4 denkhoofden in het “Walhalla van het schaken”!

 Nieuws, Partijen, Toernooi Partijen, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor 4 denkhoofden in het “Walhalla van het schaken”!
Jan 122020
 

a924d86a-dcca-47c6-90c7-d2c0150052a4In het weekend van 10 t/m 12 januari deden Dana, Jannes, Alan en Joep mee aan de vierkampen in het TATA-toernooi in Wijk aan Zee. Het TATA-toernooi wordt wel het “Wimbledon” of het “Walhalla” van het schaken genoemd. De beste schakers van de wereld, inclusief de wereldkampioen Magnus Carlsen, doen mee. Onze 4 denkhoofden speelden in een vierkamp. Dat betekent drie partijen in drie dagen met een lange bedenktijd. Ze zaten tegenover volwassenen met ongeveer een zelfde rating. Ze deden het goed. Dana en Alan wonnen hun groep met de prachtige score van 3 uit 3!  Jannes kwam tot 2 uit 3 (gedeeld eerste) en Joep tot 1,5 uit 3. Ik ben zaterdagmiddag samen met juf Bep even langs geweest om onze denkhoofden aan het werk te zien. En natuurlijk ook even naar de grootmeesters te kijken natuurlijk. Carlsen nam het op tegen onze eigen Giri. Dat werd remise.  Hieronder staan twee partijen, die door Dana en Alan gespeeld zijn in hun vierkamp. Ze wisten hun partij heel knap te winnen. Speel maar eens na, altijd leerzaam!

IMG_1040

 

[                                                               IMG_2038IMG_2042IMG_2041IMG_2039IMG_20406af136c2-cc43-4b12-9604-6986cd69f4d7a5adc71b-1ae1-443d-8d9b-c1448316aa54b3ca1cf5-958e-46ee-a766-e743dbf0ca15

Klim-Oppers op Krimpen Open (met partij van Alan).

 Nieuws, Partijen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Klim-Oppers op Krimpen Open (met partij van Alan).
Dec 122019
 

IMG_0836Schaakvereniging Krimpen a/d IJssel organiseert het Krimpen Open. Ook een aantal Klim-Oppers doet mee. Gedurende het schaakseizoen worden er op de maandagavond ronden gespeeld. Er zijn nu vier ronden afgewerkt. Alan doet het erg goed met 3 uit 4 (tweee remises en twee overwinningen). Hieronder staat een partij van Alan, die hij op fraaie wijze weet te winnen. Ook Parsa en zijn vader Sina doen mee. Parsa heeft 2 uit 4 en zijn vader 2,5 uit 4. Elnathan heeft 2 uit 4. Speel de partij van Alan maar eens na!

                                                                                                                                                                                                                                                                  IMG_20191013_163056IMG_7952

 

 

Partij van Alan tegen Matteo van Cleeff.

 Nieuws, Partijen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Partij van Alan tegen Matteo van Cleeff.
Nov 042019
 

Hieronder een partij van Alan tegen Matteo van Cleeff. Deze partij werd gespeeld op zondag 3 november tijdens de Super Grand Prix in Almere. Speel maar eens na, de opmerkingen komen van mijn kant.

 

Partij uit de RSB-competitie tussen Sina en Dana.

 Nieuws, Partijen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Partij uit de RSB-competitie tussen Sina en Dana.
Okt 152019
 

In de eerste ronde van de RSB-competitie kwamen Sina, de vader van Parsa, en Dana tegenover elkaar te zitten. Ze kenden elkaar  (nog) niet. Dana zit al een aantal jaren op de Klim-Op en de zoon van Sina zit daar sinds kort ook. Ik was toch wel benieuwd naar de partij en heb hem eens nader bekeken. Dana won de partij. Ik heb er wat opmerkingen bij gezet. Misschien kan dat nog door de spelers of anderen aangevuld worden? Hieronder volgt de partij:

Twee partijen van Dana in Hoogeveen.

 Nieuws, Toernooi Partijen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Twee partijen van Dana in Hoogeveen.
Okt 292018
 

Hieronder twee partijen van Dana, die ze op het toernooi in Hoogeveen gespeeld heeft. Het zijn niet de hele partijen, omdat ik niet helemaal uit de notatie kwam. Toch altijd leerzaam om partijen na te spelen. Ik heb er wat commentaar bij gezet.

Training van meester Martin.

 Nieuws, Openingstrategieën van meester Martin, Schaaktraining, Voorpagina  Reacties staat uit voor Training van meester Martin.
Okt 122018
 

Op de laatste training heeft meester Martin het gehad over open lijnen. Hij heeft een weergave van deze training gestuurd en die staat hieronder. Bekijk dit eens goed en lees ook de opmerkingen en aanwijzingen van meester Martin. Ze zijn erg leerzaam en zijn goed te gebruiken in je komende partijen. Veel succes met het naspelen!

Wat is de winnende zet van zwart?

 Schaaktraining, Voorpagina  Reacties staat uit voor Wat is de winnende zet van zwart?
Okt 042018
 

Hoe wint zwart? Op de woensdagmiddagles bij mij thuis keken we naar deze stelling. We kwamen er niet direct uit. Eva, de moeder van Jasper, zag de winnende zet voor zwart. Zie jij hem ook? Je kunt je antwoord naar mij mailen! Niet makkelijk, hoor!

Goede prestaties op Kwalificatietoernooi NK ABC.

 Nieuws, Toernooi Partijen, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Goede prestaties op Kwalificatietoernooi NK ABC.
Dec 042017
 

IMG_6294Op zaterdag 2 december en zondag 3 december werd in Amstelveen het tweede Kwalificatietoernooi voor het NK ABC gehouden. De Klim-Op was met 5 denkhoofden aanwezig. Het toernooi was sterk bezet en je moest van goede huize komen om je te plaatsen. Dat lukte onze 5 denkhoofden niet, maar ze speelden een aantal leuke partijen en hebben zeker veel ervaring opgedaan.
Sybe moest aantreden in de A en daar waren wel wat “kanonnen” aanwezig. Hij had het echter prima naar zijn zin en speelde een paar leuke partijen. Sybe kwam uit op 3 uit 7. Esper van Baar won deze A-categorie.
Cedric, Dylan en Elnathan kwamen uit in de B-categorie. Dylan en Elnathan scoorden 4,5 uit 7 en dat is in dit sterke veld helemaal niet slecht. Zeker van Dylan als D-speler een prima prestatie. Cedric had met 4 uit 7 ook een positieve score. Derk Kouwenhoven, Gillian Honkoop en Duncan Klaren plaatsten zich.
Dana schaakte mee bij de C meisjes. Dat deed ze goed, want 4 uit 7 is zonder meer goed. Haar tegenstandsters waren meestal ouder. Ik heb een partij van haar hierbij gevoegd. Ik heb er wat commentaar bij gezet. Ze speelde tegen Kiri Arnold en Dana wint de partij keurig. Geplaatst werden Cato de Zoeten, Wendy Huang en Marieke van Essen.
Tegelijkertijd werd in Amstelveen het NK Rapid gehouden met onder meer Anish Giri, Jorden van Foreest, Loek van Wely en Jan Timman. Een mooi moment om handtekeningen te verzamelen.
Ouders, erg bedankt voor de begeleiding en het vervoer! Jammer, dat ik niet aanwezig kon zijn. Op het volgende kwalificatietoernooi hoop ik weer aanwezig te zijn. IMG_6295

IMG_6296

IMG_6297

IMG_6298

IMG_6299

IMG_6300 IMG_6301

IMG_6302

IMG_6303

Analyse van Nakamura vs Giri tijdens de les van meester Martin.

 Eindspellen, Openingstrategieën van meester Martin, Partijen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Analyse van Nakamura vs Giri tijdens de les van meester Martin.
Jun 102017
 

Op vrijdagavond 9 juni heeft meester Martin de partij Nakamura tegen onze landgenoot Anish Giri behandeld. Deze partij is begin juni van dit jaar in Noorwegen gespeeld. De partij met analyse komt uit een artikel van Dimitri Reinderman op www.schaaksite.nl De denkhoofden, die op deze vrijdagavond aanwezig waren, hebben de partij vanaf zet 15…..e6 uitgespeeld. Het ontstane toreneindspel (eerst toren+loper vs toren) is ook voor denkhoofden, die niet aanwezig waren, interessant en leerzaam. Giri behandelt in deze partij het eindspel niet helemaal goed. Speel maar eens goed na en lees het commentaar. Succes!

Besproken partij op de les van meester Martin.

 Nieuws, Openingstrategieën van meester Martin, Schaaktraining, Voorpagina  Reacties staat uit voor Besproken partij op de les van meester Martin.
Mrt 192017
 

Meester Martin besprak op de vrijdagavond-les een recent gespeelde partij, waarin wit goed voorbereid was. Ze hebben de stelling vanaf 15.Lxh6 uitgespeeld. Meester Martin heeft de partijen van de denkhoofden (Sybe-Hein, Li Qin – Ting Ting, Mattijn-Martin en Martin-Mattijn) er in verwerkt. Speel maar eens goed na, dat is zeker leerzaam!