Klim-Op ook op tweede speeldag Jeugdclubkampioenschap succesvol!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Klim-Op ook op tweede speeldag Jeugdclubkampioenschap succesvol!
Mrt 242019
 

IMG_7854Op zaterdag 23 maart werd in De Boekenberg in Spijkenisse het Jeugdclubkampioenschap van de RSB/HSB afgesloten. De A/B-categorie en de D-categorie waren nu aan de beurt. In de A/B hadden we één team, bestaande uit Sybe, Cedric, Liqin en Kathleen. Ze deden uitstekend mee. Het team bleef ongeslagen en werd achter Spijkenisse A1 tweede. In de laatste ronde moesten deze twee teams tegen elkaar en onze denkhoofden moesten winnen om eerste te worden. Dat zag er ook wel naar uit, maar Liqin had in gewonnen stelling te weinig tijd, zodat het 2-2 werd. Sybe scoorde aan bord 1 6,5 uit 7 en dat is een fraaie score! Knap, Sybe! Cedric scoorde 6 uit 7 en Liqin en Kathleen beiden 5 uit 7 en ook dat zijn goede scores.
In de D-categorie bleek ook nu, dat de suprematie van de Klim-Op voort duurt en voor hoe lang is dat nu al? We hadden drie teams ingezet en ze eindigden alle drie in een veld van 19 teams bij de eerste vijf teams. Een prachtig resultaat van onze denkhoofden. Klim-Op D1 werd ongeslagen kampioen. Ze wonnen de 7 ronden overtuigend. Dat klinkt eenvoudig, maar de tegenstanders zijn er altijd op gebrand de Klim-Op een beentje te lichten. Dana, Alan, Yiming en Joep konden de druk goed aan. Joep (7 uit 7) en Alan (6,5 uit 7) bleven zelfs ongeslagen en dat is bijzonder knap, jongens! Dana scoorde aan bord 1 6 uit 7 en Yiming aan bord 3 4 uit 7. Gefeliciteerd met dit fraaie resultaat, denkhoofden! Jullie gaan weer naar het NK voor clubteams, dat dit jaar in Rotterdam plaats vindt. Klim-Op D2 werd vierde en ook zij speelden een goed kampioenschap. Dit team bestond uit Rawi (3 uit 7), Anthony (3 uit 7), Samuel (5 uit 7) en Manixia (4 uit 7). Voor de laatste ronde stond ons tweede D-team op de tweede plaats en moest toen tegen ons superieure D1-team, dat al kampioen was op dat moment. Sommigen(!) dachten, dat wij het wel op een akkoordje zouden gooien, maar dat heb ik in al die 47 jaar nog nooit gedaan. Ons edele spel moet sportief gespeeld worden. Het eerste deed zijn sportieve plicht en won. Een vierde plaats is echter ook een mooie prestatie, denkhoofden! Ook ons derde team deed van zich spreken. Jasper, Janice, Leonard en Thomas vochten als leeuwen en werden mooi vijfde in zo’n sterk veld. Leonard werd hier de topscorer met 6 uit 7 en dat is heel knap! Mooie prestatie, Leonard! Ook Janice (nog E-speelster) deed het prima met 4 uit 7 en won van sterker gerate spelers! Je maakt sprongen vooruit, Janice! Jasper op bord 1 en Thomas op bord 4 scoorden beiden 3 uit 7.
Zoals al eerder opgemerkt, ons eerste D-team is rechtstreeks geplaatst voor het NK later dit jaar. Ook ons tweede D-team maakt daar via een vrijplaats kans op.
Ouders, weer ontzettend bedankt voor het vervoer en de begeleiding van de denkhoofden! Een ouder merkte op, dat ik deze dag weinig gezeten heb, maar in zulke teamwedstrijden moet je toch dicht in de buurt zijn. Mijn conditie is wat dat betreft nog steeds goed. Het was een lange spannende dag, maar ook erg succesvol. Bedankt voor jullie inzet en prestaties, denkhoofden!
We kunnen zeer tevreden terugkijken op de Jeugdclubkampioenschappen 2019. De C- en D-categorie werden duidelijk gewonnen en ook bij de A/B- en E-categorie werden NK-tickets behaald door onze denkhoofden.
IMG_7838

IMG_7840

IMG_7841

IMG_7842

IMG_7843

IMG_7844

IMG_7845

IMG_7846

IMG_7847

IMG_7849

IMG_7851

IMG_7853

Het 345-toernooi: Goede prestaties van Julian en Djurre.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Het 345-toernooi: Goede prestaties van Julian en Djurre.
Mrt 242019
 

IMG_7856Op zaterdag 23 maart werd op Rotterdam-Zuid in “Tante Saar” het 345-toernooi gehouden. Djurre en Julian deden mee en ze presteerden goed. Brenda, de moeder van Djurre, stuurde onderstaand verslag met foto’s. Hartelijk dank daarvoor!

Op zaterdag 23 maart zijn Djurre en Julian bij het 3,4,5 toernooi geweest.
Julian speelde in groep 3 die gecombineerd was met groep 4, totaal 14 kinderen.
Djurre speelde in groep 5 met totaal 21 kinderen.
De eerste ronde stond Djurre er niet zo goed voor.
Door een beetje geluk zag zijn tegenstander een mat over het hoofd.
En door nog meer geluk (of lag het aan zijn spel?) kwam hij in een patstelling terecht waardoor hij remise speelde.
Partij 2 en 3 wist hij met mat te winnen.
Hij moest toen ronde 4 in en hij stond op dat moment derde.
Helaas verloor hij de 4de ronde.
De vijfde ronde wist hij wel weer te winnen, maar met 3.5 uit 5 kwam hij net iets te kort voor de top 3.
Hij werd 5de van de 21.
Julian wist tot 4 uit 5 te komen en behaalde daar een mooie tweede plaats mee!

Mooie prestaties van deze jonge denkhoofden! Gefeliciteerd, hoor! IMG_7857

IMG_7858

IMG_7859

Foto’s van het Erasmiaans Schaakfestijn.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Foto’s van het Erasmiaans Schaakfestijn.
Mrt 182019
 

DSC07682Hierbij nog wat foto’s van het Erasmiaans Schaakfestijn. De foto’s zijn genomen door Teun Koorevaar, de man van de stichting “Het Schaakkasteel” en ook zeer nauw betrokken bij de organisatie van dit schaakfeest. Op de foto’s de drukte bij binnenkomst, het openingswoord in de kantine en de eerste zet in de speelzaal van wethouder Kasmi. De eerste zet werd symbolisch gedaan bij Anthony tegen Yiming. De wethouder kon niet schaken, maar misschien gaat hij dat komend jaar leren en hoeft hij volgend jaar bij de openingszet niet te vragen hoe hij moet beginnen. DSC07657DSC07663DSC07667DSC07671DSC07687

Erasmiaans Schaakfestijn met meer dan 200 deelnemers!

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Erasmiaans Schaakfestijn met meer dan 200 deelnemers!
Mrt 172019
 

IMG_7827Op zaterdag 16 maart werd in het Erasmiaans gymnasium het Erasmiaans Schaakfestijn gehouden. Er waren 50 schoolteams van basisscholen uit onze hele regio aanwezig. Dat betekent, dat er meer dan 200 deelnemers waren. Een groot succes dus! Wethouder van onderwijs, cultuur en toerisme, de heer Kasmi, opende het toernooi. Daarin zei hij o.a., dat schoolschaaklessen kunnen bijdragen tot betere schoolprestaties. Iets wat ik al 47 jaar weet, want zo lang geef ik al schaaklessen.
Het werd een drukke, maar geslaagde schaakdag. Het was tevens een KNSB-dag. Dat betekende, dat veel schakers, wedstrijdleiders en indelingsdeskundigen niet beschikbaar waren. Gelukkig waren Rik, vader van Manixia en Rawi en Jan-Dirk, vader van Jannes en Joep, bereid om achter de computers te gaan zitten voor de indeling. Jan-Dirk werd ook nog door bestuursvoorzitter Angelo bijgestaan. Jeugdleider Hans van den Beukel en Poulien Knipscheer waren de wedstrijdleiders.
De 50 teams waren in 4 groepen onderverdeeld. Groep A was de kampioenspoule, groep B waren de groepen 7 en 8, groep C de groepen 5 en 6 en groep D de groepen 2, 3 en 4.
In de kantine konden de kinderen gratis drinken, fruit en snoep krijgen en de ouders en begeleiders gratis koffie en thee. “Schaken tegen de beer” deden we ook weer. Cedric was de beer en hij was van 10 uur tot half 5 druk bezig met vele snelschaakpartijen. Hij had 2 minuten en de tegenstander 5 minuten. Voor kinderen, die een goede prestatie leverden, had de beer een leuk prijsje. Cedric vertelde mij, dat hij alleen van Saad had verloren, maar die hielp als vrijwilliger mee!
In de 4 groepen werd sportief om de punten gestreden. Jammer was, dat een paar teams in de verkeerde groep zaten. Dat maakte het werk voor Rik, Jan-Dirk en Angelo als indelers achter de computer er niet makkelijker op. Het werd echter prima opgelost!
In de A-groep werd om twee tickets voor het NK gestreden. Het waren maar 4 teams en daarom werd deze groep samengevoegd met groep B. Ze speelden 7 ronden met 20 min. p.p.p.p. Her A-team van De Pijler uit Rotterdam met Yiming en Anthony won zijn 7 ronden en werd dus overtuigend kampioen! Yiming en Anthony, gefeliciteerd! Tweede in de A werd de Dr.H.Bavinckschool uit Dordrecht. Deze twee schoolteams gaan naar het NK. De B-groep werd gewonnen door De Rank uit Spijkenisse. Zij werden in de eindstand tweede, maar hadden zich niet voor de A-groep opgegeven.
De C-groep werd gewonnen door De Schaakmatties van Talma-qudratum uit Rotterdam. Tweede werd het team van De Piramide uit Rotterdam met Saeed op bord 1, die zijn 9 ronden keurig wist te winnen! Knap, Saeed!
De D-groep werd een prooi voor de Van Oldenbarneveltschool uit Rotterdam. Leuk was, dat ik oud-leerlingen zag, waarvan de kinderen mee deden. Zo zag ik Saskia van Assendelft, vroegere meisjeskampioene, die haar dochter bij zich had en al dezelfde concentratie had als haar moeder. Zo rolt het balletje verder en heb ik eer van mijn werk.
Andere Klim-Oppers buiten Yiming, Anthony en Saeed waren Rawi en Manixia. Zij vielen helaas niet in de prijzen.
Het was een mooie schaakdag in het Erasmiaans! Vrijwilligers, ontzettend bedankt voor de hulp! Bep en Ingrid, moeder van Yiming, ook erg bedankt voor jullie toezicht bij het drinken, fruit en snoep. Javeria en Saad ook bedankt voor de hand- en spandiensten. En natuurlijk Cedric, die waarschijnlijk de zondag erna geen schaakstuk meer wilde zien! IMG_7775

IMG_7776

IMG_7777

IMG_7778

IMG_7781

IMG_7782

IMG_7783

IMG_7786

IMG_7789

IMG_7805

De Groene Hart Cup: Klim-Op 1 wint weer, Klim-Op 3 handhaaft zich.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor De Groene Hart Cup: Klim-Op 1 wint weer, Klim-Op 3 handhaaft zich.
Mrt 172019
 

IMG_7832Op vrijdagavond 15 maart werd de zesde speelavond van de Groene Hart Cup gespeeld. Onze vier teams kwamen weer in actie. Ons “vlaggenschip” Klim-Op 1 ging naar Gouda. In de hoogste poule werden zij ook dit keer eerste. Tot nu heeft Klim-Op 1 alle speelavonden de eerste plaats behaald. Dat is een geweldige prestatie! Dana scoorde 2 uit 3, Alan 2,5 uit 3, Kathleen 3 uit 3 en Hein 2 uit 3.
De andere Klim-Op-teams trokken naar Hellevoetsluis. Ze zouden het erg moeilijk krijgen. Ze speelden in poule 2. Klim-Op 4 begon vrij goed met een 2-2 tegen De Pionier, maar daarna bleek deze poule toch wat te hoog gegrepen voor onze denkhoofden. Jordan, Janice, Kyan en Albert gaan het de volgende keer een trapje lager doen.
Klim-Op 2 en 3 speelden bij elkaar in de poule. De verschillen tussen de vier teams waren erg klein. In de onderlinge wedstrijd won Klim-Op 2 met 3-1, maar daarna was hun kruit een beetje op. Klim-Op 3 ging goed door tegen Voorburg 2 en RSR/Ivoren Toren 2. Zij handhaafden zich netjes, maar Klim-Op 2 moet het een trapje lager doen. Ze kwamen een halfje tekort. In Klim-Op 2 zaten Tonny (0,5 uit 3), Yiming ( 2 uit 3)Samuel (2 uit 3)en Denis (1 uit 3). Klim-Op 3 bestond uit Rawi (2 uit 3), Manixia (1 uit 3), Jasper (2 uit 3)en Leonard (1 uit 3).
De laatste speelavond is op vrijdagavond 12 april. Dan vindt de finale plaats en verdedigen we de “Cup met de grote oren” voor de 12e keer of is het toch al voor de 13e keer?
Ouders weer ontzettend bedankt voor het vervoer en de begeleiding. Nicolae, bedankt, dat ik mee mocht rijden. Sem, Emmy en opa Rinus, bedankt voor de foto’s! IMG_7771

IMG_7772

IMG_7773

IMG_7774

IMG_7829

IMG_7830

IMG_7831

IMG_7837

Kathleen plaatst zich voor NK, Sybe net niet.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Kathleen plaatst zich voor NK, Sybe net niet.
Mrt 112019
 

IMG_5383In het weekend van 8 t/m 10 maart werd in Eindhoven het laatste kwalificatie-toernooi voor de A, B en C gespeeld. Kathleen en Sybe streden mee voor de laatste kans om zich te plaatsen voor het NK in Assen begin mei. In totaal werden er 7 ronden gespeeld. Kathleen deed het erg goed, want zij werd bij de C-meisjes eerste met 5 uit 7. Ze won 4 partijen, speelde er twee remise en verloor er één. Die verliespartij was eigenlijk niet nodig, want de tegenstander bood remise aan, maar Kathleen wilde winnen en stond op dat moment ook beter. Gefeliciteerd, Kathleen! Kathleen doet begin mei dus ook weer mee bij de C-meisjes in Assen. Dana had zich al eerder geplaatst, dus hebben we daar twee ijzers in het vuur. Daniel doet als RSB-kampioen mee bij de C-jeugd en Dylan doet mee bij de B.
Sybe had het in de A weer erg zwaar en ook nu eindigde hij op 3,5 uit 7 en dat is te weinig voor directe plaatsing. Hij heeft alle vier kwalificatie-toernooien gespeeld en heeft dus ontzettend zijn best gedaan om zich te plaatsen. Elke keer viel hij net buiten de boot. Hij was op het laatst ook afhankelijk van resultaten van andere spelers en ook dat viel net ongunstig voor hem uit. Het waren interessante partijen voor hem, dat wel. We gaan proberen een vrijplaats voor hem aan te vragen. DSC_1362IMG_5386

Jeugdclubkampioenschappen: Klim-Op C1 kampioen.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Jeugdclubkampioenschappen: Klim-Op C1 kampioen.
Mrt 092019
 

IMG_7768Op zaterdag 9 maart begonnen in Den Haag de Jeugdclubkampioenschappen van de RSB/HSB. De C- en E-categorie beten de spits af. In beide categorieën hadden we twee teams. Helaas konden we niet in de sterkste opstellingen verschijnen, maar onze denkhoofden deden weer ontzettend hun best.
In de E-categorie eindigde ons eerste team op de vierde plaats. Er had op sommige momenten wel wat meer ingezeten, maar het team plaatste zich wel voor het NK. Het team bestond uit Rawi, Samuel, Denis en Saeed. Samuel werd de topscorer van het team met 5,5 uit 7. Ons tweede E-team met Albert, Djurre, Laxman en Hugo werd keurig zevende. Ook dat was genoeg voor plaatsing voor het NK. Albert was hier de topscorer van het team. Djurre en Hugo maakten hun debuut in onze teams en streden voor iedere centimeter! Beide E-teams gaan dus naar het NK en dat betekent, dat er nog hard getraind moet worden. In ieder geval, denkhoofden, gefeliciteerd met de plaatsing!
In de C waren onze twee teams goed op dreef. Klim-Op C1 werd overtuigend kampioen! Daniel, Alan, Jannes en Saad wisten de 5 ronden heel overtuigend te winnen. Alan, Jannes en Saad deden dat met een 100%-score (5 uit 5)! Mooie prestatie, denkhoofden. Gefeliciteerd met dit kampioenschap! Ook het tweede deed goed mee en werd uiteindelijk mooi derde achter RSR/Ivoren Toren. Hein, Joep, Tonny, Yisha en Alaya zijn naast het ongenaakbare eerste team ook geplaatst voor het NK. Hein werd topscorer van het team. Ook hier gaan beide teams naar het NK. Al met al een succesvolle schaakdag voor onze denkhoofden. De vier teams gaan allemaal door. Bedankt voor jullie inzet en gefeliciteerd!
Ouders weer ontzettend bedankt voor het vervoer en de begeleiding! Amna, moeder van Alan, bedankt voor de foto’s! IMG_7758

IMG_7759

IMG_7760

IMG_7761

IMG_7762

IMG_7763

IMG_7764

IMG_7767

IMG_7769

IMG_7770

PJK D: Dana, Alan en Janice naar NK.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor PJK D: Dana, Alan en Janice naar NK.
Mrt 032019
 

IMG_7755Op vrijdag 1 maart en zaterdag 2 maart werden bij ons op de Klim-Op de Persoonlijke Jeugdschaakkampioenschappen van de RSB in de D-categorie gehouden. Er waren 31 deelnemers en dat is een mooi aantal. Bovendien was het sterk bezet.
Natuurlijk waren er ook Klim-Oppers aanwezig. Bij de meisjes waren dat Dana en Janice en bij de jongens Alan, Yiming, Samuel, Barsin, Jasper, Joep en ons buitenlid Lancelot.
Op de eerste speeldag werden er 5 ronden afgewerkt en op de tweede 4. De bedenktijd was 30 minuten p.p.p.p. + 5 seconden per zet. Zoals ik al opmerkte, waren er aardig wat sterke spelers en speelsters aanwezig en zat het vooral bovenaan erg dicht op elkaar. Dana won de eerste dag haar 5 partijen en leidde de dans. Op de tweede dag was de tegenstand groter en kwamen daar nog twee punten bij. Ze eindigde daardoor in het totaalklassement op de tweede plaats met 7 uit 9. Een mooie prestatie, Dana! Uiteraard was zij hiermee het beste meisje en gaat ze naar het NK voor D-meisjes. Ansh Jakhari werd duidelijk eerste met 8 uit 9. Na Dana eindigden 6 jongens(!) met 6 uit 9. Bij die 6 jongens waren Alan en Yiming. Op weerstandspunten eindigde Alan op de tweede plaats bij de jongens. Yiming, die een prima toernooi speelde, werd op weerstandspunten vijfde. Deze 6 denkhoofden moesten in barragepartijen strijden om 3 NK-plaatsen. Na 5 barrageronden kon de balans opgemaakt worden. In de barrage liet Alan zijn klasse zien. Zulke partijen brengen een hoop spanning met zich mee, maar hij ging daar prima mee om. Alan plaatste zich met 4,5 uit 5 overduidelijk voor het NK. Gefeliciteerd, Alan! Voor Yiming was dat wat te zwaar, want hij scoorde 1 uit 5. Toch een goed toernooi voor Yiming! Dat geldt ook voor Janice, die tussen die jongens tot 5 uit 9 kwam en daardoor tweede bij de meisjes werd. Dat betekent ook plaatsing voor het NK. Gefeliciteerd, Janice!
Lancelot en Joep zaten ook dicht tegen de top aan, maar kwamen in de laatste ronde niet tot winst. Ze scoorden beiden 5 uit 9. Samuel wisselde goede partijen af met wat mindere en kwam uit op 4 uit 9. Die score haalde Jasper ook. Barsin deed ook weer veel wedstrijdervaring op en eindigde op 3 uit 9.
Het was een spannend kampioenschap. Bep, Amna, Emmy en Eva heel erg bedankt voor de verkoop van de consumpties! Liqin, bedankt voor je hulp bij het sjouwen van tafels en het opzetten en opruimen van het schaakmateriaal.
Dana, Alan en Janice, alvast veel succes op de Nederlandse Kampioenschappen in april! Hieronder ook een mooie aanvalspartij van Dana en een mooie barragepartij van Alan tegen Mees van Batenburg. IMG_7740

IMG_7741

IMG_7742

IMG_7743

IMG_7744

IMG_7745

IMG_7746

IMG_7747

IMG_7748

IMG_7749

IMG_7753

IMG_7756

Dana, Alan en Dylan op het Noteboomtoernooi.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Dana, Alan en Dylan op het Noteboomtoernooi.
Feb 252019
 

IMG_4024 (1)In het weekend van 22 t/m 24 februari werd in Leiden het jaarlijkse Noteboomtoernooi gehouden. Dana, Alan en Dylan waren er ook bij. Het is een open toernooi en er worden in drie groepen 6 ronden afgewerkt. Je kunt een bye opnemen en daar krijg je dan een half punt voor. Dylan speelde in de hoogste en dus sterkste groep en kwam tot 1,5 uit 6. Dana koos voor de tweede groep en daar is de tegenstand ook best groot en de meeste spelers hebben een hogere rating. Dana weerde zich knap en scoorde 2,5 uit 6. Ze won er ratingpunten mee. Alan schaakte in de derde groep en deed het daar goed. Hij eindigde met 4,5 uit 6 ongeslagen op de zesde plaats en dat is knap. Ook Alan heeft ratingpunten verdiend. Bovendien ontving hij een prijs als beste jeugdspeler. Goede prestaties van onze denkhoofden dus! Na afloop gingen Alan en Dana nog even met de winnaar van het toernooi, GM Nikolic, op de foto. Sem, Amna, Michel en Emmy bedankt voor de foto’s!
Hieronder een korte partij van Dana. De tegenstander gaat in de opening al onderuit! Verder ook een partij van Alan, die met zwart zijn tegenstander verslaat.


P1110819image3 (4)20190222_19475140231372953_a318d97b91_o (1)image1 (6) IMG-20190224-WA0003 (1)

Goede prestaties op de Grand Prix in Sliedrecht.

 Nieuws, Verslagen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Goede prestaties op de Grand Prix in Sliedrecht.
Feb 172019
 

IMG_7735Op zaterdag 16 februari werd in Sliedrecht het kampioenschap van de Alblasserwaard gehouden. Dit telde mee voor de Grand Prix-cyclus van de RSB. Er waren 12 Klim-Oppers aanwezig.
In de hoogste groep deden Dana en Jannes mee. Dana werd met 3 uit 5 derde. Jannes kwam tot 2 uit 5. Joep werd in groep 2 derde met 3 uit 5. In de andere groepen vielen ook aardig wat denkhoofden in de prijzen. In groep 5 waren de eerste drie prijzen voor onze denkhoofden. Janice werd met 5 uit 7 eerste. Zij was het enige meisje, dat een groep won en kreeg daarvoor een bos bloemen. Jordan, die de onderlinge ontmoeting had verloren, werd tweede eveneens met 5 uit 7. Leonard scoorde 4,5 uit 7 en eiste de derde plaats op. In groep 4 deden Manixia, Samuel en Rawi mee. Samuel eindigde met 4,5 uit 7 op de derde plaats. Manixia en Rawi scoorden beiden 2 uit 7.
In groep 4 kwam Jasper tot 4 uit 7 en won daarmee de vierde prijs.
Fjodor schaakte mee in groep 9 en werd met 5 uit 7 mooi derde. Barsin heerste in groep 10. Hij won de groep met 7 uit 7.
Ouders weer bedankt voor het vervoer en de begeleiding! IMG_7724

IMG_7725

IMG_7726

IMG_7727

IMG_7728

IMG_7729

IMG_7730

IMG_7731

IMG_7732

IMG_7733