Vragen over stellingen van partijen van Ting Ting op het EK.

 Mededelingen, Schaaktraining, Voorpagina  Reacties staat uit voor Vragen over stellingen van partijen van Ting Ting op het EK.
Okt 172015
 

Hieronder een aantal stellingen uit partijen van Ting Ting, die zij op het onlangs gespeelde EK heeft gespeeld. Bij de stellingen staan vragen, die je moet proberen te beantwoorden. Niet makkelijk, maar wel interessant. Een volgende keer gaan we in op de antwoorden. Succes met de oplossingen!

De eerste stelling hieronder is uit de partij Dorotea Zuteg vs Ting Ting na 48. Kxd2. Hoe staat het? Wint wit, wint zwart of is het remise?
Stelling Dorotea Zuteg vs Ting Ting EK Porec

De tweede stelling is uit de partij Ivana Manova vs Ting Ting na 16. Lh4. Wat speelt zwart? Erg moeilijk! En ook de vervolgvraag is niet makkelijk: Wat speelt wit dan?
Stelling Ivana Manova vs Ting Ting EK Porec

De derde stelling hieronder is uit de partij Ting Ting vs Katarina Nestorovic na 11…..Pfd7. Hier speelde Ting Ting 12. Lf2. Dat was niet sterk. Welke zet is veel beter?
Stelling Ting Ting vs Katarina Nestorovic EK Porec

De vierde stelling hieronder is uit de partij Joanna Swiech vs Ting Ting na 26. Pb2. Wat dreigt wit? Ting Ting dacht 27. Pxc4 met pionwinst, want ze speelde 26…..Pxb2. Is dat juist? Leg uit!
Stelling Joanna Swiech vs Ting Ting na 26. Pb2

De vijfde stelling komt ook uit Joanna Swiech vs Ting Ting na 28. f4. Nu dreigt wit wel iets, namelijk 29. fxe5 fxe5 30. Lxe5. Daarom speelde Ting Ting 28…..exf4. Maar wat had ze beter kunnen spelen?
Stelling Joanna Swiech vs Ting Ting na 28. f4

Ook de laatste stelling komt uit Joanna Swiech vs Ting Ting na 30…..Lc4. Wat dreigt zwart? En wat zijn de tactische/actieve verdedigingen voor wit?
Stelling Joanna Swiech vs Ting Ting na 30.....Lc4

Denkhoofden, ouders bedankt en een fijne zomervakantie!

 Mededelingen, Nieuws, Voorpagina  Reacties staat uit voor Denkhoofden, ouders bedankt en een fijne zomervakantie!
Jul 102015
 

Op donderdagavond 9 juli was op onze club de laatste schaakavond van dit seizoen. En dan komen gebruikelijk alle denkhoofden van de drie schaakavonden bij elkaar. En dat zijn er nogal wat. Niet alle denkhoofden konden komen, maar ons clublokaal zat barstens toe vol. Beginners konden tegen de wat gevorderde denkhoofden spelen en dat heeft voor beide partijen voordelen. De gevorderde speler of speelster geeft uitleg en de beginner luistert aandachtig. Er waren ook weer heel veel ouders aanwezig, waarvan ook velen achter het schaakbord plaats namen. Gelukkig kon er ook even buiten gespeeld worden, want zo kreeg iedereen de kans om een partijtje te spelen. Er was wat limonade en koffie en thee met wat erbij en zo werd het weer een gezellige avondje. Namens juf Bep wil ik jullie ontzettend bedanken voor de vele cadeaus, die we mochten ontvangen. Veel te gek eigenlijk! Door de drukte heb ik geen foto’s genomen. Van het afgelopen seizoen had ik wel een dvd gemaakt met wat hoogtepunten van het afgelopen seizoen en een paar daarvan plaats ik bij dit stukje: Het Nederlands Kampioenschap in Meesterklasse C, het meisjeskampioenschap van Ting Ting, de derde plaats op het NK voor E-teams, het Nederlands Schoolschaakkampioenschap van De Stelberg en voor de 10e keer winnaar van de Groene Hart Cup. Over een maand zie ik al een aantal denkhoofden op het ONJK in Borne.
In ieder geval: ALLE DENKHOOFDEN EN OUDERS EEN FIJNE ZOMERVAKANTIE EN TOT ZIENS IN SEPTEMBER! unnamed (2)Ting Ting DSC_805518253675616_317be5782e_nDe Stelberg Nederlands Kampioen 11393043_10204560746395401_1116264851075956549_nIMG_2967

Partij van Clovis op Frans Jeugdclubkampioenschap.

 Mededelingen, Toernooi Partijen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Partij van Clovis op Frans Jeugdclubkampioenschap.
Jun 022015
 

P1020035Van ons “buitenlid” Clovis hebben we een leuke partij binnen gekregen. Hij speelde deze partij onlangs in het Frans Jeugdclubkampioenschap 2015 te Dieppe. Met zijn Parijse club Lutece werd hij daarin zesde en dat is met het groeiende Franse jeugdschaak een goede prestatie. Cannes is in Frankrijk de sterkste schaakvereniging.

Ons 35e Klim-Op-jeugdschaaktoernooi op zaterdag 20 december a.s.

 Mededelingen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Ons 35e Klim-Op-jeugdschaaktoernooi op zaterdag 20 december a.s.
Dec 022014
 

04-PrijsuitreikingOp zaterdag 20 december a.s. organiseren wij weer het Klim-Op-jeugdschaaktoernooi. Dat doen we nu voor de 35e keer. In de link hieronder staat de aankondiging, waar alle informatie over dit gezellige toernooi te vinden is. Heb je je nog niet aangemeld, doe dat dan, want vol is vol natuurlijk. We kunnen ruim 80 denkhoofden bergen, verdeeld over de leeftijdscategorieën: t/m 8 jaar, t/m 10 jaar en t/m 12 jaar. De leeftijd op de speeldag is bepalend.  Op de RSB-site wordt een deelnemerslijst bijgehouden.                                    35e Klim-Op-Jeugdschaaktoernooi

 

Veel beginners op de donderdagavond!

 Mededelingen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Veel beginners op de donderdagavond!
Nov 132014
 

IMG_2133[1]Op de donderdagavond is het erg druk met beginners. Er zijn zo’n 50 denkhoofdjes aanwezig en het is een volle bak. Natuurlijk is dat niet in één les te doen. Er worden op zo’n donderdagavond drie lessen van een half uur gegeven. We beginnen om kwart over 6 met de eerste les  en  rond kwart over 8 eindigt de derde les. Eerst wordt er ongeveer een kwartier theorie behandeld op het digibord, waarbij de kinderen enthousiast meedoen. Daarna wordt er natuurlijk een spelletje gespeeld.  Eerst met weinig stukken, maar daar komen in de loop van tijd steeds meer stukken bij. Ook de ouders zitten erbij en pikken ook veel op tijdens de les. Sommigen spelen het partijtje ook mee en het is de bedoeling, dat dat thuis voortgezet wordt. Een aantal kinderen werkt thuis ook nog in de werkboeken.                                                                                    IMG_2132[1]IMG_2134[1]IMG_2136[1]

Tommy haalt Stap 4.

 Mededelingen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Tommy haalt Stap 4.
Okt 302014
 

IMG_2083[1]Op woensdagmiddag 29 oktober deed Tommy examen in de 4e Stap. Hij slaagde glansrijk met een 9 en gaf zichzelf na zijn verjaardag van de dag ervoor een mooi verjaardagscadeau. Hij gaat nu verder in het werkboek van Stap 4+. Gefeliciteerd, Tommy!

Schaken op de woensdagmiddag.

 Mededelingen, Voorpagina  Reacties staat uit voor Schaken op de woensdagmiddag.
Okt 222014
 

IMG_1999[1]Woensdagmiddag is het bij mij meestal erg druk met hardwerkende denkhoofden. We bekijken wat stellingen, maken een aantal opgaven en spelen een partij. Er worden ook proefexamens en echte examens afgenomen. Afgelopen woensdagmiddag heeft meneer Hady Bunsee examen gedaan in de Tweede Stap. Hij slaagde met een 8,5. Gefeliciteerd, Hady! Je ziet ook volwassenen volgen soms de schaaklessen. Het is altijd een gezellige en drukke boel bij mij in de keuken. Ja, de keuken is groot genoeg om een aantal denkhoofden te bergen.                                                                                                                                                                     IMG_1998[1]IMG_2003[1]