauw een grote passie, waar hij de hele dag, zelfs in bed, mee bezig is. Hij droomt van de wereldtitel en wil hoe dan ook de Russen verslaan. In 1972 in Reykjavik is het dan zover. De “Match van de Eeuw” tussen Boris Spassky en Bobby Fischer tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Het wordt niet alleen een historische wedstrijd, maar ook een prestigestrijd tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Fischer moet het opnemen tegen de Russen, die de wereldtitel steeds in bezit hadden. Na veel geharrewar wordt de match gespeeld, waarbij zelfs de president van Amerika en de minister van buitenlandse Zaken Henry Kissinger een rol speelden. Na een slecht begin weet Bobby de titel te pakken. Vooral de zesde partij is een meesterwerk van Fischer, waarbij Spassky na afloop ging staan om te applaudisseren voor zijn tegenstander. Een groot sportief gebaar van een groot schaker, die Spassky natuurlijk was. Na het behalen van het wereldkampioenschap zijn de psychische problemen van Fischer steeds groter geworden en hebben we niet veel meer van zijn schaakcapaciteiten kunnen genieten. Zijn schaakstijl is glashelder met een ongelooflijk schaaktechnisch inzicht en bovendien met een wil om tot het uiterste te gaan om te winnen. In 2008 overleed Fischer in Reykjavik op 64-jarige leeftijd. Pawn Sacrifice 2 pawn-sacrifice-df_01541_r_rgb1
In de bioscoop ontmoette ik Kathleen Wiegmann van Spijkenisse met haar vader, die ook naar de film kwamen. Al waren er fragmenten bij, die moeilijk voor Kathleen waren, ze heeft er best van genoten. Ik vond de film aangrijpend en interessant. Het geeft de geestestoestand van Bobby Fischer goed weer. Hij speelt niet alleen tegen zijn tegenstander, maar ook tegen zichzelf. Zijn paranoia en zijn fantasieën over succes en macht komen goed naar voren. De acteur, Tobey Maguire, die Fischer speelt in de film, doet dat op een zeer overtuigende manier. Voor mensen, die interesse hebben in de film, hij draait momenteel in “Lantaren/Het Venster” (kop van Zuid) en “Cinerama” aan de Westblaak.
Hieronder de prachtige 6e partij, door kenners beschouwd als een meesterwerk van Fischer. Het commentaar is Engels, maar dat mag geen bezwaar zijn. Speel maar eens na!

NK A, B en C op 26 april a.s. van start in het Topsportcentrum met diverse side-events.

 Nieuws, Toernooien (aankondiging), Voorpagina  Reacties staat uit voor NK A, B en C op 26 april a.s. van start in het Topsportcentrum met diverse side-events.
Apr 212014
 
|

Op zaterdag 26 april a.s. gaat in het Topsportcentrum (naast de Kuip) het NK A, B en C van start.  De stichting Pathena organiseert dit nationale kampioenschap in samenwerking met de KNSB. Het NK  zal duren t/m zondag 4 mei. Dan weten we wie de kampioenen in de verschillende categorieën zijn. Er zijn natuurlijk ook een aantal Klim-Oppers aanwezig in deze titelstrijd. Lola, Wang en Robin doen mee bij de jeugd B, Kevin en Alexander  bij de jeugd C en Ting Ting bij de meisjes C. Ze zullen natuurlijk veel tegenstand krijgen van de andere nationale toppers. We wensen ze in ieder geval veel succes toe op dit NK!  Er zullen tijdens dit NK ook wat nevenactiviteiten (zgn. side-events) plaats vinden. Zo is er op zondag 27 april een internetwedstrijd tussen jeugdspelers uit verschillende grote Europese steden en een schaakcursus voor volwassenen en kinderen. Voor deze cursussen, die gratis zijn, kun je je opgeven bij mij:  jansijbesma1950@gmail.com  Op maandag 28 april is er een scholenwedstrijd tussen sterke Zuid-Hollandse basisschoolteams. Basisscholieren van de groepen 3, 4 en 5 (6 t/m 9 jaar) kunnen op dinsdagochtend 29 april meedoen aan een schaaktoernooi. En wat veel kinderen ook leuk vinden: Op woensdagochtend 30 april is er een Doorgeefschaaktoernooi voor leerlingen van alle groepen van de basisschool. Genoeg mogelijkheden dus om tijdens de meivakantie mee te doen aan schaakactiviteiten in het Topsportcentrum. En wat ook niet onbelangrijk is: Deelname aan deze evenementen is gratis. Dus geef je op voor deze side-events. Dat kun je bij mij doen:  jansijbesma1950@gmail.com  Op zaterdag 3 mei vindt het officiële Doorgeefschaakkampioenschap van de RSB plaats, eveneens in het Topsportcentrum. Over dat laatste evenement kun je meer lezen op de RSB-site en je kunt je daarvoor opgeven bij:  theo@heukels.demon.nl Dit toernooi kost 10 euro per team en staat open voor jeugdspelers vanaf 1994 en later. Nogmaals: Klim-Oppers, geef je op voor deze schaakevenementen!  Via deze link kun je alles nog eens nalezen: Pathena NK Schaken voor jeugd t m 20 jaar

 

Jan 162014
 

Jullie hadden de partijen van de eerste les over het Damegambiet nog te goed. Ze staan hieronder met het commentaar van meester Martin. Doe er je voordeel mee en speel de partijen eens zorgvuldig na. Erg leerzaam!

Persoonlijke Jeugdschaakkampioenschappen van de RSB.

 Nieuws, Toernooien (aankondiging), Voorpagina  Reacties staat uit voor Persoonlijke Jeugdschaakkampioenschappen van de RSB.
Dec 262013
 

Binnenkort gaan in het Libanon Lyceum in Rotterdam de Persoonlijke Jeugdschaakkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond weer van start. De kampioenschappen vinden plaats op  zaterdag 11 januari, 18 januari en 25 januari. Er wordt gestreden in verschillende leeftijdscategorieën. Op 11 en 18 januari zijn de categorieën A, B, C en D aan de beurt. Op 18 januari betreden de jongsten van  F, G en H in de middag de schaakarena.  Op zaterdag 25 januari spelen A en B hun laatste ronden en strijden in de middag de E-tjes om het kampioenschap. Er hebben  al zo’n 20 Klim-Oppers zich aangemeld bij mij en ze staan al op de deelnemerslijst in de verschillende categorieën.  De PJK is tevens een kwalificatietoernooi voor de Nederlandse Kampioenschappen. De besten in elke categorie plaatsen zich voor de NK. Buiten dat is het altijd spannend om je krachten te meten met je leeftijdsgenoten! Het is een uitdaging om je te laten kronen tot de beste in deze regio in jouw leeftijdscategorie. De denkhoofden, die zich nog niet bij mij aangemeld hebben, kunnen dat nog doen. Wil je meer over de PJK weten, dan kijk je op deze link: http://www.r-s-b.nl/jeugd/pjk2014/  Daar staat ook een deelnemerslijst bij. Dus Klim-Oppers, meld je aan voor de PJK!

Een schaakbord met schaakstukken van cake.

 Toernooien (aankondiging)  Reacties staat uit voor Een schaakbord met schaakstukken van cake.
Dec 052013
 

Afgelopen dinsdagavond 3 december trakteerde Luuk na afloop van de schaakavond de andere denkhoofden op cake. Dit gebeurde ter ere van zijn verjaardag. Het was een mooie traktatie, want het geheel stelde een schaakbord voor met schaakstukken van cake. Op de foto zie je de denkhoofden al verlekkerd naast het schaakbord met cake staan. Het smaakte trouwens ook nog eens voortreffelijk! Bedankt, Luuk en ouders, en nogmaals gefeliciteerd!                                                                                                                                   

Ons 34e Klim-Op Jeugdschaaktoernooi op zaterdag 21 december a.s.

 Mededelingen, Toernooien (aankondiging), Voorpagina  Reacties staat uit voor Ons 34e Klim-Op Jeugdschaaktoernooi op zaterdag 21 december a.s.
Nov 272013
 

Op zaterdag 21 december a.s. houden we ons 34e Klim-Op Jeugdschaaktoernooi. De eerste inschrijvingen zijn al binnen. Natuurlijk hopen we ook veel van onze eigen denkhoofden op dit toernooi te ontmoeten. Er zijn weer drie leeftijdscategorieën: t/m 8 jaar, t/m 10 jaar en t/m 12 jaar. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro. Je kunt er meer over lezen op: 34e Klim-Op-Jeugdschaaktoernooi.  Je kunt je al opgeven.

Veel prijzen voor Klim-Oppers op Wartburgtoernooi!

 Nieuws, Toernooien (aankondiging), Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Veel prijzen voor Klim-Oppers op Wartburgtoernooi!
Nov 232013
 

Op zaterdag 23 november werd in het Wartburg College op Rotterdam-Zuid het eerste Wartburgtoernooi gehouden. Het toernooi is bestemd voor basisschoolleerlingen uit de RSB-regio. Zo’n 150 scholieren deden mee en dat is voor zo’n eerste keer een groot succes. In totaal waren zo’n 25 Klim-Oppers aanwezig, verdeeld over verschillende basisscholen. En het moet gezegd worden, ze deden het goed, want er viel nogal eens een Klim-Opper in de prijzen. Zo deed in groep 2/3 Mika van zich spreken door op zijn eerste toernooi met 6,5 uit 9 de tweede prijs mee naar huis te nemen. Ook Jamie deed het prima op zijn eerste schaaktoernooi, want met 4,5 uit 9 won hij de vierde prijs. In groep 4 was Wesley ongenaakbaar, want met 9 uit 9 (!) werd hij hier kampioen. Tweede werd Saad met 8 uit 9 en om het Klim-Opfeestje compleet te maken, werd Olivier met 6,5 uit 9 derde. Nathan (5 uit 9) en Mick (4,5 uit 9) schaakten ook verdienstelijk mee. Kimmily werd in groep 5 met 7 uit 9 tweede net voor Hein, die ook 7 uit 9 scoorde. Bastiaan (4 uit 9) en Viggo (3 uit 9) deden veel wedstrijdervaring op. Daniel werd kampioen in groep 6 met de mooie score van 8,5 uit 9. Lucas verloor alleen van Daniel en werd met 8 uit 9 tweede en ook hier eindigden drie Klim-Oppers bij de eerste drie, want Marek eiste met 6,5 uit 9 de derde prijs op.  Liqin viel hier ook nog in de prijzen, want met 6 uit 9 werd hij vijfde. Circe had ook 6 uit 9, maar had iets minder weerstandspunten. Winston deed het met 5,5 uit 9 ook niet slecht. In groep 7 werd Tommy kampioen met 8,5 uit 9 en werd Javeria met 7 uit 9 tweede. Luuk haalde 6 uit 9, Adam 5 uit 9 en Kristina 3,5 uit 9. In groep 8 heerste Liam met 9 uit 9. Emely en Christiaan scoorden op hun eerste schaaktoernooi 2 uit 9.  Al met al goede prestatie van onze denkhoofden. Trouwens alle deelnemers gingen met wat leuke prijsjes naar huis. Het was een geslaagde schaakdag daar op Rotterdam-Zuid. Hopelijk volgend jaar weer dit toernooi op het Wartburg College!

De foto’s van dit toernooi kun je via Facebook bekijken.