Huttontoernooi: Hij is binnen!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Huttontoernooi: Hij is binnen!
Okt 152017
 

IMG_6133Op zaterdag 14 oktober werd in het sportcentrum van de Erasmus-universiteit in Rotterdam het 58e Huttontoernooi gehouden. Het is het Nederlands kampioenschap van de onderbonden. Dit jaar was het voor de RSB dus een thuiswedstrijd. De laatste jaren was de RSB steeds de sterkste. Zou dat dit jaar weer zo zijn?
Er werd in de vijf leeftijdscategorieën met teams van vier gestreden om de grote wisselbeker, die al een paar jaar “zoek” was. Dit jaar kwam hij ineens weer te voorschijn!
Er werden 5 ronden met een bedenktijd van 15 min. p.p.p.p.+ 10 sec.per zet gespeeld. Acht onderbonden waren aanwezig.
In de A hadden we Liam Vrolijk, Kevin Nguyen, Arne Pols en Wang Yang uitgenodigd. Van de vijf ronden wonnen zij er vier, maar de Leidse Schaakbond was te sterk en zij wonnen deze categorie dan ook met de RSB op de tweede plaats.
Wiggert Pols, Jorik Klein, William Gijsen en Ting Ting Lu vertegenwoordigden de RSB in de B-categorie. Ze deden erg hun best en eindigden met drie overwinningen, een gelijkspel en een nederlaag op de tweede plaats.
De C-categorie werd een duidelijke prooi voor onze denkhoofden. Lucas Nguyen, Dominggus Paays, Liqin Lu en Cedric Kerkmeester stonden een gelijkspel toe, maar de vier overwinningen waren genoeg voor de eerste prijs.
De D-categorie had het moeilijk en werd met 5 matchpunten (twee overwinningen, een gelijkspel en twee nederlagen) vijfde. Dylan Achuthan, Daniel Franke, Luana Mensing en Jannes Westerhof vormden ons D-team. Luana won een medaille voor de beste score van het team.
Ons E-team deed het prima en al moest er een nederlaag toegestaan worden, toch eiste dit team de eerste prijs op. Vooral de overwinning in de laatste ronde bleek cruciaal te zijn en niet alleen om deze categorie te winnen! Ansh Jakhari, Alan Bakija, Dana Verheij, Collin Halkes en Joep Westerhof zorgden voor deze mooie prestatie.
Er moest hard gerekend worden, welke onderbond de grote wisselbeker een jaar in zijn bezit mag houden! Dat het spannend was, had ik als teamleider goed in de gaten. Voor het begin van de laatste ronde leek het, dat het ons dit jaar niet zou lukken om eerste te worden! Een korte, rustige peptalk hielp echter enorm, want in de laatste ronde verloren onze vijf teams niet! Dat hielp, want nu eindigden onze denkhoofden met een matchpunt meer dan de Noord-Hollandse Schaakbond op de eerste plaats! Ja, de wisselbeker kon nu dan eindelijk aan ons uitgereikt worden. Alle 21 denkhoofden, gefeliciteerd met dit fraaie resultaat!
Na afloop was er in de bar van het sportcentrum een etentje, waar de spelers, speelsters, ouders en begeleiders niet alleen van het eten, maar ook van de overwinning konden genieten. Daarna werd de speelzaal weer in orde gemaakt en moesten stoelen en tafels naar beneden gesjouwd worden. Veel handen maken licht werk. Hartelijk dank voor de hulp daarbij, spelers en ouders!
De wisselbeker staat nu in mijn kelder en een ieder weet nu, waar hij is. Volgend jaar gaan we hem weer verdedigen.
De Klim-Oppers waren dus ruim vertegenwoordigd. Lucas op bord 1 van het C-team was met 4,5 uit 5 de topscorer, Alan, Kevin, Arne, Wang, Wiggert, Dominggus en Luana kwamen tot 4 uit 5 en Dana, Cedric en Jorik tot 3,5 uit 5. IMG_6139

IMG_6140

IMG_6142

IMG_6145

IMG_6148

IMG_6149

IMG_6150

IMG_6152

IMG_6153

IMG_6154

IMG_6155

IMG_6156

IMG_6158

IMG_6159

IMG_6160 IMG_6122

IMG_6123

IMG_6124

IMG_6125

IMG_6136

IMG_6137

IMG_6138

Rawi slaagt voor Stap 3!

 Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor Rawi slaagt voor Stap 3!
Okt 112017
 

IMG_6116Op dinsdagavond 10 oktober deed Rawi examen voor Stap 3. Zijn proefexamens waren al ruim voldoende en ook het echte examen maakte hij goed. Rawi slaagde met een mooie 8! Gefeliciteerd en nu op naar de volgende Stap!

Grand Prix in de HSB en de Super-Grand Prix.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Grand Prix in de HSB en de Super-Grand Prix.
Okt 112017
 

IMG_6114Op zondag 8 oktober werd in Den Haag de tweede Grand Prix van de HSB van dit seizoen gehouden. Tegelijkertijd werd er ook een zogenaamde Super-GP gehouden. Die Super-GP is voor de sterkere schakers en schaaksters. Daar hebben ze een bedenktijd van 40 minuten + 10 sec. per zet en je speelt in een vierkamp. Van ons deden Kathleen, Daniel, Cedric en Dana mee. Er werd goed nagedacht en de partijen moesten genoteerd worden. Zo konden alle partijen ook nog eens nagespeeld worden. Kathleen en Dana deden het prima. Ze wonnen hun groep en vulden zo hun spaargeld aan. Kathleen scoorde 2,5 uit 3 en Dana 2 uit 3. Cedric kwam tot 1 uit 3 en Daniel tot een half uit 3.
In de gewone Grand Prix hadden we ook deelnemers. Zo wonnen Yuhao en Yiming hun groep. Yuhao kwam tot 5 uit 5 en Yiming tot 4 uit 5. Denis deed het met 8 uit 10 ook goed en werd tweede in zijn groep. Manixia werd met 3 uit 5 ook tweede. Yisha scoorde 2 uit 5 en die score haalde Rawi ook in zijn groep. Samuel eindigde op 3,5 uit 10. Prijswinnaars, gefeliciteerd, en de andere denkhoofden gaan de volgende keer voor een prijs!
Ouders weer bedankt voor het vervoer en de begeleiding! IMG_6104

IMG_6105

IMG_6106

IMG_6107

IMG_6108

IMG_6109

IMG_6110

IMG_6111

IMG_6112

IMG_6113

IMG_6115

Eerste speelavond Groene Hart Cup erg succesvol!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Eerste speelavond Groene Hart Cup erg succesvol!
Okt 072017
 

IMG_6098Op vrijdagavond 6 oktober begon in De Boekenberg in Spijkenisse de competitie van de Groene Hart Cup. Dit seizoen doen we met vier Klim-Op-teams mee. Op deze eerste speelavond waren onze teams erg succesvol.
Klim-Op 1 won zijn drie ronden alle drie met 4-0. Daar moet bij verteld worden, dat sv Voorburg er niet was. Dylan, Sybe, Daniel en Hein wonnen hun partijen vrij overtuigend. Ons “vlaggenschip” won de hoogste poule dus zonder een punt te laten liggen.
Klim-Op 2 begon ook zeer voortvarend. Eerst werd sv De Pionier met 3-1 verslagen. Het tegenpunt ontstond, doordat Alaya op het laatste moment niet mee kon doen. Gelukkig kwam Kathleen, die in vliegende vaart naar Spijkenisse was gereden, het team daarna versterken. Dat deed ze prima, want ze won haar twee partijen. Kathleen en ouders, nogmaals dank voor het invallen op het laatste moment! Mede door de overwinning van Kathleen werd sv Spijkenisse met 3-1 verslagen. In de laatste ronde werd er heel duidelijk met 4-0 gewonnen van sv Botwinnik uit Zoetermeer. Door deze drie overwinningen promoveert Klim-Op 2 naar de hoogste poule, waar ze Klim-Op 1 tegen zullen komen.
Klim-Op 3 promoveert ook. In de eerste ronde werd er nog gelijk gespeeld, maar daarna werd er met 3-1 en 2,5-1,5 gewonnen. De 7,5 bordpunt was net genoeg voor de eerste plaats en dus voor promotie. Fenna was met 3 uit 3 de topsoorster, Roy eindigde op 2 uit 3, Yisha op 1 uit 3 en Danyl op 1,5 uit 3.
En om het feest compleet te maken, won ook Klim-Op 4 zijn poule zeer overtuigend. In de drie ronden werd de tegenstanders maar een halfje gegund! Yuhao, Jasper en Anthony scoorden 3 uit 3 en Yiling 2,5 uit 3. Ook dit team gaat een poule hoger spelen.
Het was dus een goede schaakavond voor onze vier teams! Ze wonnen alle vier hun poule. De volgende keer zal de tegenstand wat groter zijn. Ouders, weer bedankt voor het vervoer en de begeleiding! Omdat Kathleen er was, was ook ons jongste denkhoofd aanwezig! IMG_6099

IMG_6100

IMG_6101

IMG_6102

IMG_6103

Tweede dag NK voor jeugdschaakteams.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Tweede dag NK voor jeugdschaakteams.
Okt 072017
 

IMG_6097Zaterdag 30 september vond in “De Biechten” in Den Bosch de tweede dag plaats van het NK voor jeugdschaakteams. Onze 6 teams kwamen weer in actie. Er waren noodgedwongen nogal wat wijzigingen in de A – en C-teams. De 3 D-teams speelden in dezelfde samenstelling. Ons A-team bestond uit Wang, Ting Ting, Elnathan en Dani. In de eerste ronde van de dag was Sliedrecht met 1-3 te sterk. Elnathan wist wel heel netjes van Adrian Mensing te winnen. Daarna wachtte ASV uit Almelo en ook dat team was met 1-3 te sterk voor onze dappere denkhoofden. Geen schande trouwens, want we waren natuurlijk behoorlijk verzwakt. Ting Ting (tegen Quirine Naber) en Elnathan (tegen Xadya van Bruxvoort) wisten nog een remise te bewerkstelligen. Wang, Elnathan en Dani, ontzettend bedankt, dat jullie wilden invallen. De volgende speeldag hopen we met ons A-team weer in de sterkste opstelling te spelen. Ook Klim-Op C1 was verzwakt door het niet meespelen van Lucas. Marek nam plaats aan bord 1. Verder bestond het team uit Daniel, Liqin en Javeria. Javeria kwam uit het tweede C-team. In de eerste ronde werd De Waagtoren C1 met 3-1 verslagen en dat is een belangrijke overwinning. Liqin, Javeria en Daniel wonnen hun partij. In de tweede ronde was De Toren/Arnhem met 0-4 te sterk voor onze denkhoofden. De Toren leidt het klassement dan ook met veel overmacht. Klim-Op C1 is zeker niet kansloos voor een podiumplaats! In Klim-Op C2 viel Adam in op bord 4. Verder bestond het team uit Cedric, Roy en Yuhao. Ook nu was de tegenstand natuurlijk best groot. Je schaakt tegen de beste teams van Nederland. Eerst werd verloren van Voorschoten C1 met 0,5-3,5 en daarna was MSV C1 uit Meppel met 1,5-2,5 net wat te sterk. Cedric deed het erg goed met 1,5 uit 2. Hij versloeg Marrit Adema, de meisjeskampioene. Verder wist Adam nog een remise te halen.
De drie D-teams van ons speelden weer drie ronden. Klim-Oo D2 staat er nog steeds goed voor. Ze wonnen overtuigend van Chesscool met 3,5-0,5. Verloren helaas van VAS uit Amsterdam met 1-3 en speelden verdienstelijk gelijk tegen Leiderdorp (2-2). Voorlopig staat dit team verrassend op een podiumplaats. Hein scoorde 1 uit 3, Alan 1,5 uit 3 en Alaya en Dana beiden 2 uit 3. Klim-Op D1 speelde twee keer gelijk, namelijk tegen Almere en ESV (Eindhoven). Ze verloren helaas van Leiderdorp met 1,5-2,5. Alleen drie overwinningen op de laatste speeldag zou nog een podiumplaats kunnen opleveren. Dylan kwam tot 1 uit 3, Saad tot 0,5 uit 3 en Daniel en Kathleen beiden tot 2 uit 3.
Op zaterdag 4 november spelen de A- en C-teams weer en op zaterdag 9 december spelen alle teams op de laatste speeldag, wederom in Den Bosch. Er is nog wel wat mogelijk voor onze teams. Klim-Op C1, Klim-Op D1 en D2 doen nog mee voor het podium. Er zal echter hard gestreden moeten worden op de laatste speeldagen! Succes alvast!
Ouders weer ontzettend bedankt voor het vervoer en de begeleiding! Er moeten toch maar even 24 denkhoofden naar Den Bosch vervoerd worden! IMG_6092

IMG_6093

IMG_6094

IMG_6095

IMG_6096

Grand Prix in Papendrecht.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Grand Prix in Papendrecht.
Sep 262017
 

Samuel IMG_2346Zaterdag 23 september was een drukke schaakdag. In Papendrecht werd het eerste Grand Prix-toernooi van de RSB gehouden. Er waren 7 Klim- Oppers aanwezig. Veel andere Klim-Oppers waren in het Maritiem museum.
Tonny mocht in de hoogste groep meedoen. Dat was (nog) wat te zwaar voor hem. Hij kwam tot 1 uit 5, maar het is erg belangrijk voor hem om zo veel tegenstand te krijgen. Dat is een heel goed leermoment. Ook Alaya mocht in de hoogste groep meedoen. Ze kwam tot 1 uit 5 (twee remises). Ook voor haar geldt, dat grote tegenstand alleen maar goed is voor je schaakontwikkeling. Anthony kwam in zijn poule tot 2 uit 5. Rawi eindigde op 2,5 uit 7 en Manixia op 1 uit 7. Samuel deed het goed met 4 uit 7 en werd daarmee vierde. Denis, die nog maar net bij onze club is, deed het heel goed. Hij won in zijn groep met 5 uit 7 de derde prijs. Goed gedaan, hoor! Ouders, bedankt voor het vervoer en de begeleiding! Alaya IMG_2383Anthony IMG_2364Manixia IMG_2367Rawi IMG_2392Tonny IMG_2379Rawi IMG_2394

Jannes en Joep “on tour” in België op 23 september.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Jannes en Joep “on tour” in België op 23 september.
Sep 242017
 

IMG_6076In de reeks van “on tour in België” bezochten Jannes en Joep Westerhof op 23 september 2017 het 6de Open jeugdtoernooi in Mortsel (België). De indeling is op leeftijdscategorie. Joep nam deel in de categorie t/m 10 jaar en Jannes in de categorie t/m 12 jaar.

Jannes: Het deelnemersveld was weer sterk, er deden 25 denkhoofden mee. Hij had zich voorgenomen om met zowel wit als zwart nieuwe openingen te spelen. Dit pakte nog niet zo goed uit en hij verloor de eerste twee rondes. Daarna speelde hij weer met zijn vertrouwde openingen en verloor ook geen partij meer daarna. Hiermee behaalde hij toch nog een mooi gedeelde 5de plek.

Joep: Hij speelde in een groep met 32 denkhoofden. Hij speelde open en actief, pas in de vijfde ronde verslikte hij zich in Diana, de latere winnaar. Hugo nam ook weer deel en in de achtste ronde mochten ze tegen elkaar. Inmiddels stonden de drie 1 punt los van de rest en werd dit een werkelijk spektakel, waarbij in het middenspel Joep met een torenoffer de aanval inging. Langzamerhand snoepte hij alle stukken weg. Hugo had nog maar 2 pionnen over en Joep 1 pion, paard en Toren!? Iedereen dacht dat de partij al klaar was, echter tot ieders verbazing wist Hugo toch nog een pion te laten promoveren en Joep verloor??. Na even wat frisse lucht te hebben gehaald, herpakte hij zich en won de laatste partij. Als troost mocht hij toch nog een mooi gevulde enveloppe ophalen (derde prijs).

Iedereen kreeg na afloop een strip en we gingen weer terug naar Nederland.
Jan-Dirk, bedankt voor het verslag en de foto’s! IMG_6077

IMG_6079

Simultaan tegen Jorden en BASAMRO-toernooi.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Simultaan tegen Jorden en BASAMRO-toernooi.
Sep 242017
 

IMG_6053Op zaterdag 23 september werd in het Maritiem Museum in Rotterdam een simultaan gehouden met onze jongste grootmeester Jorden van Foreest. Dit werd georganiseerd door stichting “Het Schaakkasteel”. Het Klim-Op-gehalte onder de deelnemers was hoog. Zo waren Kathleen, Dana, Daniel, Alan, Saad, Jasper en Yiming uitgenodigd. Ze deden ontzettend hun best, maar uiteindelijk moest iedereen zijn meerdere erkennen in Jorden. Daniel wist nog lang stand te houden, maar uiteindelijk werd een vrijpion hem fataal. Toch moest Jorden af en toe goed nadenken! Het was voor alle denkhoofden weer een mooie ervaring en de handtekeningencollectie werd ook weer groter!
‘S Middags begon in deze prachtige locatie het BASAMRO-toernooi. Het Pathena-team van Rotterdam nam het op tegen Parijs, Sint Petersburg en Moermansk. In het Rotterdamse team deden Lucas en Dylan mee. Een hele eer natuurlijk. Eregast naast Jorden was Anatoli Karpov, wereldkampioen van 1985 tot 1995. En velen gingen met deze schaaklegende op de foto! Ik mocht ook even naast hem staan.
In de eerste ronde van de stedenontmoeting speelde Rotterdam tegen Parijs. In het Parijse team deed ons “buitenlid” Clovis mee. Hij verloor zijn partij tegen Machteld van Foreest, maar dat is geen schande. Dylan en Lucas wisten hun Franse tegenstanders ook te verslaan! Heel knap natuurlijk! Rotterdam won ruim van Parijs. Ik kon op zondag 24 september, de tweede speeldag, niet aanwezig zijn. De uitslagen zijn zeker op de Pathena-site te zien.
‘S Middags speelde Jorden ook nog een paar blindsimultaanpartijen, o.a. tegen Dana. Ze verloor, maar ook dat is weer een mooie ervaring. Zulke grootmeesters hebben zo’n geweldig geheugen!
Al met al weer een mooie schaakdag en een aantal denkhoofden heeft ook nog het museum kunnen bekijken. Wat wil je nog meer? Ouders weer bedankt voor de gezelligheid en begeleiding! IMG_6054
I
IMG_6055

IMG_6056

IMG_6060

IMG_6062

IMG_6063

IMG_6075 IMG_6064 IMG_6066 IMG_6067IMG_6069IMG_6070 IMG_6071

De eerste Grand Prix van de HSB.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor De eerste Grand Prix van de HSB.
Sep 222017
 

IMG_6029Op zondag 17 september werd in Den Haag de eerste Grand Prix van de HSB gehouden. Er waren weer aardig wat Klim-Oppers aanwezig. Ze deden weer erg hun best om een prijs mee naar huis te nemen.
Alan en Daniel speelden in de hoogste groep. Hun tegenstanders hadden een hoge rating. Toch wisten ze goed partij te geven! Beiden eindigden op 1 uit 3.
Jannes en Yisha speelden in de op een na hoogste groep. Jannes was goed op dreef, want met 5 uit 5 won hij deze groep. Yisha werd met 3 uit 5 keurig derde. Tonny had in zijn groep zware tegenstand en kwam tot 2 uit 5. Joep won heel goed zijn groep met 4 uit 5. Yiling speelde ook in die groep, verloor van Joep en won met 3 uit 5 wel de derde prijs. Rawi en Jasper speelden in dezelfde groep en ze kwamen beiden tot 2 uit 5. Manixia haalde die score ook. Yuhao eindigde eveneens op 2 uit 5. Anthony deed het prima, want met 9 uit 10 won hij zijn groep overtuigend.
Prijswinnaars gefeliciteerd en degenen, die nu niet in de prijzen vielen, doen dat de volgende keer wel. Ouders, weer bedankt voor het vervoer en de begeleiding.
IMG_6032IMG_6015IMG_6016IMG_6017IMG_6018IMG_6019IMG_6021IMG_6022IMG_6023IMG_6026IMG_6027IMG_6028IMG_6031IMG_6032

Joep wint de 21 editie van het open jeugdtoernooi “De Mercatel”, Jannes wordt heel mooi tweede.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Joep wint de 21 editie van het open jeugdtoernooi “De Mercatel”, Jannes wordt heel mooi tweede.
Sep 122017
 

20170902_eindfotoIn de reeks van “on tour in België” bezochten Jannes en Joep Westerhof de 21ste Open jeugdtoernooi “De Mercatel” in Sint-Amandsberg (België). De indeling is op leeftijdscategorie. Joep nam deel in de categorie t/m 10 jaar. Jannes in de categorie t/m 12 jaar.
We zagen weer een aantal Belgische bekenden van het ONJK j.l. in augustus. Locatie en organisatie was (uiteraard) weer erg goed geregeld.
Jannes: Hij begon goed met 2 overwinningen op rij. Tegen Leon D’Heanes (uit eindelijke winnaar) moest hij zijn meerdere herkennen. Daarna herpakte hij zich goed en versloeg hij Sven de Putter (meervoudig Belgisch kampioen). Na 6 ronden spelen, had Jannes 5 uit 6 en stond gedeeld derde. Hij mocht in de laatste ronde tegen Maxim Sioen. Het werd een spannende pot. Jannes speelde voor de winst, wetende dat hij aan remise voldoende had om tweede te worden. Ze speelden door tot de laatste minuut op de klok. Uiteindelijk bood Jannes toch remise aan en kwam hij voor het eerst op het Belgisch podium. De enveloppe werd dankbaar aangenomen.
Joep: Hij begon geconcentreerd en won de eerste 2 partijen met solide spel. In de derde ronde mocht hij tegen ONJK kampioen Hugo. Joep vond het spannend maar speelde solide en rekende goed door. De opening en middenspel was duidelijk voor Joep en toen hij het eindspel inging had hij een houtstuk voorsprong. Hier schrok hij van dat hij voorstond, hij maakte in het eindspel een tactische rekenfout, waardoor in de afruil hij zijn houtstuk voorsprong weggaf. Met 1 vrijpion voorsprong en allebeide nog een toren, besloten ze om een remise te doen:-). Uiteraard werd in de analyse door beide ouders aangegeven dat het eigenlijk een winst had moeten worden. Daarna gingen beiden rustig door en wonnen daarna alles. Met beide 8,5 uit 9 kwam het aan op een ingewikkelde spreiding (weerstand punten) berekening. Joep had hierin een half punt voorsprong en mocht de grote beker en de enveloppe in ontvangst nemen. Bij de prijsuitreiking was hij vooral bezig met de enveloppe:-). Later kwam het besef dat hij zich nu winnaar van de 21ste editie mocht noemen in de leeftijd t./m 10 jaar.
Kortom een bliksemstart van beiden.
Jan-Dirk heeft dit verslag gemaakt en ook de foto’s. Hartelijk dank, Jan-Dirk! 20170902_jannes tweede20170902_joep hugo20170902_remise voorstel jannes20170902_de strijd om de eerste plaats Joep hugo20170902_er werd ook meegeschreven jannes